חזרת (מטבל)
מטבל חזרת אדום | |
מאכלים | |
---|---|
מרכיבים עיקריים | חזרת הגינה |
ברכתו | בורא פרי האדמה |
חזרת או חְרֶיין (מיידיש: כריין, מן השפות הסלאביות כדוגמת רוסית: хрен) הוא מטבל פיקנטי העשוי מגרידה של חזרת הגינה, המטבל נפוץ במטבח היהודי האשכנזי כתוספת למנות בשר או דגים. מצוי גם במטבחים הגרמני, הפולני, הרומני ובמזרח אירופה בכלל.
לחזרת יש שתי צורות עיקריות:
- חזרת אדומה – מגורדת בתוספת שורש סלק (מבושל או חי) מגורר, סוכר, מלח ומיץ לימון
- חזרת לבנה – מגורדת עם חומץ, ולעיתים סוכר ומלח
המטבל הוא תוספת למאכלי בשר או דגים, אך בן לווייתו הידוע ביותר הוא הגעפילטע פיש. בצורתו הגולמית הוא מוכר במיוחד כמרור. במטבחי מזרח אירופה החזרת מוגשת לצד מנות דגים ובשרים, לרוב לצד לשון בקר או מתאבני דגים.
החזרת היא מאכל ידוע ומוכר בקרב הקהילות האשכנזיות במשך זמן רב ומוזכר בכתבים עוד מהמאה ה-12.
מחוץ למטבח האשכנזי, את החזרת מכינים עם גבינה או מוצרי חלב, כך למשל במטבח הרוסי נהוג להכין את החזרת עם שמנת חמוצה. לפי מתכונים אחרים ניתן להכין חזרת עם תפוחים, חמוציות או תפוזים.
-
מטבל חזרת לבן
-
מטבל חזרת אדום
-
מטבל חזרת אדום מעל גפליטע פיש
-
מנת בשר עם מטבל חזרת לבן (מימין) וחרדל (משמאל)
קישורים חיצוניים
27971334חזרת (מטבל)