ג'בע (נפת אל-קודס)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ג'בע
جبع
טריטוריה הרשות הפלסטיניתהרשות הפלסטינית הרשות הפלסטינית
נפה אל-קודס
ראש העיר עבד-אל-כרים בשאראת
גובה 672 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בכפר 4,200 (2012)
קואורדינטות 31°51′29″N 35°15′22″E / 31.857960°N 35.256174°E / 31.857960; 35.256174
אזור זמן UTC +2
(למפת ירושלים רגילה)
Jerusalem location map with titles2.png
 
ג'בע
ג'בע

ג'בע (בערבית: جبع) הוא כפר ערבי-מוסלמי בנפת אל-קודס של רשות הפלסטינית, כ-4 ק"מ מדרום מזרח לרמאללה, סמוך להתנחלות גבע בנימין (אדם) הקרויה של שמו. המקום מזוהה עם העיר גבע, עיר כהנים בנחלת שבט בנימין. בשנת 2012 התגוררו בג'בע כ-4,200 תושבים[1]. ראש המועצה המקומית הוא עבד-אל-כרים בשאראת.

היסטוריה

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – גבע (יישוב מקראי)

הממצאים הארכאולוגיים בכפר מעידים כי הכפר מיושב ברצף החל מתקופת הברזל. מקובל לזהות את היישוב הקדום בכפר לעיר גבע, אחת מן הערים בנחלת שבט בנימין שהועברו לשבט לוי. בתנ"ך מוזכר כי אסא מלך יהודה ביצר את העיר[2], ושרידי הביצורים של אסא התגלו בכפר[3]. כמו כן, התגלו בכפר שרידים של יישוב יהודי פרוז מימי בית המקדש השני, שנחרב בזמן המצור הרומאי על ירושלים, בהם שרידי מחילות מסתור מימי מרד בר כוכבא. כמו כן, התגלו ממצאים ארכאולוגיים מהתקופה הפרסית, התקופה הביזנטית והתקופה הערבית הקדומה. שרידי מגדל תצפית בן שתי קומות ובו אשנב ירי, אשר נבנה בתקופה הצלבנית מצוי בכפר. רבות מאבני הבניין של היישובים הקדומים משמשות לבניין בכפר המודרני בשימוש משני.

הסכמי רודוס בתום מלחמת העצמאות הותירו את הכפר בשטח ממלכת ירדן. במלחמת ששת הימים נכבש הכפר על ידי צה"ל. בהסכמי אוסלו נקבע כי מרבית שטח הכפר יוגדר כשטח B, ושוליו הדרום-מזרחיים הם שטח C.

גאוגרפיה

הכפר ממוקם על כביש 60, בצומת שבו הוא מתחבר לכביש 437 (המוכר כ"כיכר אדם" ע"ש ההתנחלות הסמוכה). בסמוך לכפר שוכן הכפר א-ראם. מתחת למסגד הכפר, מצוי אתר "נבי יעקב", ובו מערה אשר בה נקבר יעקב, ע"פ המסורת המוסלמית. המסורת מספרת כי המערה מגיעה עד לירושלים.

חלק מאדמות הכפר מצויות בתוך שטח ההתנחלות הסמוכה גבע בנימין, ולכן שטחים אלו אינם בנויים[1][4].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'בע בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0