אתרים "קדושים" לאסלאם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

האתרים ה"קדושים" באסלאם על כל פלגיו הם מתחם מסגד אל-חראם בעיר מכה ובתוכו הכעבה (האתר נחשב לראשון במעלת ה"קודש"), מסגד הנביא בעיר מדינה, ומסגד אל-אקצא שבירושלים. אתרים אלה "מקודשים" בכל הזרמים גם באסלאם הסוני וגם באסלאם השיעי. בנוסף לשלושת האתרים האלה נודע בחשיבותו גם המסגד האומיי שבדמשק.

באסלאם השיעי, בנוסף לשלושת האתרים ה"מקודשים", גם האתרים הבאים נחשבים ל"מקודשים": מסגד האימאם עלי בנג'ף, מקדש האימאם חוסיין בכרבלא, ומקדש פאטמה מעצומה בקום.

בסופיות יש אתרים רבים הנהנים ממעמד "מקודש" בשל קשריהם עם מורים ומנהיגים סופים, הייחודיים לכל מסדר.

האתרים ה"קדושים" לכל זרמי האסלאם

  • מכה
ערך מורחב – מכה

מכה נחשבת לעיר ה"קדושה" ביותר לאסלאם ובה נמצא האתר ה"קדוש" ביותר לאסלאם - הכעבה ('הקוביה'), הניצבת במסגד אל-חראם. רק מוסלמים רשאים להיכנס למתחם הכעבה. אזור העיר מכה, כולל הר ערפאת הסמוך, והאתרים מינא ומוזדליפה, הם בעלי חשיבות לכל המוסלמים שלוקחים חלק בחג' ("עלייה לרגל"), אחד חמשת עמודי האסלאם.

  • אל-מדינה
ערך מורחב – אל-מדינה

העיר מדינה שבערב הסעודית נחשבת לעיר השנייה ב"קדושתה" באסלאם, לאחר מכה. מסגד הנביא ממוקם בעיר מדינה. מדינה שימשה כמקום מגוריו האחרון של הנביא מוחמד, ובה שוכן קברו. בנוסף למסגד הנביא, במדינה שוכן גם מסגד קובא ומסגד אל-קיבלתין ("מסגד שתי הקיבלות"). בנוסף, שני בני הלוויה אבו בכר ועומר בן אל-ח'טאב קבורים בבית הקברות אל-באקי הממוקם מדרום מזרח למסגד הנביא. קברו של חסן בן עלי נמצא גם הוא בבית הקברות אל-באקי.

  • ירושלים
ערך מורחב – מסגד אל-אקצא

מסגד אל-אקצא בירושלים הוא האתר השלישי ב"קדושתו" באסלאם. המסגד נמצא בהר הבית בצדו הדרומי. מבנה המסגד היה במקור בית תפילה קטן שהוקם על ידי עומר בן אל-ח'טאב, הח'ליפה השני של ח'ליפות ראשידון. המסגד זוכה להערכה בקרב רובה המוחלט של הקהילה המוסלמית, בעיקר בשל ההיסטוריה שלו כמקום פולחן של אבראהים (אברהם), דאוד (דוד), סולימאן (שלמה), אליאס (אליהו) ועיסא (אותו האיש). על פי המסורת סולימאן (שלמה) היה זה שבנה במקור את המבנה בו נמצא המסגד כיום. המסגד יכול להכיל כ-5,000 מתפללים. לפי האסלאם ב-27 ברג'ב (לילת אל-מעראג') בשנת 621 לספירה מוחמד נלקח ממסגד אל-חראם שבמכה, לביקור קצר במסגד אל-אקצא שבירושלים, שם הוא הוביל את התפילה ולאחר מכן נלקח השמיימה. מסגד אל-אקצא מוזכר בפסוקים הבאים של הקוראן:

  1. פסוק 12 בפרק מספר 5 (סורת אל-מאאידה)
  2. פסוק 1 בפרק מספר 17 (סורת אל-אסראא)
  3. פסוק 51 בפרק מספר 21 (סורת אל-אנביאא')
  4. פסוק 10 בפרק מספר 34 (סורת סבא)

אתרים "קדושים" לאסלאם השיעי

מסגד האימאם עלי בנג'ף שבעיראק
מקדש האימאם חוסיין בכרבלא שבעיראק

בנוסף לשלושת האתרים לעיל, באסלאם השיעי קיימים מקומות "קדושים" נוספים המזוהים עם האמאמים ומשפחת הנביא: מסגד האימאם עלי בנג'ף, מקדש האימאם חוסיין בכרבלא, ומקדש פאטמה מעצומה בקום.

  • מסגד האימאם עלי
ערך מורחב – מסגד האימאם עלי (נג'ף)

מסגד האימאם עלי בנג'ף שבעיראק הוא האתר ה"קדוש" ביותר לפי האסלאם השיעי בעיקר משום שהאימאם עלי היה השיעי הראשון שנקבר במתחם המסגד. באתר מבקרים מדי שנה לפחות 8 מיליון עולים לרגל - מספר אשר לפי ההערכות צפוי לגדול בשנים הבאת לכ-20 מיליון עולים לרגל מדי שנה.

  • מקדש האימאם חוסיין

מקדש האימאם חוסיין בכרבלא שבעיראק הוא האתר השני ב"קדושתו" למוסלמים השיעים. האתר מכיל את קברו של חוסיין בן עלי. המסגד הוקם במקום בו נקבר במקור חוסיין בן עלי, באתר בו הוא נהרג במהלך קרב כרבלא בשנת 680. בסביבות מיליון עולי רגל מבקרים באתר לרגל יום השנה למותו של חוסיין אבן עלי.

  • מקדש פאטמה מעצומה
מסגד פאטמה מעצומה בקום
ערך מורחב – מקדש פאטמה מעצומה

מקדש פאטמה מעצומה בעיר קום שבאיראן מכיל את קברה של פאטימה בינת מוסא, אחותו של האימאם השיעי השמיני, עלי אל-רידה. האתר ממוקם בקום שבאיראן ונחשב לאתר השלישי ב"קדושתו" באסלאם השיעי.

אתרים נוספים הנחשבים ל"קדושים" בשיעה התריסרית כוללים את מקדש האימאם א-רידא במשהד; מתחם כאזמיה בקרבת בגדאד (שם קבורים האימאמים מוסא אל-כאזם ומוחמד א-תקי; מסגד אל-עסכריה בסאמרא, בו קבורים האמאמים עלי אל-האדי וחסן אל-עסכרי; ומסגד ג'מכראן בקום, המזוהה עם האמאם ה-12 מוחמד אל-מהדי. בבתי הקברות בקיע במכה וג'נת אל-מועלא במדינה נמצאים קבריהם של אישים ודמויות מפתח באסלאם השיעי, ולכן זוכים למידה רבה של "קדושה".

אתרים מקודשים בסופיות

בסופיות רווחת תפיסה של מקומות "מקודשים" הקשורים לרוב עם מנהיגי המסדרים או עם דמויות דתיות אחרות (לדוגמה, נביאים). מקומות אלה מכונים לרוב "מקאם", "מקבר", "משהד" או "מזאר". בין המקומות ה"מקודשים" האלה ניתן למנות את המאוזוליאום של עבד אל-קאדר אל-ג'ילאני(אנ') בבגדאד, את קברו של בהא א-דין נקשבנד בבוכרה ואת מתחם הקבר של רוכן-י עאלם במולטאן.

המאוזוליאום של עבד אל-קאדר אל-ג'ילאני בבגדאד שבעיראק
קברו של שאה רוקן-א-עלאם במולטאן, פקיסטן

ראו גם

הערות שוליים


ערך זה הוא קצרמר בנושא אסלאם. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אתרים קדושים לאסלאם33901212Q7885943