אפרים הראובני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אפרים הראובני
אפרים רבינוביץ'
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 1881
פטירה 16 באוקטובר 1953 (בגיל 72 בערך)
ענף מדעי בוטניקה
מקום מגורים רוסיה, ישראל
הערות קידם רעיון של גן בוטני נאות קדומים
תרומות עיקריות
חקר צמחיית ארץ ישראל

אפרים הראובני (נובומוסקובסק, אוקראינה, 1881 - ירושלים, 16 באוקטובר 1953) היה בוטנאי, חוקר צמחיית ארץ ישראל. אפרים הראובני ייסד גישה מחקרית אשר שילבה בין מדע הטבע לבין בלשנות, מקרא ופולקלור על מנת לתאר תמונה שלמה של הצומח כחלק ממארג גאוגרפי - תרבותי - היסטורי.

תולדות חייו

הראובני נולד בעיר נובומוסקובסק שבאוקראינה, כ-30 ק"מ מדניפרופטרובסק כאפרים רבינוביץ'. אביו היה רב. בילדותו למד בתלמוד תורה, אך בילה זמן רב בחצר בית הכנסת ועל ידי כך התחבב עליו עולם הצומח[1]. כשבגר, למד הראובני בישיבה בעיר קרמנצ'וג והוסמך לרבנות. אולם הוא לא כיהן כרב אלא פנה ללימודי בוטניקה באוניברסיטה של נאנסי בצרפת.

ב-1906 עלה לארץ ישראל ועד שנת 1909 נדד במושבות העלייה הראשונה ולימד טבע. ב-1909 נסע ללוזאן, שווייץ והמשיך בלימודיו, לאחר מכן עבר לפראג וקיבל דוקטורט באוניברסיטה שם. ב-1914 חזר לארץ ישראל ולימד בוטניקה בבתי ספר תיכוניים ובסמינרים למורים. בשלב זה החל לגבש את שיטתו.

בשנת 1919 נשא לאשה את חנה, מחנכת צעירה שעלתה מרוסיה והשתלמה בחקלאות בגרמניה. ב-1920 עברו בני הזוג להתגורר בשכונת הבוכרים בירושלים. חנה הראובני הייתה פעילה במלחמת השפות וחידשה מילים רבות בשפה העברית בתחומי החקלאות והצומח עוד לפני שחברה לאפרים במחקריו. לזוג נולדו שני ילדים שהמשיכו בדרכם, נגה (בוטנאי, חוקר טבע ומחנך) ואיילת-השחר (חוקרת בתחום היהדות והפולקלור). נגה הראובני ציין כי בכוונה נבחרו שמות כוכבים ולא צמחים כדי לא לכפות על הילדים עיסוק בתחום הבוטניקה[2].

שיטה וחזון

שיטתם של בני הזוג (שכונו ומכונים עד היום "הראובנים") כורכת בלשנות, ידע והיכרות עם המקורות וקשר עמוק לטבע ולצומח כדי ליצור תמונה כוללת שבה משתלבים הצמחים כמרכיב מוביל וכמפתח להבנה של תופעות במקרא ובהיסטוריה. בה בעת השתמש באותו ידע כדי לזהות את הצומח של ארץ ישראל ברוח ה"בוטניקה התלמודית" של עמנואל לב.

הראובנים יצאו לעבודת שטח, אספו צמחים, זיהו אותם וקראו להם בשמות השאובים מעולם התרבות וההיסטוריה של הארץ, תוך מחקר בלשני והקשרים תרבותיים רחבים. עם זאת, רבים משמות הצמחים שטבעו לא התקבלו על ידי הקהילה המדעית של האוניברסיטה העברית ששאפה לתאר את הצומח של ארץ ישראל בהתאם לטקסונומיה של ליניאוס ולעגן אותה לפי הנוסחאות הלטיניות המקובלות.

בחזונם ראו הראובנים שלושה מפעלים, אנציקלופדיה, מוזיאון וגן. האנציקלופדיה הבוטאנית, "אוצר צמחי ארץ ישראל", הייתה אמורה לכלול את כל צמחי ארץ ישראל, כאשר לכל אחד מהם תיאור בוטאני מדעי וכל הקשריו בתרבות ובהיסטוריה של ארץ ישראל, בדגש על הקשריו המקראיים והקשריו בפולקלור המקומי, ברפואה העממית של הערבים ועוד. עבור האנציקלופדיה יצר בין השנים 19231927 הצייר שמואל חרובי (שהיה גם חברם של בני הזוג), סדרה של ציורי צמחים מפורטים, שהיו מדויקים מבחינה מדעית.[3]

המוזיאון לצמחי התנ"ך והספרות התלמודית והפולקלור היהודי והערבי אמור היה להיות הבית בו ירוכזו אוספיהם של הראובנים ובו יתקיים המחקר. עוד בשנת 1918 גיבש הראובני את הצעתו להקמת המוזיאון:

בבואנו אפוא להתיישב בארץ עתידנו, לעבדה ולשמרה, עלינו גם לחקרה, ללמדה ולדעתה. ובראש המדעים העוסקים בחקירת המולדת תופסות בלי ספק תורת האדמה ותורת הצמחים את המקום החשוב ביותר...לחבב את הטבע ואת השדה על החניכים בספקו להם עניין ועונג נעלה המעדן ומטהר הגוף והנפש

אפרים הראובני, הצעה על יסוד מוזיאום בוטני בירושלים" 1918 בקרוב, ארכיון נאות קדומים [2]

בשנת 1926 הועבר האוסף לאוניברסיטה העברית על מנת להוות בסיס למוזיאון, אך נתקל בקשיים עקב חוסר הנוחות של הקהילה הבוטנית של האוניברסיטה לקלוט את גישתו. הבוטנאים סירבו לממן את המוזיאון והציעו להעבירו למחלקה למדעי היהדות.

גן הנביאים ורז"ל היה אמור להיות גן בוטני שיכלול את כל הצומח של ארץ ישראל בהקשריו לספרות הנביאים והתורה שבעל פה. הצמחים בגן לא נועדו להינטע לפי הקשר הקרקע או האקלים שלהם, כנהוג בגנים בוטניים, אלא בהקשר המקורות. כך תוכננו בגן "מחלקת חבורת הצומח בספרותינו העתיקה", "מחלקת הסמלים" ו"מחלקת הדין", "חלקת שיר השירים", "צמחי ירמיהו ויחזקאל" ו"כרם ישעיהו". במרכז הגן עמדה, לפי התכנון, צופה אל העיר העתיקה, "גבעת המנורה", בראשה מתנוססת המנורה כסמל לאומי בו מתמזגת רוח הנביאים עם עולם הצומח (לפי מחקר של הראובני על הקשר בין המנורה לבין צמח לו קרא "מוריה"[4]). סמוך למנורה תוכנן מקדש בו יתפלל "כל איש כלבבו בחסות סמל האור ושלום העולם".

אם את עצם צלצול דברי הנביאים לא נוכל לשמוע עוד, אבל לראות נוכל מאשר ראו הם ולהריח את אשר הריחו... הבה אפוא ונסדר גן צמחי ספרותנו העתיקה, ונלמד לכתוב בו ולקרוא שם מספר הספרים ושיר השירים באותיות ובצבעים אשר בהם כתוב ספר הספרים ומקור כל השירים.

"גן הנביאים וחכמי התלמוד", מאת ד"ר אפרים וחנה הראובני, 1925 [3]

תוכנית הגן הוגשמה רק בשנת 1965, עם תחילת הקמת נאות קדומים על ידי בנם של אפרים וחנה, נגה הראובני.

ספרים וחיבורים מאת אפרים הראובני

  • מורי בתי הספר העברים/ שמות צמחי ארץ-ישראל שנתחדשו או שנתבררו על ידי אפרים רבינוביץ', תרע"ז
  • ‫חידושים בשמות הערביים של צמחי א"י, תרפ"ג (כ "אפרים רבינוביץ'")
  • ‫מצמחי ספרותנו העתיקה, תרפ"ג (כ "אפרים רבינוביץ'")
  • למציאותה של אם החטה, תר"ץ (מתוך "השדה" כרך י’ חוברת ט’)
  • לשאלת הסירים והסירה, תרצ"א (מתוך "תרביץ" שנה ב' ספר א')
  • צמחי הבושם במנהגים הדתיים של עדותינו השונות בא"י ובחו"ל, תר"צ (מתוך "ציון" ד')
  • צמחי רפואות וסגולות אצל הערבים בא"י, תרצ"א

ספרים וחיבורים מאת אפרים וחנה הראובני

קישורים חיצוניים

מאמרים

הערות שוליים

  1. ^ מבוסס על - אפרים הראובני, "דברי ימי" מכתב אל האוניברסיטה העברית, 1926 בקירוב, ארכיון נאות קדומים. [1]
  2. ^ שירת העשבים מעיתון הצופה
  3. ^ שירת העשבים - ציורי שמואל חרובי ל"אוצר צמחי ארץ ישראל"
  4. ^ ראו סמל המדינה - שרשיו בטבע הארץ ובמורשת ישראל
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25531419אפרים הראובני