אגן הקונגו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מפה של אגן הקונגו
אפיק של נהר הקונגו ביערות ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו.

אגן הקונגואנגלית: Congo Basin) שבמערב אפריקה, הוא מהגדולים שביערות הגשם בעולם והיקפו 3.7 מיליון קמ"ר רבועים. הוא מצוי במרכז ומערב אפריקה, לאורך קו המשווה האפריקני. היער מצוי בסמוך לנהר הקונגו הארוך החוצה אותו באפיקיו.

האגן מתחיל מאזור השבר הסורי אפריקני ומדרים עד לאנגולה ולזמביה. את היער חוצה נהר הקונגו העצום וכן הנהרות הקטנים יותר: נהר אוילה (אנ'), נהר אובנגי (אנ') ונהר צ'מבסי (אנ'). הנהרות נשפכים לים באזור מפרץ גינאה, המהווה את הגבול המערבי של היער ונגמר ביובלים שוטפים.

באגן ישנו יער גשם טרופי משגשג וכן ביצות גדולות ויובלי נהרות. האקלים הוא טרופי-משווני וישנה לחות גבוהה. ישנם כמה שבטים החיים ביער לרבות שבטי הבנטו והפיגמים האפריקנים (Congo Pygmies). שבטים אלה ייסדו את ממלכת קונגו ששרדה עד למלחמת העולם הראשונה, אז הבלגים, צרפתים וכעבור זמן גם הפורטוגזים הקימו בה שליטה קולוניוציונית במהלך המאה ה-19. לאחר מכן האזור התפרק למספר מדינות שהבולטות שבהם הם הרפובליקה של קונגו (ששטחה 342,000 קמ"ר) והרפובליקה הדמוקרטית של קונגו (ששטחה 2,344,858 קמ"ר).

כיום האזור מחולק למדינות הבאות:

חיות

ביערות ישנם פילי יערות, גורילה, שימפנזה, נמרים, תנינים כמו תנין היאור, תנין צר-חרטום והתנין הגמדי שהוא הקטן בתנינאים. ישנם גם עטלפי פרי ענקיים המקימים מושבות בביצות ומחפשים פירות שונים, עיטם קולני, קלאוניים שונים, קופי קולובוס וגנון וכן קופיפי גלגו, פיתון אנגולה, פיתון מלכותי, כוח המים, טווס קונגו, בבון גינאה וליד הביצות עופות מים שונים. מבין הפרסתנים בולטים המינים: היפופוטם ננסי, חזיר הסבך וחזיר נהרות, קובוס המים וקובוס המשקפיים, מינים רבים של צביונים, קרוב משפחתו הנדיר של הג'ירף - אוקפי, בונגו, קודו הביצות ותת-מין של תאו אפריקני - תאו היער.

ביערות ישנם מעט טורפים כמו אריות וצבועים, אך ישנם גם נמרים, קרקלים, נחשי ממבה וביטיס וכן תנינים ודגי ענק בביצות.

גלריה

צמחים

ביערות קונגו ישנה צמחייה טרופית עם עצים שונים בעלי גזעים עבים כמו הפיקוס וכן ישנם מספר דקלים וכן צמחים נמוכים יותר. באזורים שונים ישנן קרחות יער אליהן הולכים רבים מהמינים הגדולים ביער.

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אגן הקונגו בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0