רבי אברהם זכות
לוח אסטרונומי מאלמנך ניווט, Almanach Perpetuum של אברהם זכות | |
לידה |
12 באוגוסט 1452 סלמנקה, כתר קסטיליה |
---|---|
פטירה |
1514 (בגיל 61 בערך) ירושלים, הסולטנות הממלוכית |
ענף מדעי | תלמוד, אסטרונומיה, מתמטיקה, אסטרולוגיה |
מקום מגורים | ספרד, פורטוגל, תוניסיה |
הערות | אסטרונום מלכותי של מלכי פורטוגל |
תרומות עיקריות | |
ספר יוחסין השלם, וספר לחישוב מיקום אוניות בים הפתוח, ספר עם מידע אסטרונומי שונה.[דרושה הבהרה] |
רבי אברהם בן שמואל זַכּוּת נכתב גם זאקוטו (12 באוגוסט 1452[1]–1514[2] היה תלמיד חכם, אסטרונום והיסטוריון יהודי, שזכה להכרה עולמית בזכות ידיעותיו העמוקות בתחום האסטרונומיה. חי רוב חייו בספרד ובפורטוגל ובימי זקנתו עלה לארץ ישראל. מחבר "ספר יוחסין".
כריסטופר קולומבוס התייעץ והשתמש בלוחות האסטרונומיים של אברהם זכות לפני ובמהלך מסעותיו לעולם החדש. כך גם מגלי ארצות נוספים בעידן התגליות.
חייו ופעלו
רבי אברהם זכות נולד לרבי שמואל בן רבי אברהם[3] בסלמנקה שבקסטיליה, נצר למשפחה מכובדת, אבות אבותיו היגרו מצרפת לקסטיליה בראשית המאה ה-14, בימי גירוש צרפת[4]. רבו המובהק היה רבי יצחק אבוהב, ממנו למד תלמוד, פוסקים וקבלה. בנוסף ללימודי הקודש למד זכות אסטרונומיה באוניברסיטת סלמנקה. הגמון סלמנקה, גונזלו דה ויוירו, פרש עליו את חסותו והעסיק אותו בעבודות אסטרונומיות ומדעיות. בשנת 1480 מת ההגמון והוא עבר לעבוד בשירות דון חואן דה זוניגה, ראש מסדר האבירים של אלקנטרה, והתיישב במקום בשם גאטה. זכות גם פעל בשיתוף אבירי מסדר הצלוב, והתגורר אצלם בטירה של טומאר[5].
בין השנים 1473–1478 חיבר את ספרו הראשון, החיבור הגדול, בו תיאר את מערכת השמש. הספר זכה להצלחה ותורגם למספר שפות. בעקבות ההכרה הציבורית במומחיותו של זכות בתחום האסטרונומיה, צורף על ידי ז'ואו השני, מלך פורטוגל, לצוות מחקר אשר עסק בהכנת לוחות אסטרונומיים וימיים לטובת הימאים הפורטוגזים דוגמת וסקו דה גמה אשר עסקו במסעות כיבוש וגילוי ברחבי העולם, כמו כן תידרך ספנים בשימוש באצטרולב ששכלל, הוא היה הראשון שהתקין אותו מנחושת במקום עץ ובכך איפשר לספנים לקבוע את מעמד השמש בדיוק רב יותר. הוא המשיך בתפקידו זה גם בתקופת מלכותו של מנואל הראשון.
הלוחות שחיבר ר' אברהם החליפו לוחות ישנים יותר שחוברו במאה ה-13, אף הם על ידי שני מלומדים יהודים. הלוחות החדשים שימשו בין היתר את כריסטופר קולומבוס במסעותיו[6]. ר' אברהם אף הדריך את קולומבוס לפני מסעו ועזר לו בידיעת חישובים שונים על מערכת השמש והירח וכן בשימוש האצטרולב.
השפעתו של רבי אברהם על מסעותיהם של הפורטוגזים הייתה כה גדולה עד שהיסטוריון בן תקופתו של זכות כתב בספרו "תולדות הודו" כי:
- "לפני שציווה לצאת לגילוי הודו, הזמין המלך מנואל אליו את היהודי זכות, שהיה אסטרונום גדול, דיבר איתו בסוד ושאל אותו אם ייעץ לו להיכנס לעובי הקורה, ואם בכלל אפשר לבצע את הדבר... והוא הוסיף שלא יעשה דבר בלי עצתו."
הוא העיד על עצמו שעיסוקו באסטרונומיה היה אך ורק לשם ידיעת התורה ושבזכות פרסומו הביא כבוד לעמו (ספר יוחסין, מאמר ראשון, אלף בית, אות האל"ף):
"כשיצאו הספרים שעשיתי בתכונה היו אומרים רבי אברהם זכות איש שלאמנקה. ואני יש לי רשות להתפאר בזה כמו שאמרו חז"ל: 'אי זו היא חכמה שנתחשבו בה החכמים לעיני העמים - הוי אומר זה חשבון תקופות ומזלות'. ואני מעיד לשמים שהיו משבחין את ישראל מאד בזה. וכל כוונתי לא הייתה כי אם להבין דברי חז"ל וההלכות שכתבו בזה."
ר' אברהם היה בין היהודים המעטים שנמלטו מפורטוגל, ללא שהמירו דתם, לאחר שמנואל הראשון ציווה להטביל את היהודים בפורטוגל לנצרות בכפייה ואסר על יציאתם את גבולות הממלכה. בדרך בריחתו מפורטוגל נשבו הוא ובנו פעמיים, אך בסופו של דבר הגיעו לתוניס, שם פרסם את חיבורו הידוע ספר היוחסין, בו רשם כללים על הש"ס והפוסקים. ספר זה היה במשך מאות שנים החשוב מבין ספרי קורות ישראל, וכלל תיאור של קורות עם ישראל וחכמיו לאורך ההיסטוריה עד ימיו.
בסוף ימיו, בשנת 1513, הגיע ר' אברהם זכות לירושלים, הוא ישב בישיבת רבי יצחק הכהן שולאל בה חיבר לראשונה את הלוח בלשון הקודש, שם חי את שנותיו האחרונות. צאצאיו חיים היום בעיקר בישראל, בערים: ירושלים, נתניה, רמת גן, ועוד.
ר' יוסף גרסון נשא הספד עליו ונמצא בספר דרושיו והספדיו "בן פורת יוסף"
דרשתיהו אני יוסף בן לאדוני ומרי ר' מאיר גרסון זצ"ל בכאן דמשק שנת רע"ד לפרט היצירה, על החכם השלם התוכן הגדול ר' אברהם זכות זצ"ל, כי לא הניח כמותו בחכמת התכונה בדורו, וגם כן בקי בתלמוד, והיה לו כח הזכירה גדול מכל בני דורו.
— דרושיו שלרבי יוסף בן מאיר גארסון, מאיר בניהו, מיכאל, ז, תשמ"ב, עמ' צב. תרבות והיסטוריה, אברהם דוד, עמוד 158
הצדיק אבד, לדורו אבד, כי אנו היינו לומדים ממנו לעבוד את ה' בין בחכמת התכונה בין בתלמוד... כי לא ישאר בכל העולם מי ילמד בשלימות זאת החכמה שנלקחה ממנו, ללמדה כמוהו.
— דרושיו שלרבי יוסף בן מאיר גארסון, מאיר בניהו, מיכאל, ז, תשמ"ב, עמ' צב. יוסף הקר, ספונות, יז, תשמ"ג, עמוד 91
ספריו
- ספר יוחסין[7] נדפס בקושטאנדינא (איסטנבול) שנת שכ"ו (1566). מתוך השער לספר: "אשר אזן וחקר הפילוסוף שלם בלמודים כמה"ר אברהם זכות המכונה זאקוטו זל להורות שלשלת קבלת התורה ממשה רבינו ע"ה עד זמן המחבר". הספר נדפס מחדש בקרקוב בשנת 1581, באמסטרדם בשנת 1717, ובקניגסברג בשנת 1857. כל המהדורות הללו צינזרו מן הספר (מאמר חמישי, עמוד 222) את עדותו של ר' יצחק דמן עכו על ר' משה די לאון כמחברו האמיתי של ספר הזוהר, והפיסקה מן המהדורה המקורית (שנת 1566) שבה ונדפסה (כתוספת בסוף המאמר הראשון) רק במהדורה נוספת שהופיעה על ידי הרשל פיליפובסקי בלונדון בשנת 1857 (עמוד 95). ספר יוחסין השלם[8], אשר הכינו גם חקרו רבי אברהם זכות, גם הביא בתוך הספר כל דברי ספר הקבלה להחכם הראב"ד ורוב סדר עולם זוטא וגם הוסיף מעט מדברי הימים למלכי הגוים, ועתה יצאו מחדש, בתוספת אלפי מראי מקומות חדשים ונלוו אליו הגהות יעב"ץ (יעקב בן צבי אמדן) מכת"י. מתוך ספר זה נודעו מנהגי תפילה מתקופת הגאונים לדוגמה אופן וזמן אמירת ברוך שאמר.
- תשלום הערוך[9], ספר גדול כולל הוספות ותיקונים לספר הערוך, חברו בתוניס אחר שנת רס"ו.
- החיבור הגדול - ספר Almanach Perpetii על חכמת הניווט באמצעות התכונה ומפות השמים, נכתב עברית ותורגם על ידו עצמו ללטינית. במבוא לספר היוחסין מספר על כוונתו ללמוד בכך תורה ולהבין את הקביעות בתלמוד לגבי עונות השנה והמועדים.
- ביאור לוחות - תרגום ספרו העברי "החיבור הגדול" ללטינית והתאמתו לקוראים הנכרים.[10]
הנצחה
- על שמו נקרא מכתש זגוט על הירח.
- מוזיאון אברהם זכות נמצא בבית הכנסת המשוחזר בעיר טומאר שבפורטוגל
- רחוב על שמו בשכונת רמות בירושלים.
לקריאה נוספת
- ר׳ אברהם זכות בישיבת ר׳ יצחק שולאל בירושלים, מאת עזריאל שוחט, נדפס בתוך ציון, י'ג, תש'ח 1948. (המאמר זמין לצפייה במאגר JSTOR לאחר הרשמה)
- מיתוס ומיתולוגיה של יוון ורומא בתודעה ההיסטורית של יהודי ספרד בימי הביניים, על אברהם זכות בתוכם, מאת רם בן-שלום, נדפס בתוך ציון, ס'ו, ד', תשס'א 2001. (המאמר זמין לצפייה במאגר JSTOR לאחר הרשמה)
- מאמר על הקץ והאיצטגנינות מאת ר’ אברהם זכות (כ"י בית הספרים 3935 8 [HEB), מאת מלאכי בית-אריה, נדפס בתוך קריית ספר, נ'ד, א', תשל'ט 1979.
- היסטוריוגרפיה פולמוסית ב"ספר יוחסין", מאת רם בן-שלום, נדפס בתוך הקונגרס העולמי למדעי היהדות, תשנ'ד 1994. (המאמר זמין לצפייה במאגר JSTOR לאחר הרשמה)
- על ספרים וסופרים: א. בעניין ספר המרדכי והגהות מרדכי: ב. על מעלת ספר יוחסין ומחברו; ג. בעניין הלכה כתלת עמודי ההוראה נגד מעשה רב, מאת יעקב חיים סופר, נדפס בתוך צפונות, ה', ב', תשנ'ג 1993.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
טקסט בוויקיטקסט: ספר יוחסין |
- (באנגלית) על החיבור הגדול - ספר הניווט והתכונה כולל תמונת שער הספר וצילומי סריקה של לוחות (באתר "ויקי השני")
- שמואל יוסף פין, הערך "הר"ר אברהם בהרב ר' שמואל זכות (צאקוטא)", בתוך: כנסת ישראל, ורשה תרמ"ז, עמ' 22–23, באתר היברובוקס
- הרב נפתלי יעקב הכהן, "רבי אברהם זכות", אוצר הגדולים אלופי יעקב, חיפה, תשכ"ז-תש"ל, חלק ב, עמודים עה-עו, באתר HebrewBooks
- דוד הלחמי, רבי אברהם ברבי שמואל זכותא (בעל „ספר היוחסין”), ערכו בספר "חכמי ישראל", תל אביב תשי"ח, באתר אוצר החכמה
- רבי אברהם זכות, ב"אנציקלופדיה יהודית" באתר "דעת"
- אתר על זכות
- השפעתו של זכות על הימאות
- מאמר קצר על זכות ויצחק אברבנאל
- כתביו
- ספר יוחסין, באתר היברובוקס
- יוחסין השלם, לונדון ועדינבורג תרי"ז 1857, באתר היברובוקס
הערות שוליים
- ^ או בסביבות 1440 - ה'ר' (מרגליות, מרדכי, 1909-1968, אנציקלופדיה לתולדות גדולי ישראל - חלק א, באתר היברובוקס)
- ^ או 1515 - ה'רע"ד (מרגליות, מרדכי, 1909-1968, אנציקלופדיה לתולדות גדולי ישראל - חלק א, באתר היברובוקס)
- ^ הקדמתו לספר היוחסין
- ^ מרגליות, מרדכי, 1909-1968, אנציקלופדיה לתולדות גדולי ישראל - חלק א, באתר היברובוקס
- ^ אתר על אברהם זכות (באנגלית)
- ^ Astronomy in Sefarad
- ^ ספר יוחסין, באתר היברובוקס,
- ^ יוחסין השלם, לונדון ועדינבורג תרי"ז 1857, באתר היברובוקס
יוחסין השלם, באתר היברובוקס - ^ עיין אברהם חיים פריימאנן, מבוא לספר יוחסין השלם, פרנקפורט ע"נ מין תרפ"ה, עמ’ VIII.
- ^ על הספר ביאור לוחות, והחיבור הגדול, בערך אלמנך פרפטום שבאתר (ויקי השני) כולל צילום עמוד השער וסריקת לוחות מכתב יד במהדורה מוקדמת של הספר
אברהם זכות33879561Q330740
- המכלול: ערכים הדורשים הבהרה
- היסטוריונים מימי הביניים
- היסטוריונים יהודים פורטוגזים
- היסטוריונים יהודים ספרדים
- היסטוריונים ארץ-ישראלים
- אנשי עליות קדומות לארץ ישראל
- אסטרונומים ספרדים
- אסטרונומים יהודים
- סופרים יהודים פורטוגזים
- סופרים יהודים ספרדים
- סופרים יהודים תוניסאים
- מגורשי ספרד ופורטוגל
- ראשוני ספרד
- בוגרי אוניברסיטת סלמנקה
- אישים שעל שמם מכתשים בירח
- ילידי 1450
- נפטרים ב-1515