SAMSON

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
SAMSON (סמסון)
לוויני SAMSON
תמונה זו מוצגת במכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
מידע כללי
ארגון הטכניון מכון אשר לחקר החלל
תאריך שיגור 22 מרץ 2021, 06:07:00 UTC [1]
משגר סויוז
אתר שיגור בייקונור
http://asri.technion.ac.il/node/219
משימה
סוג משימה להק נאנו-לוויינים לבדיקת טיסות מבנה וגאולוקציה
לוויין של כדור הארץ
מסלול LEO
נטייה 98.2
פריאפסיד 550 ק"מ
הקפות 14.5
גרם שמיים כדור הארץ
משך המשימה 1 שנה
מידע טכני
משקל בשיגור 8.5 ק"ג (כל לווין)
אורך 10 ס"מ
רוחב 20 ס"מ
גובה 30 ס"מ

SAMSON (שם מלא SAMSON - Space Autonomous Mission for Swarming and GeOlocation with Nanosatellites, ידוע גם כ-Adelis-SAMSON[2]) הוא מבנה של שלושה נאנו-לוויינים, אשר נועדו לביצוע טיסת מבנה משותפת, לתמרן בחלל עם מנועים זעירים בטווח זמן ארוך ולבצע משימת גאולוקציה (איתור). הפרויקט מבוצע בטכניון בהובלת מכון אשר לחקר החלל, נעשה במימון קרן אדליס, קרן גולדשטיין וסוכנות החלל הישראלית, בשיתוף התעשייה האווירית לישראל, רפא"ל, אלתא מערכות וגורמים נוספים[3]. הלווינים שוגרו ב-22 במרץ 2021.[1]

תיאור לוויינים

הלוויינים הם נאנו-לוויינים מבוססים מבנה קיובסאט בגודל 6U, והם יראו כמו תיבות בגודל 10X20X30 ס"מ, יחד עם פאנלים סולרים נפתחים. מערכת הנעת הלוויינים מבוססת גז קר עם 4 מנועים, בפיתוח רפא"ל. מערכת בקרת ההכוון מבוססת 3 גלגלי תנופה, 2 חיישני שמש, מגנטומטרים ומגנטוטורקרים. מחשב הלווין בתצורת פלטפורמה לנאנולווינים של תעשייה אווירית. המטעד של הגאולוקציה מפותח על ידי אלת"א. ללווין שני מקלטי GPS אבל אנטנת GPS אחת.

שלושת הלוויינים נקראים אלפא, בתא ו-גאמה על שם שלוש האותיות הראשונות באלף בית היווני.

משימות הלווין

ללהק הלוויינים שתי משימות: משימת טיסת מבנה צמודה ומשימת גאולקציה (איתור).

במשימת טיסת המבנה נדרש להוכיח טיסת מבנה של להק לוויינים למשך זמן ממושך של שנה. האלגוריתמים נכתבים על ידי המעבדה למערכות חלל מבוזרות במכון אשר לחקר החלל בטכניון. האלגוריתמים המפותחים נועדו למזער את השימוש בדלק תוך שמירה על המרחק היחסי של הלוויינים. הלוויינים אמורים להיות במרחק של בין 1 ק"מ ל-250 ק"מ אחד מהשני.[4] הלוויינים יטוסו בטיסת מקבץ כאשר הם מפוזרים במישור בתצורת string-of-pearls. האלגוריתם הראשי מבוסס תיקונים המבוצעים על ידי מערכת ההנעה. האלגוריתם המשני, נועד לבצע טיסת מקבץ בעזרת גרר דיפרנציאלי (differential drag). כאשר כל תיקון יכול להמשך מספר ימים.

במשימת גאולוקציה נדרש לאתר קורן הנמצא בטכניון עד דיוק של כ-1000 מטר. בעזרת תקשורת בין לוויינים הם יעבירו מידע בינם על מנת לשפר את עיבוד גילוי הסיגנל. יבוצע שימוש בשיטות הפרשי זמנים (TDOA, time differential of arrival) והפרשים בתדר (FDOA ,frequency difference of arrival).

מצב הפרויקט

סקר תיכון ראשוני (PDR) התבצע בקיץ 2013. סקר תכנון קריטי (CDR) התקיים ב-18 ביוני 2014.

הלוויינים יועדו לשיגור באמצע 2017 במשגר לוויינים וחלליות וגה יחד עם הלוויינים ונוס (פרויקט מדעי ישראלי-צרפתי) ואופסאט 3000 (לוויין צילום צבאי שנבנה בישראל עבור איטליה). אך לאחר מכן הוחלט לדחות את שיגורם ל-2018 במסגרת שיגור אחר.

הפרויקט והשיגור נתמכים על ידי קרן אדליס (Adelis), קרן גולדשטיין וסוכנות החלל הישראלית, ושמו של הפרויקט שונה ב-2015 ל"Adelis-SAMSON".[2]

בינואר 2018 פורסם כי הלוויינים ישוגרו על גבי משגר PSLV ב-2018.[5] עם זאת, הלוויינים לא שוגרו ב-2018 ותאריך השיגור נדחה מספר פעמים למרץ 2021.

ביוני 2018 נחנכה בטכניון תחנת הקרקע שנועדה לשלוט במערך הלוויינים.

הלוויינים שוגרו ב-22 במרץ 2021 על גבי משגר סויוז, יחד עם עוד לווינים של 37 מדינות נוספות.[1]

קישורים חיצוניים

  • סמסון באתר סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע
  • The SAMSON Project – Cluster Flight and Geolocation with Three Autonomous Nano-satellites, מצגת כנס לוויינים קטנים 2012 ביוטה, ארצות הברית ו המאמר באותו כנס
  • סימולציית פריסת הפאנלים הסולריים
  • להק הלוויינים הראשון: השיגור צפוי ב-2015, מגזין הטכניון חורף 2013, עמ'9.
  • "הטכניון חוזר לחלל". הטכניון. 17 במרץ 2021. {{cite web}}: (עזרה)

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

SAMSON30964963