מערכת בעלזא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף תורות בעלזא)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
מערכת בעלזא
פעילות הפצת תורת אדמור"י בעלזא
שפה רשמית יידיש
מייסדים אליהו גרוסמן
תקופת הפעילות כסלו תשע"ג – הווה (כ־2,001 שנים)

מערכת בעלזא (או תורות בעלזא) הוא ארגון העורך ומפיץ את דברי תורתו של האדמו"ר רבי ישכר דוב רוקח מבעלז לחסידי בעלז ברחבי העולם, וכן מפעיל מיזמים שונים למען החסידים.

רקע

בבלז שבגליציה הקפידו אדמו"רי בעלז שלא יכתבו החסידים את דברי תורתם (בעגה החסידית: 'תורות') שנאמרו בעריכת הטישים ובמעמדים אחרים בחצר החסידות[1], מסיבה זו, רוב דברי התורה של האדמו"רים לבית בעלזא אבדו.

אחר עלותו של האדמו"ר רבי אהרן רוקח מבעלז לארץ ישראל, התיר לכתוב את חידושיו במטרה להפיץ אותם לחסידים שהתגוררו בחוץ לארץ[2]. עם הכתרתו של האדמו"ר הנוכחי הרב ישכר דוב רוקח בשנת תשכ"ו, התרחב מערך כתיבת ה'תורות' והפצתם לחסידים בארץ ובעולם. כסמל לקפידה הקדומה שלא לכתוב את ה'תורות' הונהג בשנים הראשונות להקלידם במכונת כתיבה ולצלמם בדפוס סטנסיל בלבד, אולם עם השנים החלו להדפיסם אף בדפוס רגיל.

בשנות המ' הקים האדמו"ר את "מכון מעשה רוקח" מערכת הממנוה על כתיבת ועריכת דברי תורתו. החידושים יצאו לאור במשך השנים כספרים וחלקם כקובצים בודדים. במקביל הוקם על ידי תלמידי ישיבות בעלז ארגון "לומדים והוגים בתורת רבוה"ק" (או בשמו הראשון "לימוד ועיון בתורת רבוה"ק"), שערכו את התורות השבועיות והפיצו אותם לתלמידי הישיבות.

הקמת המכון

מערכת בעלזא הוקמה בחודש כסלו תשע"ג על ידי אליהו גרוסמן, חסיד בעלז מבורו פארק, במטרה להפיץ את תורות האדמו"ר לחסידי בעלז בארץ ישראל ובתפוצות. זמן קצר לאחר הקמתו עבר להפיץ את התורות גם לתלמידי הישיבות במקום ארגון 'לומדים והוגים'.

התורות מעובדים על ידי צוות עורכים ביידיש ובתרגום ללשון הקודש, ונשלחים אל המנויים ברשימת תפוצה בדוא"ל בצירוף ההקלטות הקוליות מפי האדמו"ר. עריכת התורות מתקיימת במסמכי גוגל המשותפים עם כלל המנויים, על מנת שכל מנוי יוכל להגיה ולהעיר בזמן אמת על אופי העריכה.

מלבד הפצת התורות השבועיות, פועל הארגון להדפיס את תורות האדמו"ר מהשנים החולפות, בהוצאת עלון שבועי בשם דער בעלזער קוואל (=באר בעלזא) עם לקט מדברי תורתו של האדמו"ר על פרשת השבוע[3], וכן קובצים שונים המלקטים את התורות. כמו כן, למנויים בתשלום נשלחים בדואר מידי שבוע קובצי התורות השבועיות מהשנה החולפת.

החל מקיץ תשפ"א מופץ כל שבוע עלון בשם "ימים ימימה" ובו פירוט כל המאורעות וההתרחשויות בחצר בעלזא מאז הקמתה לפי סדר התאריכים לשבוע הקרוב.

במקביל מפעיל הארגון מיזמים שונים למען החסידים, כמו פרסום חינם של דירות להשכרה בקריית בעלז בירושלים עבור החסידים הבאים לשהות בקרבת האדמו"ר, וכן שליחת דיווחים ותמונות מהנעשה בחצר החסידות, תחת השם דער בעלזער הויף (=חצר בעלזא), כשגם דיווחים אלו מתפרסמים במסמכי גוגל במטרה שכל מנוי יוכל לציין אירועים שהיה עד להתרחשותם, ולאחר מכן הם מאוגדים בעלון שבועי הנשלח למנויים, וכן קובץ שבועי היוצא יחד עם ה'בעלזער הויף' עם אירועי השבוע מאז הוקמה החסידות על ידי האדמו"ר הראשון מבעלזא, ובו תמונות ותיאורים על פי התאריכים.

הוצאה לאור

הארגון הוציא לאור מספר ספרים וקבצים, ביניהם:

  • אמרות טהורות תשע"ו - דברי תורתו של האדמו"ר שנאמרו בשנת תשע"ו (יצא לאור תשע"ז)
  • אמרות טהורות תשע"ז - דברי תורתו של האדמו"ר שנאמרו בשנת תשע"ז (יצא לאור תשע"ח)
  • צנא דפלפלי - סוגיות על עניני חנוכה שנאמרו על ידי האדמו"ר בין השנים תשכ"ז-תשמ"א (יצא לאור תשע"ח)
  • לשיח באמרתך - דברי תורתו ושיחותיו של האדמו"ר במסעו לבלז, ליז'ענסק ולונדון בחודש אייר תשע"ז, ורשמים מימי המסע (יצא לאור תשע"ח)

הערות שוליים

  1. ^ למעט עותק אחד שהיה נכתב עבור האדמו"ר על ידי חסיד מיוחד שנתמנה לכך (המכונה 'תורה שרייבער') והיה נשמר בבית האדמו"ר.
  2. ^ ראו בהרחבה בהקדמת ספר "לקט אמרי קודש - בעלזא", וכן בספר "הליכות הצדיקים - בעלזא" על שבת קודש ערך 'תורות'
  3. ^ אוסף גליונות "דער בעלזער קוואל", באתר דרשו