שרה שמוקלר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שרה שמוקלר
מקום מגורים זכרון יעקב, יסוד המעלה, חוות כנרת ודגניה.
ידועה בשל דמותה משמשת סמל לחלוצות התקופה
בן זוג ברל כצנלסון

שרה שמוקלר (1889[1] בוברויסק6 במאי 1919, קבוצת כנרת) הייתה אחות ורוקחת, מאנשי העלייה השנייה. הייתה יד ימינו של ד"ר הלל יפה בזכרון יעקב וביסוד המעלה. עבדה בחקלאות בחוות כנרת ובדגניה. בת זוגו של ברל כצנלסון. נפטרה מקדחת בגיל 30. דמותה משמשת סמל לחלוצות התקופה.

ביוגרפיה

שרה נולדה בבוברויסק לזאב ונחמה שמוקלר. סיימה בהצטיינות את הגימנסיה המקומית. בתקופה בה גרה בבוברויסק הכירה והתחברה לשניים שהיו שותפים להמשך דרכה: ברל כצנלסון (ששרה הייתה לחניכתו) ולאה מירון. היא עברה ללמוד רוקחות בבית-הספר לאחיות בקייב אותו סיימה בהצטיינות. עם סיום הלימודים עברה לעבוד כחובשת בזמסטבה של פלך סמרה ברוסיה הלבנה, במשך שנתיים.

ב-1913 עלתה ארצה במסגרת העלייה השנייה כדי להרחיב את ידיעותיה בתחום מחלות בארץ[2]. בארץ הצטרפה לבית החולים של ד"ר הלל יפה בזכרון יעקב[3] והפכה ליד ימינו במלחמתו בקדחת.

ב-1915 נסחפה ברוח החלוצית, עזבה את בית החולים והצטרפה לחלוצים שישבו בדגניה א' ולאחר מכן עברה לחוות כנרת. בחווה הצטרפה שרה לחבורתו של בן-ציון ישראלי כחלק מ"חבורת בוברויסק"[4] (או "חבורת החברות"[5]) ועבדה בגינת הירק ובמטבח ובמקביל ניצלה את ידיעותיה הרפואיות כדי לטפל בחבריה ובפועלים שהתגוררו לחוף הכנרת. אך שרה לא הייתה מחוסנת וגם היא חלתה.

באותה שנה התכנסה ביישוב ועידת פועלות ושרה נבחרה לוועד הפועלות, יחד עם חיותה בוסל ורחל כצנלסון, ובמסגרת זו הביאה את מחאתן של החלוצות כנגד אפלייתן לרעה בקבוצות ונגד היעדר שותפות אמת בינן לבין הפועלים והן תבעו את זכותן להשתתפות שווה בעבודות המשק ובענייני הציבור.

במהלך מלחמת העולם הראשונה פרצה מגפת טיפוס הבהרות ביסוד המעלה וד"ר הלל יפה, שנשלח ליישוב והזעיק את שרה לעזרתו והיא עזבה את חוות כנרת ועלתה לגור ביסוד המעלה. לאחר שהתגברו על מחלת הטיפוס פרצה ביישוב מחלת הקדחת הצהובה ושרה נרתמה שוב לעזור לחולים אך לרוע מזלה חלתה גם היא בקדחת. ב-3 במאי 1919 החמיר מצבה והיא נלקחה לבית החולים רוטשילד בצפת שם קדחה 3 ימים וב-6 במאי נפטרה כשחברתה הטובה, לאה מירון, סועדת אותה. ברל כצנלסון, שהוזעק גם הוא, הגיע לבית החולים יום לפני שנפטרה, כאשר כבר הייתה נטולת הכרה.[6] שרה הובאה לקבורה בבית הקברות של קבוצת כנרת ורבים מחבריה השתתפו בהלוויה וספדו לה.

הקשר עם ברל כצנלסון

בתקופת בה חייתה שרה בחוות כנרת שהו על שפת הכנרת מספר רב של מחוסרי עבודה[7] וביניהם היה גם ברל כצנלסון. החווה ודגניה השתדלו לרתום לעבודה את אותם מחוסרי עבודה וכך נקלט ברל בגן הירק של החווה. בתקופה זו חיה בזוגיות עם ברל.[8] בין כסלו לסוף אדר תרע"ט, מיעטו ברל ושרה להיפגש, כשהיא ממשיכה לגור ביסוד המעלה וברל גר ביפו. זמן קצר לאחר שובו של ברל לגדוד, חלתה שרה בקדחת צהובה ונפטרה. היחסים בין שרה וברל נמשכו 15 שנה.[6]

מורשתה

לאחר מותה הפכה שרה לסמל בעיני בני דורה. היו אלו מכלול תכונותיה המיוחדות שהפכו אותה לכזו (אהבת אדם, טוב-לב, אמונה עמוקה ביעודה בחיים, מסירות לחולים, הבנת נפש הזולת, חברות, רצינות, ענווה, אינטליגנציה, חריצות ומעורבות חברתית).

לזכרה נבנה בית ההבראה "ארזה" במוצא.[9][10]

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שרה שמוקלר בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ אניטה שפירא, ברל, חלק א, עמ' 159: "אור ליום שלישי, ו' אייר תרע"ט, נפטרה. כבת שלושים הייתה במותה".
    לעומת זאת, בדף שרה שמוקלר, באתר קבוצת כנרת כתוב: "01/06/1894 תרנ"ד".
  2. ^ יחד איתה עלו עוד שתי בוגרות בית הספר לאחיות בקייב: הניה יבנאלי (אשתו של שמואל יבנאלי) ויוכבד רבינוביץ' (אשתו של יוסף רבינוביץ').
  3. ^ אניטה שפירא, ברל, חלק א, עמ' 94.
  4. ^ חלוצות נוספות בקבוצה היו לאה מירון, בלומה סלוצקין (אחותה של לאה ואשתו של אליעזר משה סלוצקין), בתיה ברנר (אחותו של יוסף חיים ברנר), חנה כצנלסון (אחותו של ברל), רחל כצנלסון (אשתו של זלמן שזר) ובתיה שיין (אשתו של אליעזר שיין).
  5. ^ אניטה שפירא, ברל, חלק א, עמ' 97.
  6. ^ 6.0 6.1 אניטה שפירא, ברל, חלק א, עמ' 159.
  7. ^ חלקם הגדול של אותם מחוסרי עבודה גורשו על ידי הטורקים ממרכז הארץ בתקופת מלחמת העולם הראשונה
  8. ^ אניטה שפירא, ברל, חלק א, עמ' 109.
  9. ^ אניטה שפירא, ברל, חלק ב, עמ' 414.
  10. ^ היה זה ברל כצנלסון שיזם את הקמת בית ההבראה כדי להנציח את זכרה של שרה[דרוש מקור]
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31672409שרה שמוקלר