שלישיית עתר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שלישיית עתר
מוקד פעילות ישראלישראל ישראל
חברים
עפר שלי
טניה בלצר
קריסטינה רייקו קופר
חברים לשעבר
מרינה כץ

שלישיית עתר היא הרכב קאמרי אשר נוסד בשנת 1996 בירושלים על ידי בוגרי האקדמיה למוסיקה על שם רובין. ההכרב נמנית עם ההרכבים הקאמריים הפעילים ביותר בישראל.

השלישייה מרבה להופיע בקונצרטים, בסדרות מוזיקה קאמרית, בהפקות שונות ובפרויקטים מוזיקליים מיוחדים. ההרכב זכה להדרכתם של מוזיקאים מן השורה הראשונה כבנימין אורן, דוד חן וג'רום לבנטל, וכן השתלם באוסטריה אצל שלישיית אלטנברג מווינה.

פעילות מוזיקלית

השלישייה הציבה לה למטרה לקרב קהל מגוון אל חוויית ההאזנה למוזיקה קאמרית, בהפקת תוכניות מגוונות לקונצרטים בחוגי האזנה פרטיים וסדרות מוזיקה קאמרית ברחבי הארץ, כמו גם בקונצרטים מודרכים לילדים ולסטודנטים. ומגישה מדי שנה למעלה מ-80 קונצרטים ברחבי הארץ ומחוצה לה, ברפרטואר רחב ומגוון. בין השאר מופיעה השלישייה במוזיאון ישראל, בית גבריאל, אולם ויקס במכון ויצמן ברחובות, מרכז עינב בתל אביב, המרכז למוזיקה ירושלים במשכנות שאננים ועוד.

השלישייה אף עוסקת בפיתוח תוכניות נושאיות הכוללות מחקר, עיבוד, איתור חומרים נדירים וביצוע של מוזיקה קאמרית סביב נושא מסוים. חלק מהפרויקטים יצאו לאור על גבי אלבומים. ההרכב מוזמן באופן קבוע להופיע בטקסים ממלכתיים מטעם יד ושם, האוניברסיטה העברית ומשרד החוץ.

השלישייה פעילה בתחום החינוך המוזיקלי, בסדנאות לבני נוער וסטודנטים ומקיימת שיתופי פעולה עם מוזיקאים מובילים; מבצעת יצירות של מלחינים ישראליים בולטים בני זמננו, יוזמת פרויקטים מוזיקליים ייחודיים המשלבים טקסט, מוזיקה ותיאטרון ומביאה לביצוע יצירות נשכחות ונדירות בעיבודן מחדש למדיום הקמרי.

השלישייה מנגנת יצירות ישראליות בביצועי בכורה.[1]

פעילות בינלאומית

השלישייה פעילה בזירה הבינלאומית ויוצאת לסיורים באירופה וארצות הברית. בין השאר הופיעה בפסטיבל בינלאומי למוזיקה קאמרית הרטברג באוסטריה, פסטיבל בברדונקיה שבאיטליה, סיור קונצרטים בצפון איטליה ברסיטלים לכינור ופסנתר, סיור בהונגריה ובסלובקיה עם המופע "כשאור דולק בחלונך", בטורינו שבאיטליה עם המופע "אהבה ושנאה" ועוד.

השלישייה מפיקה פרויקט שנתי המבוצע על במות בארצות הברית ובישראל ומוקדש למוזיקה קמרית עכשווית פרי עטם של מלחינים ישראליים ואמריקאיים: "מראות מהר נבו" ב-2015 ו"חלום בתוך חלום" משנת 2016.

דיסקוגרפיה

  • כשאור דולק בחלונך (2008)
  • נופי ילדות (2012)
  • צריך להשתיק את המוזות (2015)

חברי השלישייה

עפר שלי, פסנתר

פסנתרן, מעבד ועורך מוזיקלי. יליד ישראל, בוגר האקדמיה למוזיקה ע"ש רובין בירושלים, תלמידם של הגב' פולי אסא, פרופ ברכה עדן והפרופ בנימין אורן. המשיך את לימודיו לתואר השני בחוג למוזיקולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים, באוניברסיטת בר-אילן ובסמינרים בינלאומיים למוזיקה קאמרית בקיבוץ מזרע, באוסטריה ובאיטליה, בהדרכת שלישיית אלטנברג. ניגן בהרכבים קאמריים רבים כסולן וכפסנתרן מלווה לזמרים. שימש כאסיסטנט למלחין מיכאל וולפה בתקופת לימודיו באקדמיה.

בשנת 1996 ייסד את שלישיית הפסנתר "עתר" בשיתוף עם הכנרת טניה בלצר, מאחוריו שנים רבות של פעילות ענפה על בימות הקונצרטים בארץ ובחו"ל, הקלטות, שיתופי פעולה עם מוזיקאים מובילים ופרויקטים מוזיקליים מקוריים שזכו לשבחים והצלחה על הבמות ומשודרים ברדיו ובטלוויזיה.

כמעבד, חיבר עשרות רבות של עיבודים ליצירות קאמריות, לשירים ולמוזיקה עממית. בין הפרויקטים אנתולוגיה הכוללת עיבודים לשירים עבריים להרכב קאמרי וזמרת סופרן, שירי יידיש ולדינו, עיבוד קאמרי למחזור השירים הנודע של דה פאיה, שירי עם מסקוטלנד ואירלנד ומוזיקה לתיאטרון. רובם הוקלטו ויצאו לאור בתקליטורים.

כמורה לפסנתר ולמוזיקה קאמרית שימש בסגל ההוראה של בית הספר "מגניפיקט" וקונסרבטוריון "הסדנה". הוא מלמד בבית הספר ע"ש טדי קולק בירושלים, מדריך הרכבי ביצוע לבני נוער ומנחה קונצרטים מוסברים.

טניה בלצר, כינור

ילידת אוקראינה. עלתה לישראל בשנת 1994.

החלה בלימודי הכינור בגיל 5. בגיל 7 זכתה בתחרות האומן הצעיר. בגיל 14 זכתה בתחרות ארצית באוקראינה. סיימה תואר ראשון בהדרכת פרופ' גליזרובה ותואר אומן בהדרכת הגב' אורה שירן באקדמיה ע"ש רובין בירושלים. במשך לימודיה ניגנה בתזמורת הפילהרמונית הישראלית הצעירה ובהרכבים קאמרים רבים וזכתה בתחרות מוזיקה קאמרית של האקדמיה. סיימה קורס למוזיקה קאמרית באוניברסיטת בר-אילן בהדרכת המלחינים גדעון לוינסון ובטי אוליברו.

משנת 1997 מנגנת בשלישיית עתר, ובמקביל היא מנגנת ברסיטלים רבים בארץ ובחו"ל: בשנת 2006 הוזמנה לתת סדרת רסיטלים באיטליה לזכר הכנר הנודע צ'יקרולה. ביצעה יצירות בביצוע בכורה, כולל יצירה לעוגב, כינור סולו ומקהלה, שניכתבה עבורה על ידי א. פרוצ'י ושודרה ברחבי העולם. היא מרבה לבצע מוזיקה של מלחינים ישראלים עכשווית ומשתתפת בפסטיבלים של מוזיקה ישראלית כמו "סדנה ישראלית" ו"חג למוזיקה הישראלית".

עוסקת גם בהוראת כינור וחברה בסגלי ההוראה של קונסרבטוריון הסדנה ו-Magnificat Institute בירושלים.

קריסטינה רייקו קופר, צ'לו

קריסטינה מנגנת על צ'לו שיצר ויליאם פורסטר בשנת 1786. את לימודיה השלימה בבית הספר ג'וליארד בניו יורק אצל הצ'לנים ג'ואל קרסניק, רוברט מאן ופליקס גלימיר והיא מחזיקה בתואר דוקטור באומנות המוזיקה. קריסטינה מכהנת כפרופסור אורח האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים במוזיקת עולם ומרצה בחוג למוזיקולוגיה באוניברסיטת תל אביב. את הקריירה שלה התחילה כמוזיקאית קלאסית ובהמשך הרחיבה את פעילותה לסגנונות מוזיקליים רבים, מוזיקת עולם ומוזיקה מקורית. היא מרבה להופיע כסולנית וכנגנית קמרית על במות מכובדות ברחבי העולם: בקארנגי הול, מרכז לינקולן, מרכז קנדי, אולם הנרי קראון בירושלים, אולם רוי תומפסון בטורונטו, המרכז לאומנויות בסיאול ועוד.

כסולנית זכתה לנגן בין השאר עם התזמורת הקמרית של פראג, התזמורת הסימפונית של טורונטו, הסימפונית של אוסקה ולאחרונה השתתפה בסיור קונצרטים עם תזמורת יומיורי מטוקיו. הניו יורק טיימס כינה אותה "סנסציה בקונצרט" ואילו לוס אנג'לס טיימס כינה אותה "וירטואוזית מדהימה". לאחרונה ביצעה את "פסיון המים" מאת טן דאן באולם דיסני בלוס אנג'לס וזכתה בביקורות נלהבות, הופיעה כסולנית בפסטיבלי "ימי המוזיקה העולמית" של ISCM בקוריאה ולוקסמבורג ובספריית הקונגרס בוושינגטון די.סי. בתחום המוזיקה העכשווית ביצעה יצירות רבות בבכורה עולמית: "צלילו של קול" מאת פיליפ גלאס, "סונטה לצ'לו ופסנתר" מאת רוברטו סיירה, "קונצ'רטו לצ'לו" של מריו דוידובסקי ו-"הקונצרטו הכפול" מאת יוסף ברדנשווילי. כמוזיקאית קמרית, זכתה בפרס הראשון בתחרות על שם ולטר מ' נאומברג. היא השתתפה בהרכבים נודעים רבים, כולל "רביעיית ג'לאטו", "קונצרטנטה" ו"רביעיית המיתרים ויטמן", וממשיכה להופיע במסגרת הרכב המוזיקה העכשווית "קונטיניואום" והשלישייה הפופולרית והאקלקטית "אינטרסקשן".

חברי השלישייה בעבר

מרינה כץ, צ'לו

נולדה בריגה, (לטביה) . החלה את לימודי הצ'לו בגיל 6 בבית הספר המיוחד למוזיקה על שם אמיל דארזינש. בהדרכתה של פרופ' אלאונורה טסטלץ וכצ'לנית צעירה השתתפה בפסטיבלים בינלאומיים רבים ותחרויות רבות. עלתה ארצה בספטמבר 1994. בארץ סיימה בהצטיינות את לימודי הצ'לו לקראת תואר ראשון באקדמיה למוזיקה ע"ש רובין בתל אביב והמשיכה לתואר שני באקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים בהדרכתו של פרופ' עמנואל גרובר.

היא זכתה בפרסים בתחרויות רבות, כגון: "התחרות הבינלאומית הראשונה ע"ש צ'ייקובסקי לנגנים צעירים במוסקבה" (1992), "תחרות בראון-רוג'ר-סיגל לנגני כלי קשת ישראליים" בירושלים (1996) וב"תחרות למוזיקה ישראלית ע"ש פאול בן-חיים" (1999). בין השנים 1995–2003 זכתה בקביעות במבחני קרן התרבות אמריקה-ישראל. בין השנים 1998–2000 הובילה את קבוצת הצ'לי בתזמורת הפילהרמונית הישראלית הצעירה תחת ניצוחו של זאב דורמן וביולי 1999 הוזמנה להוביל את קבוצת הצ'לי בתזמורת דיוואן מזרח-מערב תחת ניצוחו של דניאל בארנבוים. בשנת 2001 הוזמנה להשתתף בפסטיבל בינלאומי לצ'לנים בחסותו של מסטיסלב רוסטרופוביץ', בריגה, לטביה. בין השנים 2002–2010 הובילה את קבוצת הצ'לי בתזמורת נתניה הקאמרית הקיבוצית.

הופיעה כסולנית עם תזמורות: תזמורת קאמרית הלטבית, תזמורת פילהרמונית הלטבית, תזמורת של טלוויזיה ורדיו "אוסטנקינו" שבמוסקבה ותזמורת נתניה הקאמרית הקיבוצית. ביולי 2010 הוזמנה להקליט את הקונצ'רטו לצ'לו ותזמורת של תמיר אקטע עם 42 נגנים מתוך התזמורת הפילהרמונית הישראלית בניצוחו של בנימין יוסופוב. בשלהי העשור השני של המאה ה-21, היא צ'לנית ראשונה בקאמרטה הישראלית ירושלים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שלישיית עתר בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30836298שלישיית עתר