שלומי אמוני ישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שלומי אמונים
הסמליל שהפיקה הסיעה לרגל הועידה באוקראינה
הסמליל שהפיקה הסיעה לרגל הועידה באוקראינה
מדינה ישראלישראל ישראל
שם רשמי שלומי אמוני ישראל
מייסד מנחם פרוש
מנהיגים מנחם פרוש, מאיר פרוש
תקופת הפעילות ה'תשל"ו–הווה
אפיון מפלגה חרדית - כלל חסידית
בטאון רשמי עיתון המבשר
אותיות כח
נוצרה מתוך אגודת ישראל
מיקום במפה הפוליטית ימין

שלומי אמוני ישראל או בשמה המוכר יותר שלומי אמונים היא סיעה פנים מפלגתית בתוך מפלגת אגודת ישראל. הסיעה פעילה לפרקים כמפלגה נפרדת בבחירות לרשויות המקומיות בישראל, יו"ר הסיעה הוא השר לענייני ירושלים ומסורת ישראל, מאיר פרוש.

היסטוריה

הסיעה הוקמה על ידי מנחם פרוש, לקראת הבחירות הפנימיות באגודת ישראל שנערכו בשנת תשל"ו - 1976. הסיעה נועדה לייצג את הירושלמים בני היישוב הישן וחלק מן הליטאים בתוך המסגרת המפלגתית של אגודת ישראל. שמה של הסיעה נגזר מן הפסוק: אָנֹכִי שְׁלֻמֵי אֱמוּנֵי יִשְׂרָאֵל (ספר שמואל ב', פרק כ', פסוק י"ט). גם סניף אגודת ישראל בפולין נשא בשם זה מאז הקמתו בשנת 1918.

באותן בחירות פנימיות זכתה הסיעה במקום השני במישור הארצי, עם 24.88% מקולות המצביעים[1][2]. במישור המקומי זכתה הסיעה במחוז ירושלים של התנועה ברוב קולות הבוחרים ובפער משמעותי ביחס לסיעות האחרות[1], וקיבלה את השליטה בסניף זה.

במשך השנים שינתה הסיעה את צביונה הירושלמי, בשל העובדה שחלק גדול מחבריה אשר השתייכו לקהילות הפרושים-הליטאים, עזבו את אגודת ישראל בתשמ"ט - 1988, ועברו למפלגת דגל התורה. הסיעה עברה לייצג את הקהילות החסידיות שלא היו מיוצגות על ידי שאר הסיעות של חסידויות גור וויז'ניץ. בין החסידויות הקשורות בסיעה: צאנז, בויאן, סלונים, קרלין-סטולין, ברסלב, חב"ד, ערלוי, סערט-ויז'ניץ, ביאלא, נדבורנה וקרעטשניף. בבחירות המקומיות בשנת 2008 התנתקה חסידות בויאן מהסיעה על רקע חילוקי דעות בשאלת זהות המועמד לראשות העיר בעיר ביתר עילית שהובילה גם להגשת רשימה נפרדת[3]. עם השנים חזרה החסידות להזדהות עם המפלגה.

פעילות פוליטית

ברשימה הכללית של אגודת ישראל בכנסת ייצגו את הסיעה מלבד מנחם פרוש, גם בנו מאיר פרוש ויהושע פולק. הסיעה מחזיקה בנציגות גם במישור המוניציפלי בריכוזים חסידיים שונים. בבחירות המקומיות בשנת 2024 זכתה הסיעה לייצוג של שלושים ושלושה נציגים בששה עשר ערים ומועצות[4]. ישנם כמה ראשי עיריות המזוהים עם המפלגה בהם מאיר רובינשטיין בביתר עילית וישראל פרוש שכיהן בין השנים 2013-2024 כראש עיריית אלעד. בשנת 2008 ניסתה הסיעה להריץ את מאיר פרוש לראשות העיר ירושלים[5] ללא הצלחה. חסידות גור תמכה במועמד הנגדי ניר ברקת[6]. בשנת 2018 נעשה שוב ניסיון מצד הסיעה לזכות בראשות העיר ירושלים, הסיעה הריצה את יוסי דייטש[7].

עם השנים נוצרו מאבקי שליטה במפלגה בין הסיעה לחסידות גור, לטענת הסיעה חלקה וכוחה במפלגה לוקה בחסר. על רקע זה עורכת הסיעה לפרקים פעילות מוניציפלית נפרדת מסיעות אחרות באגודת ישראל. לראשונה בבחירות המקומיות בשנת 2003 בעיר אלעד.

בבחירות המקומיות בשנת 2024 התהווה שיתוף פעולה ארצי בין הסיעה לחסידות בעלזא[8] שמיסדה את פעילותה הפוליטית והקימה וועדת ניהול לסיעתה - מחזיקי הדת. בבחירות אלו נוצר קרע עמוק בין הסיעה וחסידות בעלזא לבין הסיעה המרכזית והסיעה המאוחדת, בעיקר על רקע תמיכתם של האחרונות במועמדות משה אבוטבול לראשות העיר בית שמש[9] שהקשתה על מועמדות שמואל גרינברג שנתמך על ידי הסיעה[10], ותמיכתם ביהודה בוטבול לראשות העיר אלעד[11], מה שהביא להפסדו של ישראל פרוש מועמד הסיעה.

מוסדות

העיתון היומי המבשר מזוהה עם סיעת שלומי אמונים, מנכ"ל העיתון הוא משה פרוש בנו של מאיר פרוש יו"ר הסיעה. מרכז אגודת ישראל בירושלים נתון גם הוא לשליטת הסיעה. הסיעה גם עורכת פעילויות חברתית לנוער בחלק מריכוזיה, בין היתר בערים ירושלים, בני ברק, בית שמש וביתר עילית[4][12].

כדי למנוע נטישת קהילות של חרדים מודרנים את הסיעה, הקימה הסיעה בעיר ביתר עילית באדר ה'תשפ"ג לאחר הבחירות לכנסת העשרים וחמש, פורום המאגד קהלים מודרניים בעיר[13], בבחירות המקומיות בשנת 2024 בעיר הוצב יושב ראש הפורום עוזי שלום, במקום השמיני ברשימת הסיעה[14].

אישים בולטים

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 תוצאות הבחירות הפנימיות לועידה הארצית של אגודת ישראל, בית יעקב, גליון 196-197, באתר היברובוקס
  2. ^ אברהם דוב גרינבוים, 'יהדות התורה' - סקירה היסטורית ואקטואלית, באתר מגזין ליברל, ‏8 באוגוסט 2017
  3. ^ נטע סלע, פרוש סולק מהחסידות, באתר ynet, 4 בנובמבר 2007
  4. ^ 4.0 4.1 המבשר, גליון 4791, (ט"ז אלול תשפ"ד, 19 ספטמבר 2024)
  5. ^ רונן מדזיני, מועמד החרדים לראשות עיריית י-ם: ח"כ פרוש, באתר ynet, 11 באוגוסט 2008
  6. ^ אבישי בן חיים, כניסת השבת: עם הגערערס לא מתעסקים, באתר nrg‏, 17 בנובמבר 2008
    האזינו: הוראה לחסידי גור - הצביעו ברקת, באתר ynet, 13 בנובמבר 2008
  7. ^ יוסי דייטש השיק את קמפיין הבחירות • צפו, באתר כיכר השבת, 25 בספטמבר 2018
  8. ^ המבשר, ד' אדר ב' ה'תשפ"ד, גליון 4634
  9. ^ הסכם סיעת שס - סיעת אגודת ישראל, באתר עיריית בית שמש
  10. ^ הסכם בין סיעת דגל התורה לבין סיעת שלומי אמונים מחזיקי הדת אגודת ישראל בבית שמש, באתר עיריית בית שמש
  11. ^ חנני ברייטקופף, איצלה כץ, ‏האדמו"ר מויז'ניץ הכריע: יש לתמוך בבוטבול באלעד; "כפוף לגדולי ישראל", באתר כיכר השבת, 12 בפברואר 2024
  12. ^ ראו לדוגמא: חנוכה מיט א ברען, באתר עיריית ביתר עילית
    הברע’ן של ניסן, שמעון כהן, באתר ביתר 24
  13. ^ צעירים למען הציבור; בהשתתפות השר הרב מאיר פרוש: הוקם פורום צעירים של אגודת ישראל בביתר, באתר ביתר 24
    ועתה קירבנו המקום; הצעירים שבעם: מבט אל יוזמת החיבור של ׳פורום צעירים׳ המאחדת את צעירי הסיעה החסידית בביתר, באתר ביתר 24
  14. ^ עוזי מביא איתו בשורה; הצעירים באים להשפיע, באתר ביתר 24
    הצעירים על המפה בביתר עילית, באתר ביתר 24


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38217319שלומי אמוני ישראל