רבי שלום ברנדר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף שלום ברנדר)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

רבי שלום הכהן ברנדר (ה'תרע"ב, 1912 - י"ז בכסלו ה'תש"ס, 26 בנובמבר 1999) היה רב וראש ישיבה חסידי, ראש ישיבת בעלז בירושלים.

ביוגרפיה

נולד בירוסלב לרב דוד ברנדר, למדן חסידי. למד בתלמוד תורה מקומי, ואחר כך בעיר דוברומיל אצל סבו הרב יעקב יהושע ברנדר. בשנת ה'תרפ"ז (1927) נסע ללמוד ב"קלויז" בעיר טארנא, שם למד אצל הרב יחיאל מיכל הולנדר מחבר שו"ת "אמרי כהן". בתקופת לימודיו שם התכתב עם רבנים ידועים כמו הרב הולנדר, הרב נחום ווידנפלד מדומברובה ורבי יוסף רוזין. בתקופה זו גם התקרב לחסידות בעלז והחל לנסוע בקביעות לאדמו"ר שישב בעיירה בלז.

לאחר שנים ספורות בטארנא, חזר לירוסלב והעביר בה שיעורים בתלמוד לבחורים צעירים ממנו, עד פרוץ מלחמת העולם השנייה. בקיץ 1940 גורש יחד עם מאות אלפי יהודים אחרים באזורי הספר, לסיביר. הוא נקלע למחוז בודייבה באירקוטסק ועבד בגולאג עד תום המלחמה.

ב-1946 הגיע לפולין, שם נישא לבתו של הרב פינחס אנגלנדר והם התגוררו זמנית בקרקוב, שם התיידד עם רבי משה יצחק גווירצמן מייסד חסידות פשעווארסק. ב-1948 קיבל אשרת יציאה מהמדינה ונסע עם אשתו לצרפת, וכמה חודשים מאוחר יותר לאנטוורפן שבבלגיה שבה התרכזה קבוצה של חסידי בעלז. הוא מצא את כתב היד של פירושו של מהר"י קורקוס לספר זרעים ממשנה תורה לרמב"ם, שהיה בעותק יחיד בספריית ישיבת חכמי לובלין שהתפזרה בימי השואה; הוא מסר את הפירוש לרבי שבתי פרנקל שהדפיס אותו במהדורת הרמב"ם של הוצאת שבתי פרנקל[1].

ב-1950 נענה לקריאת האדמו"ר רבי אהרן רוקח מבעלז ועלה לישראל לכהן כראש ישיבת בעלז, שהוקמה בירושלים באותה שנה. בתפקידו זה תרם להשתקמות חסידות בעלז בישראל לאחר מלחמת העולם השנייה, הוא גם נודע במסורות הרבות שהעביר מאדמו"רי החסידות בדורות קודמים.

עם פטירתו של האדמו"ר מבעלז בתשי"ז תמך בהכתרתו העתידית של האדמו"ר הנוכחי הרב ישכר דוב רוקח שהיה אז ינוקא. אך בתקופה שלאחרי ההכתרה פרש מראשות ישיבת בעלז ועבר ב-1971 לגור בבני ברק. שם הקים בה כולל אברכים בשם "קדושת אהרן" שבו הושם דגש על לימוד סדר קדשים. הוא העביר שיעורים כמעט מדי יום, וכך גם בלילה האחרון לפני פטירתו ביום שישי, י"ז בכסלו ה'תש"ס.

במוצאי יום כיפור תשמ"ח (אחרי פטירת האדמו"ר ממכנובקא רבי אברהם יהושע העשיל טברסקי), עמד בראש החסידים שהכתירו את הרב יהושע רוקח לאדמו"ר ממכנובקא.

פטירתו היתה על מקומו בבית מדרשו "קדושת אהרן" בבני ברק ביום שישי ערש"ק וישלח י"ז בכסלו ה'תש"ס, 26 בנובמבר 1999.

משפחתו

ספריו

הערות שוליים

  1. ^ הרב דוד אברהם מנדלבוים, ישיבת חכמי לובלין, ח"א, בני ברק תשנ"ד, עמ' רצד.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24981236שלום ברנדר