הוצאת שבתי פרנקל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הוצאת שבתי פרנקל היא הוצאה לאור תורנית. ידועה במיוחד בשל מהדורת משנה תורה לרמב"ם שהוציאה.

ההוצאה נוסדה על ידי רבי שבתי פרנקל בבני ברק בשנת ה'תש"ל לשם הוצאת ה'משנה תורה', לזכר רבי יוסף נחמיה קורניצר ורבי יוסף פרנקל (אביו של פרנקל). בהמשך הוציאה לאור גם את ספר המצוות לרמב"ם, ספר המפתח "רזא דשבתי" למסכתות בבא קמא, בבא מציעא ובבא בתרא, קיצור שולחן ערוך, וכן חלק מספריו של רבי משה פיינשטיין. לאחר פטירתו של רבי שבתי פרנקל מנוהלת ההוצאה על ידי חתנו החורג נפתלי קפלן. ספרי ההוצאה נפוצים בישיבות ובבתי כנסת.

העורך הראשי של ההוצאה היה הרב דוד צבי הילמן, ושותפים לעריכה הרב אהרן יהושע צוקר, הרב דוד מיכאל שמידל, הרב חיים מאיר שטיינברג והרב דוד רביץ. כל המחקר נעשית על ידי הקונגרגיישן בני יוסף בארצות הברית. ספרי ההוצאה ערוכים בגישה חרדית ליטאית, ואינם כוללים פירושי רבנים שאינם מקובלים בציבור זה.

הוצאת הרמב"ם

במהדורת הרמב"ם של ההוצאה הוגהו לשון הרמב"ם ונושאי כליו על פי כתבי יד רבים ודפוסים ישנים, כולל תיקון שיבושים של הצנזורה הנוצרית. למהדורה צורפו לראשונה מכתבי יד פירושו של רבינו מנוח, הגהות רבי משה הכהן מלוניל, פירושו של מהר"י קורקוס והגהות מרבי עקיבא איגר. לוקטו דברי הגר"א הקשורים לדברי הרמב"ם.

למהדורת הרמב"ם נוספו כמה מדורים חדשים:

  • ספר המפתח - ובו הפניות לאלפי ספרים הדנים בדברי הרמב"ם ומפרשיו, עם תמצית דבריהם בכמה מילים. מספר הספרים במדור זה מגיע לכשלושת אלפים.
  • מקורות וציונים – ציוני מקורותיו של הרמב"ם מספרות חז"ל והגאונים, ציונים לראשונים שדנו בדברי הרמב"ם, השוואה תמציתית בין שיטות ראשונים אחרים לשיטת הרמב"ם, וציונים להלכות שהובאו בשולחן ערוך ובפוסקים נוספים;
  • ילקוט שינויי נוסחאות – בדברי הרמב"ם והראב"ד מכתבי יד ודפוסים קדומים;
  • ספר הליקוטים – ליקוט מפרשים על הרמב"ם, בהם כמה מכתבי יד הנדפסים לראשונה.

הכרך הראשון יצא לאור בשנת ה'תשל"ה בירושלים על ספר זמנים, ובראשו נדפסו הסכמותיהם של רבי יעקב ישראל קניבסקי, רבי משה פיינשטיין ורבי שמואל הלוי וואזנר. בשנת ה'תשל"ז יצא לאור ספר נשים ובו הסכמת רבני הבד"ץ של העדה החרדית. בשנת ה'תשס"ה יצא בבני ברק הכרך האחרון בסדרה, ספר אהבה. בשנת ה'תשע"ז יצאה לאור מהדורה מחודשת של ספר זמנים בשני כרכים עם ספר המפתח מורחב.

בשנת תשע"ח הועלה באופן חלקי הטקסט של המהדורה לאתר יד הרמב"ם[1].

ביקורת

ההוצאה ממעטת באזכור ספריהם של רבנים חיים, למעט בודדים, כרבי אלעזר מנחם מן שך (אבי עזרי), רבי יעקב ישראל קניבסקי (קהילות יעקב) ובנו רבי חיים קניבסקי (קריית מלך)[2]. בפרט לא נמנה הרב יוסף קאפח בין מתרגמי הרמב"ם, וישנה התעלמות שיטתית מתרגומו ל"פירוש המשניות לרמב"ם". עובדה זו, וכן ההתעלמות מפירושי הרב אברהם יצחק הכהן קוק (הבולטים בהלכות שמיטה) עוררה ביקורת בציבור הדתי לאומי. ויש שקראו בעקבות כך להחרים את המהדורה[3].

בעקבות הביקורת, הוציא לאור מכון "הלכה ברורה" ספר מפתח משלים, הכולל הפניות על סדר הרמב"ם לכתביו של הרב קוק, וכן לכתבי עת תורניים ולכתבי רבנים חיים, כדוגמת ספריהם של רבי אהרן יהודה לייב שטינמן (אילת השחר) והרב ברוך דב פוברסקי (בד קודש). המפתח כולל את שמות הספרים, ללא תמצית התוכן.

בתגובה לביקורת, פירט הרב דוד צבי הילמן, מראשי המערכת, מקרים שבהם ביזה לדבריו הרב קאפח תלמידי חכמים או טעויות חמורות הנמצאות בכתביו, וסיכם: "מכל הנ"ל יובן שהטעם שלא הזכרנו את הרי"ק ואת תרגומו כי חששנו פן נהיה לבוז". בנוסף הסתמך על כך שהחזון איש לא הזכיר את שמו של הרב קוק כשסתר את דבריו ועל טענות נוספות[4].

בנוסף הועלו טענות גם על עצם עבודת המערכת:

  • הנוסח מורכב מנוסחאות שונות, ובכך נמצא נוסח רמב"ם חדש שאינו נשען על מקור אחיד[5][6].
  • המערכת העדיפה לעיתים את נוסחאות הדפוסים על פני כתבי יד קדומים[7]. אחרים מתחו ביקורת הפוכה, על העדפה מוגזמת של כתבי יד על פני הנוסחאות המקובלות[8].
  • בספר הליקוטים שולבו חידושי תורה רבים בשם שמות ספרים שאינם קיימים[9], ומהם: מגד מתתיהו; חפת ששנים; שבית שבי; המצליח; בעזר חברים; יבן לאשרו; ביתה יוסף; נצח אלכסנדר; לחשבי שמו; מזכרת מנחם; על ישראל שלום; זיכרון אברהם דוד. הזיוף של השמות הוא בעיקר בספרים: מדע, אהבה, וקורבנות, ומעט גם בספר עבודה, ספרים שיצאו לאור אחרי פטירתו של הרב שבתי פרנקל[10]. בהוצאה החדשה (תשע"ט) נכתב שקטעים אלו הם "חידושים מאת בני המשפחה".
  • התעלמות מכתבי יד של הגהות מימוניות[11].

הדפסת התלמוד הבבלי

במקביל הוחל בהוצאה לאור של התלמוד הבבלי, גם היא עם שינויי הנוסח המשמעותיים ומפתח, מעין זה שיצא על הרמב"ם. בשנת ה'תשנ"ז יצא לאור תלמוד בבלי מסכת בבא קמא עם שינויי נוסחאות, וכן ספר המפתח (לכ-1,400 ספרים) וספר שינויי נוסחאות על מסכת זו. הספרים יצא לאור עם הסכמותיהם של הרב שלמה זלמן אוירבך, רבי יוסף שלום אלישיב, רבני הבד"ץ של העדה החרדית, רבי שמואל הלוי וואזנר ורבי חיים קניבסקי. בהמשך יצאו ספרי מפתח (ללא שינויי נוסחאות) למסכתות בבא בתרא, בבא מציעא ובבא קמא שנקראו לזכרו של שבתי פרנקל "רזא דשבתי". בשנת תשפ"ג הדפיסה ההוצאה חוברת של ספר המפתח על מסכת קידושין, מדף ב' עד דף ז', כקדימון לספר על כל המסכת, והופצה בישיבות שלמדו מסכת זו באותה השנה.

הגדה של פסח

בשנת ה'תש"ע יצאה לאור הגדה של פסח ובה ליקוט מקיף של דברי הראשונים על ההגדה. בסוף הספר צורף הרמב"ם על הלכות חמץ ומצה שבהוצאה, עם ספר המפתח המחודש.

לקריאה נוספת

  • מאמר ביקורת על מהדורת פרנקל לספר זרעים, יונה עמנואל, המעין ניסן ה'תשנ"א
    • מאמר תגובה על המאמר הנ"ל, ותשובה מכותבו, יעקב בלאוי, המעין תמוז ה'תשנ"א

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אתר יד הרמב"ם
  2. ^ בספר טהרה הובא ספרו של הרב שמואל אוירבך על אהלות. במהדורה המחודשת של ספר זמנים בשנת ה'תשע"ז נוספו גם ספריהם של הרב אהרן יהודה לייב שטינמן, הרב שמואל אוירבך, הרב משולם דוד הלוי סולובייצ'יק והרב שלמה פישר.
  3. ^ רמב"ם פרנקל, באתר "מורשת", כ"ב באייר התשס"ב; אבישי צור, כך שוללים תואר ´רב´ מגדולי עולם, באתר כיכר השבת, 30 בנובמבר 2009
  4. ^ מכתבו של הרב הילמן במענה להלל גרשוני (מחולק לארבעה), 1,2,3,4. וראו תגובת הרב רצון ערוסי לדברי הרב הילמן
  5. ^ ראה בהקדמת 'משנה תורה לרמב"ם', הוצאת 'חז"ק', קריית מלאכי ה'תש"ע
  6. ^ בשונה ממהדורת הרב יוסף קפאח שנשענת על קו אחיד שהם כתבי יד מתימן.
  7. ^ ביקורת זאת מאת הרב רבינוביץ, עורך מהדורת "יד פשוטה", מובאת על ידי הרב יואל קטן, קובץ "המעין" ל"ו עמוד 47 ואילך.
  8. ^ הרב משה מרדכי קארפ, "משמרת מועד", שבת, חלק א', דף ב, ב
  9. ^ תופעת הספרים הבדויים בס' הליקוטים של הרמב"ם מהדורת הרב פרנקל בפורום אוצר החכמה. וראה גם כאן בהרחבה
  10. ^ יש הטוענים שזיופים אלו מעשי הרב דוד צבי הילמן עצמו, אך הוא הכחיש את המיוחס לו ואמר שרק שמע על זה. בתגובה לטענה, כתבה המערכת שאי אפשר לדעת מי אלו שזייפו, וכיון שהרב הילמן נפטר אין אצל מי לברר. בנוסף הועלו השערות נוספות.
  11. ^ הרב ישראל מרדכי פלס קובץ ישורון קובץ יג, עמוד תשד"מ.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34882025הוצאת שבתי פרנקל