שכונת למד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף שיכון למד)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שכונת למד
שכונת למד; בקדמת התמונה גן ז'ילבר
שכונת למד; בקדמת התמונה גן ז'ילבר
מידע
עיר תל אביב-יפו
שטח 837 דונם
אוכלוסייה 5,370 (2,012)
שכונות נוספות בתל אביב-יפו
מיקום בתל אביב

תוכנית ל' או שכונת ל' היא שכונה בצפון מערב תל אביב יפו, הגובלת בשדה דב ממערב, רמת אביב החדשה מצפון, שכונת נופי ים מצפון מערב, שכונת כוכב הצפון מדרום ורמת אביב א' ממזרח. כמו כן השכונה שוכנת בין שדה דב במערב ודרך נמיר במזרח, ובין רחוב ש"י עגנון בדרום לרחוב איינשטיין בצפון. רחוב לוי אשכול שימש בעבר כגבול המערבי של השכונה, אולם בשנים האחרונות צורף לשטח השכונה גם מתחם הנמצא ממערב לו, על חלק משטחי הגוש הגדול.

השכונה מאופיינת בעיקר בבניינים בני 6-8 קומות, כולם בנייני מגורים למעט שלושה מרכזים מסחריים המפוזרים בה.

ע"פ סקר אתרי "מדלן" ו"וואלה" שפורסם בפברואר 2016, השכונה דורגה כשכונה האהובה ביותר בישראל.[1]

בבחירות שהתקיימו לוועד השכונה בחודש יולי 2016, נבחר אלון לוי ליו"ר השכונה. חברי הוועד הנוספים שנבחרו הם: רפי חבורה (סגן יו"ר השכונה), איל לבנון, קמילה פודגייץ, מילישבע גרש, לידור רז כהן ורועי מימרן (יו"ר השכונה הקודם).

שם השכונה

קיימות מספר גרסאות באשר למקור שם השכונה. על פי גרסה אחת, שמה של השכונה נגזר משמה של תוכנית בניין עיר לאזור עבר הירקון שנהגתה עוד בתקופת המנדט הבריטי ונקראה Plan L וכיסתה שטח של כ-4,400 דונם (השטח כלל בין השאר את האזורים בהם הוקמו לימים שאר שכונות עבר הירקון). דעה אחרת גורסת כי מקור השם הוא במבנה רחובות השכונה היוצר את האות ל', או L באנגלית.

היסטוריה

"אור ירוק" לתחילת בניית השכונה ניתן באמצע שנות השישים של המאה ה-20.

השכונה הוקמה בתחילת שנות ה-70 של המאה ה-20, אז נבנו רוב בנייניה. במהלך השנים נבנו בשכונה מתחמי בתים נוספים, שהעיקרים הם ל' הירוקה ובנייני נווה שנבנו במהלך שנות ה-90 על ידי חברת הבנייה "נווה".

הלוחמים שהשתתפו במבצע אביב נעורים התאמנו בפשיטה מן הים על השכונה, משום שהיה דמיון בינה לבין היעד במערב ביירות.

בימי מלחמת המפרץ הראשונה, שנת 1991, הוצבה אחת מתוך כמה סוללות הפטריוט שהובאו אז בחופזה לארץ מגרמניה, בקרבת השכונה.

רחובות

שמותיהם של הרחובות הראשיים הם: יהודה בורלא ולוי אשכול, ולאורכם שוכנים שני אתרים הראויים לציון: גן ז'ילבר - על שם שגריר צרפת בישראל לשעבר, פייר ז'ילבר ואנדרטת כ"ג יורדי הסירה - אנדרטה המעוצבת בצורת ספינה העומדת לטבוע, לזכר כ"ג יורדי הסירה שנעלמו בלב ים בפעולה צבאית במלחמת העולם השנייה. שדה דב, שהוא שדה תעופה מקומי הפועל בסמיכות לשכונה, שוכן לאורך רחוב לוי אשכול. .

מקומות בשכונה

  • שבט "אופק" של תנועת הצופים הפועל בשכונה משנת 1976.
  • בית ספר יסודי ממלכתי על שם זלמן ארן ברחוב בורלא, בו לומדים כ-500 תלמידים בכיתות א'-ו'.
  • קאנטרי קלאב קהילתי עירוני קאנטרי ל' ברחוב בורלא.
  • שלושה מרכזי קניות קטנים ובהם בין השאר סניף של בנק הפועלים. כמו כן בשכונה פועל סניף של קופת חולים כללית.
  • שני מתחמי גני ילדים עירוניים, אחד ברחוב בורלא והאחר ברחוב בראלי. כמו כן פועל מעון יום של ויצו לפעוטות ברחוב בראלי, בסמיכות לגן הילדים העירוני. כיתת גן נוספת נמצאת במתחם בית הספר ארן.
  • בית הכנסת האשכנזי השכונתי על-שם ווהאל פועל אף הוא מהשנים הראשונות להקמת השכונה, ברחוב בורלא. בשכונה גם בית כנסת ספרדי על שם רחמים מזרחי שנקרא בשם בית הכנסת שער הרחמים, רב בית הכנסת הוא הרב אליהו שוויכה.
  • מרכזת טלפונים של חברת התקשורת בזק.

אתרים סמוכים

נתוני אוכלוסייה

התפלגות גילאים בשכונה

0-9 10-19 20-29 30-44 45-64 +65
12.2% 8.9% 19.6% 24.8% 20.3% 14.2%

התפלגות מספר הילדים למשפחה

1 2 3 4 +5
39.7% 42.2% 16.0% 2.1% 0.0%

התפלגות רמת השכלה

תעודות אחרות תואר שני+ אקדמאי על תיכוני בגרות ללא בגרות
14.4% 18.7% 20.0% 10.3% 28.1% 8.5%

שדה דב ומאבק התושבים

שדה דב ממוקם בסמיכות לשכונה, כמו גם בסמיכות לשכונות אחרות באזור כמו כוכב הצפון, רמת אביב החדשה, הגוש הגדול, אזורי חן. תושבי השכונות, ובראשן תושבי שכונת ל', ניהלו במשך שנים מאבק אל מול הרעש הבוקע משדה התעופה. עם זאת, בשנת 2013 הודיע ועד השכונה על התנגדותו לפינוי השדה ולתוכניות הבניה שהציגה הממשלה בשטח, ומאז מהווה ועד השכונה חלק ממטה המאבק נגד פינוי השדה.

מהשדה פועלות בעיקר טיסות אזרחיות של מטוסי נוסעים שקטים באופן יחסי, שמוגבלים לשעות היום כדי לא לגרום רעש בשעות המנוחה, לצד טיסות היוצאות מהבסיס הצבאי הממוקם בסמיכות לבסיס האזרחי.

לקריאה נוספת

  • ערן אלדר, בכוחותיה העצמיים - ההתפתחות האורבנית של תל אביב בשלהי תקופת המנדט ובעשורי המדינה הראשונים, הוצאת רסלינג, 2013

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שכונת למד בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0