שאול ורדי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שאול ורדי
לידה 16 באוקטובר 1943
נען, פלשתינה (א"י)
פטירה 29 בדצמבר 2021 (בגיל 78)
כ"ה בטבת ה'תשפ"ב
נען, ישראל
השתייכות צבא הגנה לישראל
דרגה סמל  סמל
רב-סרן  רב-סרן במיל'
תפקידים בשירות
לוחם בחיל שריון
פעולות ומבצעים
מלחמת ששת הימים  מלחמת ששת הימים
מלחמת יום הכיפורים  מלחמת יום הכיפורים
עיטורים
עיטור הגבורה  עיטור הגבורה
תפקידים אזרחיים
מרכז המשק בקיבוץ נען

שאול ורדי (16 באוקטובר 194329 בדצמבר 2021) היה לוחם בחיל השריון שקיבל את עיטור הגבורה עבור לחימתו בקרב על קלע בחזית הסורית במלחמת ששת הימים.

ביוגרפיה

ורדי נולד וגדל בקיבוץ נען להניה ויששכר, אביו היה ממייסדי הקיבוץ וחבר משק פעיל. ורדי התגייס לחיל השריון ועבר קורס מפקדי טנקים. על אף שתחילה ייעדו אותו לקורס קצינים כיוון שהיה חניך מצטיין, הוא ביקש להפוך למפקד טנק, כדי לשפר את היחס אותו חווה ממפקדים. בשירותו הסדיר שירת בגדוד 52.

לאחר שחרורו שובץ במילואים בחטיבה 8, בגדוד 129 בפיקודו של אריה בירו (דיין). במהלך מלחמת ששת הימים היה ורדי בתפקיד סמל של מחלקת טנקי שרמן אם-51.

בפרוץ המלחמה גדוד 129 היה בדרום הנגב מול כונתילה בגבול מצרים, אך לאחר מספר ימים הועלה יחד עם חטיבה 8 לרמת הגולן. ב-9 ביוני 1967 במהלך הקרב על כפר קַלְעָה, נקלע עם מחלקתו בגיא צר בו ארבו להם טנקים ומשחיתי טנקים סוריים. במהלך ניסיון לפרוץ את המארב הטנק של ורדי נפגע מפגז, פניו ספגו רסיסים והוא איבד באופן חלקי ולזמן קצר את ראייתו. תחילה ביקש להתפנות, אך התאושש והמשיך להתקדם עם הטנק. בהמשך חילץ את סגן אילן לבנון על ידי הנחתו על גבי סיפון הטנק ונסיעה אחורנית תחת אש כשהצריח משמש מגן ללבנון. לאחר שפינה אותו המשיך להתקדם והצטרף לארבעה טנקים. הוא זיהה משחית טנקים SU-100, אך כשנתן את פקודת האש הטנק נפגע בשל אש בו זמנית של המשחית. ורדי הועף מהטנק והוא וצוותו החלו לסגת רגלית אל עבר מרכז הכפר שם התרכזו הפצועים. הוא הצטייד ברימונים ונשק מטנקים ששרדו והחל ביצירת הגנה סביב הפצועים. יחד עם מספר קטן של לוחמים החל לרוץ אל הבתים הקרובים, פרץ את דלתותיהם והטיל בהם רימונים. לאחר שהסתיימה המערכה פונה ורדי לבית החולים רמב"ם בחיפה.

בתיאור המעשה נכתב:

ביום ה-9 ביוני 1967, בעת קרב ההבקעה ברמת הגולן, שירת סמל שאול ורדי כמפקד טנק בגדוד שריון. בלחימה על מערך סור-א-דיב נפצע בפניו ואיבד את כושר ראייתו, אך לא נטש את הטנק. כעבור זמן מה חזר אליו, חלקית, כושר הראייה והוא הצטרף להסתערות על קלעה. בשלבים האחרונים של הקרב נפגע הטנק שלו פעם נוספת, נדלק, והצוות נפצע. על אף היותו פצוע בעצמו, חילץ את צוותו והעבירו למחסה. לאחר מכן, טיהר בראש קבוצת טנקאים, שטנקיהם נפגעו, קבוצת בתים, שמתוכם לחמו חיילים סוריים ואירגן את אבטחת אזור הפעולה. הוא הועבר לבית החולים, רק לאחר שכוחות אחרים של החטיבה הגיעו אל היעד הכבוש.

על לחימתו האמיצה ועל החילוץ והטיפול בפצועים תחת אש עוטר ורדי בעיטור הגבורה על ידי שר הביטחון משה דיין.

לאחר מלחמת ששת הימים הוחלט להעניק לו דרגות קצונה. הוא עבר קורס של 40 יום ובשירות המילואים עבר קורס מ"פים ומסלול פיקודי. במהלך הלחימה שלאחר המלחמה לאורך תעלת סואץ, התנדב במוצב במעוז פוררת[דרוש מקור][מפני ש...] שבצפון הגזרה. את שירותו הצבאי סיים כרב-סרן במילואים.

היה מרכז גידולי השדה ומרכז המשק בקיבוץ נען. בהמשך עבד בסוכנות היהודית וניהל את "ייצור ופיתוח", חברה שעסקה בעיבוד חקלאי ובסיוע למשקים נכשלים. לאחר שנים ניהל מפעל של מיכל נגרין בקיבוץ נען.

ורדי היה נשוי לעליזה ואב לנירית, הילה, איל, ורן. בנו, סרן רן ורדי, מפקד הפלוגה המסייעת בגדוד גרנית של חטיבת הנח"ל, קיבל צל"ש אלוף על לחימה רצופה ומתמשכת למרות פציעה במהלך מבצע חומת מגן.[1]

שאול ורדי נפטר ב-29 בדצמבר 2021 בביתו בקיבוץ נען.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שאול ורדי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ פליקס פריש, שני חיילים שנהרגו בג'נין יקבלו צל"ש, באתר ynet, 4 ביוני 2002


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32893018שאול ורדי