רוז קליבלנד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רוז קליבלנד
Rose Cleveland
לידה ארצות הבריתארצות הברית פייטוויל, מדינת ניו יורק, ארצות הברית
תפקיד

רוז אליזבת קליבלנדאנגלית: Rose Elizabeth Cleveland;‏ 13 ביוני 1846 - 22 בנובמבר 1918) הייתה אחותו של נשיא ארצות הברית ה-22 גרובר קליבלנד והגברת הראשונה ה-27. היא שימשה בתפקיד מתחילת כהונתו של גרובר (4 במרץ 1885) עד לנישואיו עם פרנסס קליבלנד ב-2 ביולי 1886.

ביוגרפיה

רוז אליזבת קליבלנד נולדה בפייטוויל שבמדינת ניו יורק. היא הייתה ילדתם התשיעית של הכומר ריצ'רד פאלי קליבלנד ושל רעייתו, אן ניל קליבלנד. בחוגי משפחתה היא הייתה ידועה בכינוי "ליבי" (Libby). ב-1853 העתיקה המשפחה את מגוריה להולנד פטנט (Holland Patent) שבמדינת ניו יורק, שם קיבל אביה משרת כומר בכנסייה פרסביטריאנית, אך באותה שנה הוא הלך לעולמו, כאשר רוז הייתה בת 7.

היא נשארה בהולנד פטנט כדי לסייע לאמה האלמנה. גרובר קליבלנד, אחיה שהיה גדול ממנה, היה אז בן 16. כשהוא נחוש לתמוך במשפחתו הוא הפסיק את לימודיו ויצא לניו יורק כדי לעבוד כמורה לבית ספר לעיוורים של המדינה. רוז התחנכה בסמינר יוטון שבקלינטון, מחוז קלינטון ולאחר סיום לימודיה היא עבדה כמורה בסמינר כדי לפרנס את עצמה ואת אמה האלמנה.

רוז לימדה גם בקולג' שבלאפייט, אינדיאנה ובבית ספר לבנות במונסי שבפנסילבניה, שם היא לימדה בסוף שנות השישים של המאה ה-19. במונסי היא הייתה ידועה בשל אישיותה החזקה ועצמאותה.

במעגל החברתי שלה במונסי היא כונתה על ידי ידידיה "ג'וני קליבלנד", בשל העובדה שתמיד מצאו אותה קוראת ספר כשהיא ישובה מתחת לעץ עתיק בחווה סמוכה. היא לימדה בקורס בהיסטוריה, שאחד מההרצאות בו התמקדה בזולתנות, הרצאה שהיא נשאה בפני התלמידים ביוסטון ובבתי ספר אחרים.

בשנות השמונים שבה רוז להולנד פטנט כדי לסעוד את אמה החולה. באותה תקופה היא לימדה בבית ספר של יום ראשון ושלחה את ידה בספרות. כאשר היא לא עבדה באופן זה, היא הקדישה את עצמה לאמה בביתם שבהולנד פטנט עד למות אמה ב-1882.[1] לאחר מותה של אן ניל קליבלנד, עזבה רוז בגפה לנחלה שהייתה ידועה בשם "העשבים" (The Weeds).

רוז המשיכה ללמד בבית ספר של יום ראשון ולשאת הרצאות. באחת מהרצאותיה היא אמרה: "אין באפשרותנו לגעת באנושיות ככלל, אלא רק כאשר אנו נוגעים באנושיות כלפי היחיד. אנו עושים את העולם למקום טוב יותר באמצעות מערכות היחסים המוחשיות שלנו, לא באמצעות רצוננו הטוב הסתמי והכללי. שומה על כל אחד מאתנו למצוא את השותף האמיתי שמבין ומעריך אותנו, מישהו שאמונתו בנו מוציאה מאתנו את מאמצינו הטובים ביותר. תשוקתנו העמוקה ביותר להכרה על ידי אחרים היא בשל מי שאנחנו באמת".

השנים בבית הלבן

לאחר ניצחונו של אחיה, גרובר קליבלנד בבחירות לנשיאות ארצות הברית ב-1884, הפכה רוז להיות הגברת הראשונה של ארצות הברית והיא התגוררה בבית הלבן במשך שנתיים. היא עמדה לצדו של אחיה כגברת הראשונה בעת השבעתו ובמשך השניים הראשונות שלו כרווק בבית הלבן.

בראשית ימיה בבית הלבן סוקרה רוז קליבלנד בעמודים הראשיים של הניו יורק טיימס בנוגע להופעתה בקבלת הפנים השנייה שלה בבית הלבן. רוז קליבלנד לא השתלבה באופן מלא בחברה הגבוהה של וושינגטון. נאמר ש"רוז קליבלנד הייתה אישה מלומדת וגילתה יותר עניין ביוזמות לימודיות מאשר בהענקת בידור לנשות שרי הקבינט והדיפלומטים הזרים".[2] רוז הייתה אינטלקטואלית והיא העדיפה הרצאות על פני אירועי בידור, אך היא דאגה לבצע את חובותיה כגברת הראשונה לטובת אחיה.

לאחר נישואיו של גרובר קליבלנד לפרנסס פולסום, פרשה רוז מתפקידה כגברת הראשונה ושבה לקריירה חינוכית. היא מונתה להיות מנהלת קולג' לאפייט באינדיאנה, כותבת ומרצה ועורכת המגזין "החיים הספרותיים" (Literary Life) בשיקגו.

שנותיה האחרונות

בגיל 44 התיידדה עם אלמנה אמידה בשם אוונג'לין סימפסון. היחסים בין השתיים התקררו כאשר סימפסון נישאה להנרי בנג'מין וויפל, בישוף אפיסקופלי ממינסוטה. לאחר מותו של וויפל ב-1910 התחדשו יחסיהם ובסופו של דבר הן עברו לעיירה בני די לוקה (Bagni di Lucca) שבאיטליה כדי לחיות שם יחדיו. הן חלקו את ביתם עם המאיירת והאמנית האנגליה נלי אריקסן. רוז קליבלנד מתה בביתה שבאיטליה ב-22 בנובמבר 1918 לאחר שלקתה בשפעת הספרדית. היא נקברה שם בבית הקברות האנגלי ואוונג'לין נקברה לצידה באותו בית קברות 12 שנים לאחר מכן.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רוז קליבלנד בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0