רבי שלמה זלמן הבלין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב שלמה זלמן הבלין
שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
הרב הבלין בראשית ימיו בארץ ישראל (בסביבות 1911)
לידה אוגוסט 1877
י' באלול תרל"ז
פטירה אפריל 1936 (בגיל 58)
ט"ז בניסן תרצ"ו
מקום פעילות רוסיה
השתייכות חב"ד
רבותיו הרש"ב

הרב שלמה זלמן הַבליןכתיב יידי: האַוולין) (י' באלול תרל"ז, אוגוסט 1877ט"ז בניסן תרצ"ו, אפריל 1936) היה מייסד וראש ישיבת תורת אמת בחברון, ולאחר מכן בירושלים.

תולדותיו

שלמה זלמן הבלין נולד ברוסיה לאליעזר ורחל הבלין (האוולין). מחסידי האדמו"ר הרש"ב מליובאוויטש ולמד בישיבתו. בראשית המאה ה-20 עמד בראש ישיבת חב"ד בהרדזישצ'ה. בתחילת שנת תרע"ב (1911) עלה לארץ ישראל בשליחות רבו בראש קבוצת בחורים כדי לייסד את ישיבת תורת אמת בחברון, לצד הרב יצחק חן שעלה אף הוא באותה שנה לחברון. בתחילה התקיימו הלימודים במבנה ששימש את ישיבת "מגן אבות חברון", שהוקמה על ידי חסידי חב"ד תושבי חברון. כעבור זמן עברה הישיבה ל"בית רומנו" בעיר. עם קבוצת הבחורים נמנו הרב אלתר שימחוביץ, לימים חתנו של הרב הבלין, והרב יחזקאל פייגין, לימים מזכירו של הרבי הריי"צ. הלימודים נמשכו במשך כשלוש שנים, עד פרוץ מלחמת העולם הראשונה, בשנת תרע"ד (1914), אז גירשו השלטונות העות'מאניים את תלמידי הישיבה לרוסיה.

הרב הבלין שהה באותה עת ברוסיה ושב לארץ רק כעבור שמונה שנים, בשנת תרפ"ב (ראשית שנת 1922). בכוונתו הייתה לפתוח מחדש את הישיבה בחברון, ובשל קשיים שונים החליט להקים את הישיבה בירושלים. תחילה שכנה הישיבה בשכונת בית ישראל, וכעבור זמן עברה לשכונת גבעת שאול. החל משנת תרפ"ט (1929) כיהן בה כמשפיע חתנו הרב אלתר שימחוביץ, עד פטירתו בשנת תרצ"ט (1939). בשנת תרפ"ד (1924) ייסד הרב הבלין את ישיבת תורת אמת בתל אביב, אך היא לא החזיקה מעמד ונסגרה באותה שנה.

הרב הבלין נפטר בחודש ניסן תרצ"ו ונקבר בהר הזיתים. לאחר פטירתו עברה הישיבה מגבעת שאול לשכונת הבוכרים ומשם לשכונת מאה שערים. את מקומו כמשפיע בישיבה מילא חתנו הרב משה יהודה רייכמן. ניהול הישיבה עבר לבנו, הרב חנוך הענדל הבלין. הישיבה הייתה בבעלות משפחת הבלין, והאדמו"ר הרב יוסף יצחק שניאורסון דרש להעבירה לבעלותה של חסידות חב"ד. בשנת תשי"ב (1952) החליט רבי מנחם מנדל שניאורסון מחב"ד להחליף את הנהלת הישיבה. בין השנים תשי"גתשט"ז (19531956) התקיים דין תורה בין הרב חנוך הענדל הבלין לחסידות חב"ד בשאלת הבעלות על הישיבה, ולבסוף נפסק שהיא תעבור לידי החסידות.

צאצאיו

היה נשוי לשיינא, ולהם עשרה צאצאים:

  • שלום הבלין - בנו הוא החוקר פרופ' שלמה זלמן הבלין
  • דוד הבלין - בנו הוא הפיזיקאי פרופ' שלמה הבלין
  • דב אליעזר הבלין. אחד מבניו הוא הרב משה הבלין - רבה של קריית גת. בן נוסף הוא הרב שמואל אהרן הבלין רב ואב"ד בסאן פאולו ברזיל
  • הרב חנוך הענדל הבלין - מנהל ישיבת תורת אמת. אחד מבניו הוא עו"ד הרב שמואל הבלין, רבה הראשי של אילת. ולאחר מכן רבה של בית שאן.
  • רבקה, נישאה לרב אלתר שימחוביץ - משפיע בישיבת תורת אמת
  • שרה נחמה, נישאה לרב משה יהודה רייכמן - משפיע בישיבת תורת אמת
  • מוסיא מרים, נישאה לרב יצחק פרץ ליפשיץ - ייסד תלמוד תורה של חסידות חב"ד בחדרה.
  • אסתר, נישאה לרב יחיאל משה הכהן רוט
  • חנה
  • טובה

אילן יוחסין

אליעזר הבלין
 
 
רבי שלמה זלמן הבלין
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
שלום הבלין
 
דוד הבלין
 
 
 
דב אליעזר הבלין
 
חנוך הענדל הבלין
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
שלמה זלמן הבלין
 
שלמה הבלין
 
הרב יוסף יצחק הבלין
 
הרב משה הבלין
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
הרב ישכר שלמה ביסטריצקי
 
חנהאהובה
 
זושא וולף
 
 


לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0