קרפצ'יו
קרפצ'יוֹ (בהגייה נאמנה למקור: קרפצ'וֹ; באיטלקית: Carpaccio) הוא מאכל מבשר בקר, עגל או דג לא מבושל שנחתך לפרוסות דקיקות, המוגש לרוב כמתאבן. שם המאכל נגזר משמו של הצייר ויטורה קרפצ'ו שנהג להשתמש בגוון אדום המזכיר את צבעו של בשר בקר נא.
בדרך כלל הפרוסות הדקיקות מוגשות ברוטב של שמן זית ומיץ לימון או חומץ בלסמי, לרוב עם עלים ירוקים כגון רוקט (ארוגולה) ופרוסות דקיקות של גבינת פרמזן.
קרפצ'יו בקר נעשה בדרך כלל מחלקי פילה או סינטה. כיוון שבשר בקר לא מבושל קשה מאוד לחיתוך לפרוסות דקיקות ישנם שפים ובשלנים ביתיים המכניסים את נתח הבשר למקפיא לזמן מה, כדי להקל על פריסתו.
המונח קרפצ'יו הושאל למגוון מאכלים המוגשים כפרוסות דקיקות, כולל תפוחים, עגבניות, לובסטר, טונה, טרוטה ורבים נוספים. השף הישראלי אייל שני משתמש במונח זה למשל לקרפצ'יו סלק[1] והשף עזרא קדם - לקרפצ'ו חציל. רמת הבישול במאכלים אלו נעה בין ללא בישול, צריבה, בישול קצר ובישול מלא. את המנה יצר ב-1950 ג׳וזפה צ׳יפריאני, הבעלים של הרי׳ס בר בוונציה, בעבור ידידה שנאסר עליה מסיבות רפואיות לאכול בשר מבושל.
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: קרפצ'ו |
- מירי חנוך ואייל שני, על הסכין, פורסם בהארץ, באתר וואלה!
- בועז קוינטר, קרפצ'יו פילה עגל, באתר ynet
- מתכון קרפצ'יו מ"הארי'ס בר", בו הומצא (באנגלית)
- מתכון לקרפצ'יו בקר, באתר Cooks
הערות שוליים
- ^ מירי חנוך ואייל שני, הארץ, מחוסרי הכרה, באתר וואלה!, 26 בפברואר 2006
32512229קרפצ'יו