אייל שני
לידה |
6 בינואר 1959 (גיל: 65) ירושלים, ישראל |
---|---|
מסעדות | |
טלוויזיה |
|
אייל טוביה מרדכי שני (נולד ב-6 בינואר 1959 בירושלים) הוא שף אוטודידקט ישראלי. שני ידוע בשפתו המליצית, המקבלים ביטוי בכל התבטאויותיו לגבי אוכל בתוכניות טלוויזיה שונות, בראיונות ובתפריטי מסעדותיו.
לשני חיבה למוצרים טריים, דבר שהתבטא באספקה ישירה של עגבניות מחברון ועשבי תיבול שנקטפו בהרי ירושלים למסעדת "אוקיינוס" שנמנה עם מקימיה. תעריפי המנות שלו על פי רוב גבוהים ובשל כך, בשילוב עם העובדה שתפריטיו מנוסחים במליצות רבה, לשני נוצרה תדמית שנויה במחלוקת. מקטרגיו טוענים שמדובר באדם ציני ומחושב אשר מתבטא במליצות על מנת למכור אוכל פשוט במחירים מופקעים, בעוד מצדדיו טוענים כי מדובר באישיות ייחודית הפועלת מתום לב, אהבת קולינריה, והכנת אוכל מושקע מאד[דרושה הבהרה][1]
חייו ועבודתו
את דרכו המקצועית החל במסעדת "הקנקן" בקניון איילון.
ב-1989 קנה את פרסומו כששימש כשף וכשותף יחד עם זוגתו דאז, רחל סלם וראובן גרוס במסעדת היוקרה "אוקיינוס" בירושלים ובמשך הזמן הפך שני לבעלים העיקרי בה. המסעדה נסגרה בעקבות הסתבכות כלכלית בשנת 1999, לאחר עשור של פעילות.
ב-1999 פתח מסעדה בשם זהה בהרצליה כשהמשקיעים היו רחל סלם ודב גולדשטיין אולם גם מסעדה זו נסגרה חודשים אחדים לאחר מכן.
בשנת 2004 הגיש ביחד עם הבמאי שחר סגל את התוכנית "אוכל למחשבה", ששודרה בערוץ 8, שנסובה סביב נושאים כמו משפחה, זוגיות, ילדים ועוד. שני נהג לבשל בה בהשראת אנשים שפגש במהלך התוכנית ולתאר לסגל את הקשר הפילוסופי שמצא בין המנות לנושא התוכנית.
בפברואר 2008 פתח את מסעדת "סלון" בתל אביב.[2][3][4][5][6][7] עד 2009 היה בעל טור קולינרי בעיתון "הארץ" יחד עם בת-זוגו מירי חנוך וב-2009 החל להופיע לצידה בסדרה הדוקומנטרית מחוברות שהופקה עבור HOT (עונה 1). באותה שנה פתח מסעדה נוספת בשם "צפון אברקסס", ביחד עם שחר סגל.[8][9]
בשנת 2010 עלתה בערוץ 8 הסדרה הדוקומנטרית "איפה האוכל?" בהגשתו של שני. כל אחד מפרקי הסדרה מוקדש למרכיב אוכל אחר, אשר שני חוקר את מקורו, אופן הכנתו ועוד.[10]
מאוחר יותר באותה שנה הופיע כאחד השופטים בגרסה הישראלית של תוכנית הריאליטי "מאסטר שף" בערוץ 2. "איפה האוכל?" המשיכה לעונה נוספת אשר עלתה ב-2012 ו"מאסטר שף" הפכה להצלחה טלוויזיונית והמשיכה גם היא לעונות נוספות.
בינואר 2011 פתח ביחד עם שחר סגל את הסניף הראשון של "מזנון" באבן גבירול בת״א, בה מוכרים מנות מתפריטי מסעדותיו האחרות בתוך פיתה.[11]
בנובמבר 2012 פתח ביחד עם "קבוצת התדר" ועם שחר סגל את "פורט סעיד", בר-מסעדה ברחוב הר סיני בתל אביב.[12] בתחילת 2012 צילם שני ביחד עם שחר סגל סדרת רשת. בכל פרק מבשל הזוג משהו שונה, מחביתה ועד ל"עלי תרד נמסים אל תוך עצמם". הפרקים צולמו ונערכו על ידי החברים של השניים ושודרו רק ביוטיוב.[13]
באוגוסט 2013 פתח סניף נוסף של "מזנון" ברחוב המלך ג'ורג' בתל אביב.
באוקטובר 2013 פתח את הסניף הראשון של "מזנון" בפריז.[14]
ב2016 פתח את מסעדת "רומנו", בבית רומנו שבדרום תל אביב. מסעדה זו דומה בסגנונה ל"פורט סעיד".
כיום משמש שני כשף וכיועץ קולינרי למסעדות וכשף אורח לאירועים פרטיים, ואף מככב בתוכניות בישול.
בשנת 2017 זכה בתואר "השף הטוב ביותר" בטקס פרסי האוכל של מגזין "טיים אאוט תל אביב".
בשנת 2018 נפתחה מסעדתו הכשרה מסעדת "מלכה". בשנת 2018 נבחרה מנת הבייבי כרובית שלו למנה הטובה של השנה, על ידי המגזין הנחשב Food & Wine.[15]
תביעות כלכליות ופשיטת רגל
תחילת הסתבכותו הכלכלית של שני החלה ב-1999, עם סגירת שני סניפי מסעדת "אוקיינוס", בירושלים ולאחר מכן בהרצליה.
בשנת 2003, בעקבות סגירת המסעדות, ביקשה זוגתו ושותפתו לעסקים לשעבר של שני, רחל סלם, מבית המשפט להכיר בה כפושטת רגל עקב התחייבויות כלכליות בסך של 6.64 מיליון ש"ח.[16] בהמשך אותה שנה, ניתן צו לכינוס נכסיו של שני לטובת בנק הפועלים.
בשנת 2004 ביקש בנק הפועלים למנות מנהל מיוחד לתיק שני.[17]
בשנת 2011 הוכרז שני כפושט רגל, ונקבע הסדר לפיו יחזיר לנושיו סכום של 1.45 מיליון ש"ח, המהווים כ-35% מסך חובותיו. בנוסף קבעה השופטת ורדה אלשיך בעניינו כי שני ייאלץ לוותר על מחצית מהכנסותיו מתחום המדיה בשנתיים שלאחר המשפט. שני ערער על פסיקה זו לבית המשפט העליון. בינתיים קבעה השופטת כי עליו לשלם לקופת הנושים תשלום חודשי של 25,000 ש״ח, זאת מעבר להכנסותיו מהשתתפותו במדיה, אשר הועברו במלואן לקופת הנושים.[18][19]
בדצמבר 2012, בעקבות עיכובים בתשלומים החודשיים שנקבעו לשני, קבעה השופטת ורדה אלשיך שעל שני לשלם מיידית 189,000 ש"ח לקופת פשיטת הרגל, אחרת ייכלא ל-45 ימים. חבריו של שני עזרו לו לגייס את הכסף, ובסופו של דבר הוא לא נכלא.[20] בתחילת 2013 החליט בית המשפט העליון כי עליו להחזיר את מלוא החוב בסך 4 מיליון שקל.[21] ואכן כך היה: בחודש אפריל 2013 סיים שני לשלם את חובותיו לנושים במלואם על ידי הלוואה שקיבל מחבר, ובכך סיים את פרשת פשיטת הרגל.
סדרות טלוויזיה בהשתתפותו
- 2004 – "אוכל למחשבה"
- 2009 – "מחוברות"
- 2010 – "איפה האוכל"
- 2010 – "מאסטר שף"
- 2016 – "קרב השפים הגדול"
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ציטוטים בוויקיציטוט: אייל שני |
- אייל שני, בפרויקט "אישים" לתיעוד היצירה הישראלית
- אייל שני, במאגר הידע העברי לקולנוע ישראלי ועולמי "אידיבי"
- טורי "השף הפרטי שלי", הארץ, באתר וואלה!
- עמוד התוכנית "אוכל למחשבה"
- אלון הדר, אנשים באים לאכול אותי: אייל שני חוקר אוכל, באתר nrg, 20 בפברואר 2010
- לירון שוורץ, בטוב טעם: ראיון עם רפי אדר ואייל שני, באתר nrg, 23 באוקטובר 2010
- מאור בוכניק, "אני מפחד מהשבת, כי אני לא יודע איך לנוח", באתר מאקו, 11 בנובמבר 2010
- דנה דרבינסקי, עכבר העיר אונליין, "בעצם אנחנו רוצים לאכול קצת מאייל שני", באתר הארץ, 11 בפברואר 2011
- יותם אוטולנגי, כתבה על אייל שניבערוץ 4 הבריטי, דצמבר 2012
- אבנר שביט, לתפוס את פריז בפיתה, באתר וואלה!, 6 בנובמבר 2013
- לירון שמם, "אני יודע שאני אדם מאוד דליק", באתר מאקו, 26 בפברואר 2014
- ריטה גולדשטיין, "המזנון זאת ההמצאה הגדולה ביותר מאז מקדונלד'ס", באתר מאקו, 1 בדצמבר 2015
- ריטה גולדשטיין, "היום יש לי את היכולת להביט על עצמי ולהגיד: 'וואללה, איזה משוגע, מה יש לך?'", באתר מאקו, 8 ביוני 2016
- הילה אלפרט, הפילוסוף, באתר ישראל היום, 2 באוקטובר 2016
- רביב גולן, רז שכניק, אש גבוהה, באתר "ידיעות אחרונות", 17 באוקטובר 2017
- חיים הנדוורקר, איל שני רוצה להכניס את ניו יורק לפיתה ולטרוף אותה, באתר הארץ, 19 בנובמבר 2017
- אריאל שנבל, "תפקידי בחיים – לבנות לעם בישראל את המטבח שלו", בעיתון מקור ראשון, 18 באוקטובר 2018
- רז שכניק, "הגיע אליי שף יפני והתברר לי שזה זיוף והוא לא יפני אלא בורמזי. הרגשתי שקיבלתי סוג ב'", באתר "ידיעות אחרונות", 10 ביוני 2019
הערות שוליים
- ^ אורן אסיף, עכבר העיר אונליין, עסקית בצפון אברקסס: התמורה (לרוב) מצדיקה את המחיר, באתר הארץ, 23 באפריל 2013
- ^ תיקי גולן, עכבר העיר אונליין, אייל שני פותח מסעדה חדשה, באתר הארץ, 18 במרץ 2009
- ^ שרית סרדס-טרוטינו, אנטרקוט מטורף ועגבניות פראיות: אייל שני חוזר למטבח, באתר ynet, 31 במרץ 2008
- ^ דניאל רוגוב, עכבר העיר אונליין, הסלון: למה שווה לשלם 850 שקל לארוחה אצל איל שני?, באתר הארץ, 16 בספטמבר 2009
- ^ דנה דרבינסקי-טיקולסקר, חוג הסלון, באתר וואלה!, 07 במרץ 2008
- ^ גיל חובב, המופע הטוב ביותר בגבעתיים, באתר rest, 12 באוקטובר 2008
- ^ אושרת יקותיאל, עכבר העיר אונליין, הסלון: כמה באמת שווה ערימת העגבניות של אייל שני?, באתר הארץ, 10 בינואר 2011
- ^ מתן אברמוביץ', עכבר העיר אונליין, צפון אברקסס: שמות בלתי אפשריים לאוכל טוב, באתר הארץ, 20 באוקטובר 2009
- ^ אפרת נוימן, פואמה לעגבנייה, באתר וואלה!, 17 בדצמבר 2009
- ^ אמילי גרינצווייג, הנה האוכל!, באתר וואלה!, 30 ביוני 2011
- ^ עכבר העיר אונליין, נפתח המקום החדש של אייל שני: 50 שקלים לפיתה, באתר הארץ, 2 בפברואר 2011
- ^ גלי וולוצקי, אייל שני בר השגה, באתר כלכליסט, 26 בנובמבר 2012
- ^ אייל שני ושחר סגל, באתר יוטיוב
- ^ מיכאל צ'רני, פריז, בונז'ור עגבניה: אייל שני פותח את המזנון בפריז, באתר הארץ, 16 באוקטובר 2013
- ^ שי שגב, הכרובית של אייל שני זכתה להכרה בינלאומית, באתר ynet, 20 באוגוסט 2018
- ^ יצחק דנון, חברתו לחיים לשעבר של השף אייל שני מבקשת פשיטת רגל, באתר גלובס, 19 ביוני 2003
- ^ יצחק דנון, בנק הפועלים מבקש למנות מנהל מיוחד לשף אייל שני; "מדובר בחייב בעייתי המנסה להערים על נושיו", באתר גלובס, 23 ביוני 2004
- ^ נעמה כהן פרידמן, השף אייל שני ישלם 1.45 מיליון - וחצי מהכנסותיו, באתר ynet, 14 במרץ 2011
- ^ צמרת פרנט, אייל שני ישלם לנושיו כ-1.5 מיליון שקל ומחצית מהכנסותיו במדיה, באתר גלובס, 15 במרץ 2011
- ^ נעמה כהן פרידמן, אייל שני לא ייכנס לכלא: שילם את החוב שנדרש, באתר ynet, 10 בדצמבר 2012
- ^ משה גורלי, השף שני והטבח גרוניס: הדינמיקה שהולידה את הסדר החוב, באתר כלכליסט, 24 בפברואר 2013
27088154אייל שני