סטייק טרטר
סטייק טרטר הוא בשר בקר נא קצוץ דק או טחון. מנת סטייק טרטר מוגשת בדרך כלל עם בצל קצוץ, צלפים כבושים ותבלינים (בהם פלפל שחור טחון ורוטב ווסטרשייר) לעיתים מגישים את המאכל אף עם ביצה בלתי מבושלת. בגרסה המקסיקנית הבשר מושרה במיץ ליים, בדומה לסביצ'ה.
סטייק טרטר נחשב כמאכל משובח במסעדות עילית. המאכל אהוד במיוחד באזור בנלוקס, צרפת ושווייץ, שם הוא מכונה בשם "פילה אמריקאי" (בצרפתית: Filet américain). המאכל מוגש במסעדות כמנה עיקרית ולצדו בדרך כלל מוגש לחם קלוי או טוגנים. הרכבת המנה נעשית על ידי המלצר ליד השולחן, או על ידי הסועד עצמו. במדינות אלה ניתן לקנות סטייק טרטר אף בקצביות בתוך כריך. אף במטבח הדני קיימת גרסה של סטייק טרטר הנקראת "טרטרמד" שבה הבשר מוגש יחד עם לחם שיפון ותוספות שונות.
בעבר, מסעדות רבות אשר הגישו המבורגרים היו מוכנות להגיש לסועד סטייק טרטר, אף אם המנה לא הופיעה בתפריט המסעדה. בשנים האחרונות ירדה צריכת סטייק טרטר לאור סכנות בריאות שהתפרסמו באשר לצריכת בשר נא, באופן מיוחד סכנת זיהום הבשר בחיידקים. ניתן לבשל את הבשר הקצוץ עד אשר צבעו הופך מאדום לאפרפר, וכך להפחית במידה רבה את סכנת הזיהום, אולם התוצאה המתקבלת איננה סטייק טרטר. השרייה בליים מפחיתה את סכנת הזיהום החיידקי.
על פי גרסה אחת, שמו של המאכל מיוחס לעם הטטרי שבמרכז אסיה. על פי גרסה זו, לנוודים הטטרים לא היה די זמן לעצור ולבשל בשר ועל כן הניחו פרוסות בשר מתחת לאוכף סוסיהם. לאחר תום יום רכיבה הבשר רוכך ונאכל נא.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- מתכון לסטייק טרטר באתר התוכנית "שום, פלפל ושמן זית"
22353829סטייק טרטר