קולנוע עדן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קולנוע עדן
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
מידע כללי
מיקום תל אביב-יפו
שגיאה בביטוי: אופרטור < בלתי־צפוי.
הכיתוב "עדן" מצדו השני של הבניין

קולנוע עדן (בעבר: ראינוע עדן) הוא הראינוע הראשון של תל אביב, שבסוף שנות העשרים, עם התפתחות הטכנולוגיה, הפך לקולנוע. זהו אחד ממוסדות התרבות החשובים של תל אביב הקטנה. בניין הקולנוע מצוי בתחילת רחוב ליליינבלום 2 בנווה צדק, ועיצובו הייחודי אופייני לשכונה זו. הקולנוע כלל שני אולמות: תחילה נבנה אולם עם גג (אולם החורף) וכעבור שנים אחדות נוסף אולם הקיץ (חסר גג, שבו הוקרנו הסרטים תחת כיפת השמים). בכל אולם היו 800 מקומות ישיבה. בהיותו אחד מאולמות ההצגה היחידים בתל אביב הקטנה של ראשית המאה, הוא שימש לא פעם גם למופעי אופרה ותיאטרון.

היסטוריה

ראינוע "עדן" נחנך ב-22 באוגוסט 1914. הוא נבנה בפינת הרחובות ליליינבלום ופינס שבשכונת נווה צדק על ידי עקיבא אריה ויס, ממייסדה של שכונת אחוזת בית. את השם "עדן" נתן לו הסופר ש. בן-ציון. הראינוע נחנך בהקרנת הסרט "ימי פומפיי האחרונים" (אנ'), ובתחילת דרכו הוקרנו בו בעיקר סרטים רוסיים אילמים.

בתקופת מלחמת העולם הראשונה החרימו השלטונות הטורקים את מכונת ההקרנה.[1]

ב-1921 הוקם בו אולם הקיץ, וב-1923 נערכה בו הופעת האופרה הראשונה.

בשנות ה-20 הוצגו בו גדולי הסרטים האילמים מתוצרת הוליווד ארצות הברית ואולפני UFA גרמניה, בליווי תזמורת קאמרית קבועה. על מלאכת הכנת כתוביות התרגום והפעלתן באמצעות פנס קסם היה אמון ירושלים סגל, חלוץ מתרגמי הסרטים בארץ.

בשנות ה-30 הוצג בו לראשונה הסרט המדבר הראשון "זמר הג'אז" עם אל ג'ולסון.

בשנות ה-60 התמקד קולנוע עדן בהצגת סרטים הודיים, בין השאר הוצגו בו לראשונה הסרטים הקלאסיים "הנודד" ו"סאנגם" עם ראג' קאפור.[1]

הקולנוע היה פעיל עד יולי 1974. לאחר מכן, נקנה המבנה על ידי בנק לאומי מתוך מטרה לשמרו ולהנציח את הקולנוע הישראלי, והוא שימש בשנות ה-80 את יחידת המחשב של הבנק, ובסוף ננטש.[2] כיום הוא עומד אטום ומוזנח, אך השלט של הקולנוע עדיין עומד על מקומו וגם מקום הקופות ניתן לזיהוי.

ביוני 2012 במסגרת אירועי לילה לבן בתל אביב התקיימה בבניין הקולנוע תערוכת וידאו-ארט.[3]

בשנת 2016 פורסם על מהלכים להוספת קומות נוספות על גבי מבנה הקולנוע והפיכתו למלון יוקרה.[4]


לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קולנוע עדן בוויקישיתוף
מתוך סדרת ציורי "תל אביב של מטה" שהוצגה בבית האמנים תל אביב ובתיאטרון ירושלים
ציור קולנוע "עדן" של האמן ידידיה איש שלום. מתוך סדרת ציורי "תל אביב של מטה" שהוצגה בבית האמנים תל אביב ובתיאטרון ירושלים.

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37295023קולנוע עדן