הוצאת הקיבוץ המאוחד
הוצאת הקיבוץ המאוחד - ספרית פועלים היא הוצאת ספרים שהוקמה בשנת 1939 על ידי תנועת הקיבוץ המאוחד. העורך הראשי ומנכ"ל ההוצאה הוא פרופ' עוזי שביט. משרדי ההוצאה שוכנים בבני ברק.
בשנותיה הראשונות עסקה ההוצאה בעיקר בספרים הקשורים בארץ ישראל, בציונות ובסוציאליזם, ובספרי עדות מחיי הקיבוץ. כן הוציאה לאור ספרות יפה וספרי ילדים. במהלך השנים התבלטה ההוצאה בתחומי השירה, הסיפורת והמחקר, כמו גם בספרי הילדים שלה.
מפעל בולט של ההוצאה, בשיתוף עם ספרי סימן קריאה, הוא סדרת הסיפורת "הספריה החדשה" בעריכת מנחם פרי.
בשנת 2001 התמזגה הוצאת הקיבוץ המאוחד עם הוצאת ספרית פועלים, לגוף ששמו "הקיבוץ המאוחד - ספרית פועלים". בשנת 2007 נחתם הסכם-הפצה בין ההוצאה לבין כתר ספרים.
היסטוריה
בינואר 1935 הוקם במזכירות הקיבוץ המאוחד בעין חרוד בית דפוס עבור פרסומים תקופתיים של מוסדות הקיבוץ המאוחד. בהמשך קנתה ההוצאה מכונת דפוס להדפסת ספרים והוציאה את כתבי נחמן סירקין וספרים על גבת וחניתה. בדפוס עבדו בסוף שנת 1938 כ-10 עובדים מעין חרוד ותל יוסף[1].
ההוצאה נוסדה בשנת 1939 על בסיס דפוס עין חרוד, כהוצאת הספרים של תנועת הקיבוץ המאוחד. מקימי ההוצאה ועורכיה הראשונים היו אברהם תרשיש ומנחם דורמן. בשנת 1940 יצא הספר הראשון בהוצאה, הכרך הראשון של הספר "הידעת את הארץ" מאת יוסף ברסלבי. הוצאה התמקדה בראשיתה בספרים מקוריים ומתורגמים שנושאיהם ידיעת הארץ, סוציאליזם, הקיבוץ, תולדות תנועת העבודה וציונות כחלק מיצירת הספרייה ה"נכונה" של הפועל וחבר הקיבוץ. רק לאחר מספר שנות פעילות החלה להוציא גם ספרות יפה, ספרות ילדים ושירה, תחומים בהם צברה מוניטין רב עם השנים.
מרכיב נוסף בהוצאה היה "מפעל ההספקה" במסגרתו סיפקה לחברי קיבוצים כתבי עת, משחקים וספרים של הוצאות אחרות בעברית ובלועזית. ניסיונה של ההוצאה להפיק סדרת מנויים (בשם "הספר לחבר") נכשל אל מול התחרות עם "הספרייה לעם" של הוצאת עם עובד.
בין ראשי ההוצאה: אלכסנדר סנד, שעמד בראשה במשך כעשרים שנה.
מפעל בולט של ההוצאה, בשיתוף עם ספרי סימן קריאה, הוא סדרת הסיפורת "הספריה החדשה" בעריכת מנחם פרי.
בשנת 2001 התמזגה הוצאת הקיבוץ המאוחד עם הוצאת ספרית פועלים, לגוף ששמו "הקיבוץ המאוחד - ספרית פועלים". בשנת 2011 נפתחה סדרת סיפורת חדשה בשם "ספריית פועלים סיפורת" המנציחה את ההוצאה הוותיקה. במסגרת הסדרה יוצאים כותרים מתורגמים מאנגלית, צרפתית, גרמנית, הולנדית ועוד, מאת מיטב הסופרים העכשוויים. עורכי הסדרה הם הסופרים נגה אלבלך ואברם קנטור.
בשנת 2007 נחתם הסכם-הפצה בין ההוצאה לבין כתר ספרים.
בשנת 2014 נקלעה ההוצאה למשבר כספי, בין השאר עקב המשבר ברשת "סטימצקי", ובעקבותיו הוצאו כל עורכי ההוצאה לחופשה ללא תשלום בת חודשיים.[2]
הוצאת הקיבוץ המאוחד חברה בהתאחדות המו"לים בישראל.
יוצרים מרכזיים בהוצאה
מזוהים עם ההוצאה המשוררים נתן אלתרמן, נתן זך, מאיר ויזלטיר, יאיר הורוביץ, חיים גורי, דליה רביקוביץ' ועוד; הסופרים עמליה כהנא-כרמון, א. ב. יהושע, אהרן אפלפלד, יורם קניוק ועוד וחוקרי הספרות בולטים גרשון שקד, דן מירון, ניסים קלדרון ועוזי שביט.
בעקבות זיקת ההוצאה ל"חוג שדמות" יצאו בה גם ספרים רבים בנושאי יהדות.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של הוצאת הקיבוץ המאוחד- אתר משותף עם ספרית פועלים
- הקיבוץ המאוחד (הוצאת ספרים), באתר תנועת העבודה הישראלית
- תולדות סדרת דרור הסדרה העברית לילדים בעריכת זרובבל גלעד, מלווה בראיונות עם מזכירת ההוצאה בשנות ה-50, מתוך האתר "תרבות לילדים בקיבוצים"
- לאה דובב, הרפתקה יותר מודרנית: אלכסנדר סנד – על הוצאת "הקיבוץ המאוחד", דבר, 20 באוקטובר 1978
- קובי בן שמחון, למרות הפסדי הענק בתעשיית הספרים בחצי השנה האחרונה, עוזי שביט אופטימי, באתר הארץ, 3 ביולי 2014
הערות שוליים
- ^ דפוס הקבוץ המאוחד, דבר, 5 בדצמבר 1938
- ^ מיה סלע, עורכי הוצאת "הקיבוץ המאוחד" הוצאו לחופשה ללא תשלום, באתר הארץ, 12 ביוני 2014