צב ים זיתני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןצב ים זיתני
צב ים זיתני בחוף אסקובילה, אואחאקה, מקסיקו
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: זוחלים
סדרה: צבים
משפחה: צבים ימיים
סוג: צב ים רידלי
מין: צב ים זיתני
שם מדעי
Lepidochelys olivacea
תחום תפוצה
צבת ים נקבה

צב ים זיתני (שם מדעי: Lepidochelys olivacea) הוא צב ים אשר חי באוקיינוסים חמים, בעיקר באוקיינוס ההודי והאוקיינוס השקט. זהו צב ים קטן יחסית, אורך שריונו הוא 60-70 ס"מ ומשקלו 25-46 ק"ג. צבעו של הצב הוא ירוק-זית ומכאן שמו.

צבי הים הזיתני חיים הן במים רדודים שעומק עד 25 מטר (רוב התצפיות שלהם הן במרחק 15 ק"מ מהיבשת) והן בים הפתוח. הם יכולים לשחות עד כ-1,000 ק"מ מהחוף במציאת בן זוג אם כי על פי רוב לא מרחיקים הרבה מהחוף. את ביציהם הם מטילים באתרי קינון גדולים וצפופים על חופים רבים: מקליפורניה ועד אפריקה וכן בחופים רבים במזרח אסיה, הודו, הפיליפינים ואוסטרליה.

צבי הים הזיתני הם טורפים, בעיקר של חסרי חוליות קטנים כגון צדפות, חלזונות, מדוזות וסרטנאים.

ביצי ואבקועי צב הים הזיתני נטרפים על ידי מגוון רב של בעלי חיים יבשתיים כגון דביבונים, זאבי ערבות (coyotes), כלבים, חזירים, קיימנים, סרטנאים גדולים ונחשים. את האבקועים שבוקעים מהיצה ונעים לים טורפים גם עופות ים רבים. בים טורפים אותם בעיקר דגים גדולים, כרישים, תניני ים ולווייתנים קטלנים (אורקות). כמות הטורפים האפשריים קטנה באופן ניכר עם הגיעם לבגרות והם מאוימים רק על ידי טורפים גדולים במיוחד, כגון כרישים ולוייתני קטלן. גם האדם הוא איום מרכזי על צבי הים הזיתניים ורבים מהם נהרגים עקב ציד, דיג, פגיעה בכלי שיט ואובדן בית גידול עקב זיהום ופעילות אנושית. עוד גורם מרכזי לתמותת ביצים הוא צפיפות הקנים באתרי הקינון הגורם לכך שצבות ים שמטילות ביצים רומסות קנים אחרים ומשמידות את הביצים שבתוכן.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צב ים זיתני בוויקישיתוף

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא זוחלים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24880852צב ים זיתני