עובדיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף עבדיה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

עובדיה (גם עובדיהו) הוא אישיות מהתנ"ך, נביא שחי ופעל בימי בית המקדש הראשון, התנבא נבואה אחת בלבד המופיעה בספר עובדיה, הספר הרביעי מספרי תרי עשר.

קבר עובדיה
ציון הקבר, יש שמזהים את הציון עם מערה שנמצאת בסמוך[1]

זהותו

בספר עובדיה לא נזכרו פרטים ביוגרפיים אודותיו מלבד שמו. אולם הדעה הרווחת בחז"ל[2] ובמפרשים שעובדיה הנביא הוא 'עובדיה אשר על בית אחאב' המוזכר בספר מלכים א[3]. עוד מובא שבאותה שעה שמת עובדיה מת אחאב[4]. דעות אחרות סוברות שעובד אדום הגתי אשר חי בתקופת דוד המלך הוא עובדיה הנביא[5].

על פי מספר שיטות, עובדיה שימש בתפקיד ראש הקבלה, ומסורת התורה שבעל-פה הועברה על ידו ליונה בן אמיתי[6]. המאירי[7] טוען כי שימש בתפקיד זה יחד עם אליהו הנביא ומיכיהו בן ימלה, שהעבירו המסורת לאלישע.

משפחתו

בתלמוד בבלי מבואר שעובדיה היה גר אדומי, ומשום כך דווקא הוא התנבא על מלכות אדום, (כמאמר העולם: העץ היוצא מהיער נכנס בלהב הגרזן וכורת את היער), עוד מובא שהיה מצאצאי אליפז התימני[8].

בתרגום יונתן בן עוזיאל ובפירוש רש"י מובא שהאישה מבני הנביאים שצעקה לפני הנביא אלישע מפני הנושה[9] היא אשת עובדיה, והנושה היה יהורם בן אחאב שהיה אביו מלווה בריבית לעובדיה בכדי שיוכל לכלכל את הנביאים שהתחבאו במערה. בסדר הדורות[10] לעומת זאת, מובא שהאישה השונמית הייתה אשת עובדיה.

פעליו ומעלתו

בחז"ל[2] הפליגו בשבחו, ואמרו: אמר רבי אבא, גדול שנאמר בעובדיהו יותר ממה שנאמר באברהם, דאילו באברהם לא כתיב מאד, ובעובדיהו כתיב 'ועובדיה היה ירא את ה' מאד'[11], ואמרו עוד שזכה לנביאות מפני שהחביא מאה נביאים במערה שנאמר וַיִּקַּח עֹבַדְיָהוּ מֵאָ֣ה נְבִאִים וַֽיַּחְבִּיאֵם חֲמִשִּׁים אִישׁ בַּמְּעָרָה[12], והיה עשיר גדול, וזן אותם מכספו, עד שהתחילו שנות הרעב והוצרך ללוות מיהורם[13], עוד מספרים חז"ל שאחאב טען לעובדיה שמא הוא לא ירא שמיים, בזה שלא מתברך הבית בגללו כמו שביתו של לבן התברך בזכות יעקב, וביתו של המצרי התברך בזכות יוסף, ויצאה בת קול ואמרה 'ועובדיה היה ירא את ה' מאד' אבל ביתו של אחאב אינו מזומן לברכה. בזוהר[14] מצוין שיש 'היכל' ששם נמצאים נשמות הגרים שנתגירו לשם שמים, ועליהם ממונים הנביא עובדיה, ואונקלוס הגר.

בספרות עולי הרגל הקדומים, מצוין מקום קבורתו של עובדיה הנביא בכפר ברעם[1], ובסדר הדורות הביא שקבור בעיר גאחלאף.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עובדיה בוויקישיתוף
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קבר עובדיה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 הרצברג, ישראל -גבאי, ישראל מאיר, מקומות קדושים וקברי צדיקים בגליל ב, עמ' 371, באתר אוצר החכמה (צפייה מוגבלת למנויים)
  2. ^ 2.0 2.1 תלמוד בבלי, מסכת סנהדרין, דף ל"ט עמוד ב'
  3. ^ פרק י"ח, פסוק ג'. אמנם האבן עזרא (עובדיה א' א') שולל גישה זו, מחמת הכינוי השונה עובדיה ירא ה' ולא עובדיה הנביא.
  4. ^ זוהר חדש מדרש רות אות שמה
  5. ^ ילקוט מעם לועז שמואל ב ו, בשם מדרש הגדול בראשית כד, כח.
  6. ^ סדר תנאים ואמוראים; פירוש רבי יעקב בן שמשון על מסכת אבות, פרק א', משנה א'.
  7. ^ רבי מנחם המאירי, בית הבחירה, פתיחה למסכת אבות.
  8. ^ מדרש תנחומא פרשת וישלח פיסקא ח'.
  9. ^ ספר מלכים ב', פרק ד', פסוק א'
  10. ^ ערך חבקוק, בשם שלשלת הקבלה
  11. ^ ספר מלכים א', פרק י"ח, פסוק ג'
  12. ^ ספר מלכים א', פרק י"ח, פסוק ד'
  13. ^ שמות רבה, פרשה ל"א, פסקה ד'
  14. ^ ספר הזוהר, פרשת בראשית, דף ל"ח, עמוד ב', דה' בהאי היכלה.