מסעדת גונדל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מסעדת גונדל
Gundel étterem
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית

מסעדת גונדל, (בהונגרית: Gundel étterem) שנבנתה בשנת 1894, היא אחת המסעדות המפורסמות ביותר בבודפשט.[1] בית גונדל, שנמצא ברשימת ההונגריקום מאז 2014 (המונח הקיבוצי הונגריקום - Hungaricum, המציין ערך ראוי להבחנה ולהדגשה, אשר אופיו, ייחודו, מיוחדותו ואיכותו מאפיינים את הונגריה), ממוקם בכתובת דרך קארוי גונדל 4 (4 Gundel Károly út) בפארק העירוני של בודפשט. בית גונדל, שנולד עם שחר המאה ה-20, היה חלוץ המטבח ההונגרי ומסעדה אקסקלוסיבית, ששרדה את סערות ההיסטוריה, את שתי מלחמות עולם, את המשברים כלכליים וגם עשרות שנות הלאמה. הבניינים שנשתמרו בפארק העירוני כוללים את "טירת הינשוף" (Bagolyvár) ואת בית גונדל. גונדל הוא שם נרדף להיסטוריה של הגסטרונומיה ההונגרית ולאירוח ההונגרי, ולכן מאז הפרטתה לאחר חילופי המשטר, כל מפעיליה סימנו את החידוש הגסטרונומי של המסעדה ואת ההבטחה להפוך לאחד מרגעי השיא הקולינריים של בירת הונגריה, ומשום מה מעולם לא הצליחו לקיים זאת וההבטחה מעולם לא מומשה.[2] ייתכן שהסיבה לכך היא שקארוי גונדל לא היה רק מנהל או משקיע, אלא המסעדה הייתה כל חייו ושל השף שלו אלק רהברגר.

היסטוריה

מסעדת ואמפתיץ'

בשנות ה-60 של המאה ה-19, עם הקמת גן החיות והגן הבוטני של בודפשט בפארק העירוני של בודפשט, הוחלט להקים מסעדה בשטח הגן. המסעדה קיבלה גם אורחים מכיוון הרחוב. השוכר הראשון של המסעדה היה יאנוש קלמנס. בדצמבר 1888 חתמו גן החיות והגן הבוטני של בודפשט על חוזה עם המסעדן פרנץ ואמפתיץ' (Wampetich Ferenc)[3] עבור השטח הנוכחי של המסעדה, ואמפתיץ' קיבל את השליטה במקום על מסעדת קלמנס ב-1889.

פרנץ ואמפתיץ' בתחילת המאה ה-20

מאוחר יותר הוא האריך את חוזהו עם גן החיות תמורת שכר דירה נמוך, בתמורה לכך שהמסעדן יבנה בניין חדש על חשבונו. כך, בשנת 1894, על סמך תוכניותיו של דז'ה זרומצקי, נבנה מבנה המסעדה הקיים גם היום באתר הישן.[3]

מסעדת ואמפתיץ' המקורית נבנתה בפארק העירוני בסביבות 1890
חדר גן ואמפתיץ' בשנת 1905

ואמפתיץ' בנה מחדש את המסעדה לחגיגות המילניום של 1896 (אלף שנה להתיישבות המדיארים במרכז אירופה) עם האדריכל ארווין באואר. השם "ואמפתיץ'" הפך למושג בפשט והפך לאחד ממקומות האוכל הפופולריים ביותר המוזכרים בשירים. מבקרים קבועים של סופרים, פוליטיקאים ואמנים ביקרו במסעדה דרך קבע. [4]

שושלת גונדל

יאנוש גונדל נשיא איגוד תעשיית המלונות והמסעדות בבודפשט בין השנים 1876 עד 1911

יוהאן אדם מיכאל גונדל (Johann Adam Michael Gundel) היגר לבודה מבוואריה בגיל 13 בשנת 1857 והחל את הקריירה שלו במסעדות קטנות. הוא התחתן בגיל 25 ופתח את המסעדה הראשונה שלו בשם "בית הבירה וינה". הוא גם היה חבר כבוד ב"וועדת המומחים הקבועה לבחינת יין",ב"איגוד המסעדות" וב"איגוד תעשיית הקפה של בודפשט". שמו קשור להופעת ולהתפשטות השניצל הווינאי המפורסם בהיצע המסעדות בבודפשט.[5] הוא היה גם "נשיא התאחדות המלונות והמסעדות" מאז 1876.

מייסד השושלת עבד באירוח למשך שארית חייו.[6] הסופר קלמן מיקסאט תיאר זאת כך: "הוא ניהל את ענייניו כאילו לא קיבל לקוחות שמשלמים עבור השרות במסעדותיו, אלא כאחד שקיבל את פני האורחים היקרים שלו מטוב ליבו, שלדאוג לטובתם רווחתם והנאתם היא רק הכנסת אורחים הונגרית ולא עסק."

בנו של יאנוש גונדל, קארוי גונדל, שהיה גם כן מסעדן מצליח, בילה את "חניכתו" במלון אישטוואן פהרצג (István Főherczeg), שם, כמו אביו, עבד בתחילה כנער מגיש, מפנה וכדומה ולאחר מכן התחתן בפברואר 1907. אשתו, מרגיט בלאסוטיג, הפכה לשותפתו הן בחיים העסקיים והן בחיים הפרטיים. שלושה עשר ילדים נולדו להם. ביניהם, פרנץ[7] ואימרה המשיכו את מסורת המסעדות של המשפחה.

הולדת מסעדת גונדל

קארוי גונדל (1907)

פרנץ ואמפתיץ' כבר היה מבוגר ולא היה מסוגל עוד להרשות לעצמו את תלאות המודרניזציה של המסעדה הפופולרית בפארק העירוני, את כמות האורכים שגדלה וגברה ואת העלויות של שיפוץ כזה.[8][9] "מסעדת ואמפתיץ'" נחכר מעיריית בודפשט על ידי קארוי גונדל בשנת 1910 ושמו שונה ל"גונדל". לואמפטיץ' שילמו קצבה עד מותו ב-1926. אז גם הקימה משפחת מיינהרדט את "הפארק האנגלי", קודמו של פארק השעשועים של בודפשט.

הבניין במהלך מלחמת העולם הראשונה (1916)

בניין המסעדה מעולם לא היה בבעלות המשפחה כי הוא רק הושכר מהעירייה. קומת הקרקע של הבניין ששיכנה את המסעדה הייתה ביתה של משפחת גונדל. בנוסף לניהול מסעדות מצליחות, העסק של קארוי גונדל הפעיל את המסעדה של מלון רויאל משנת 1925 ואת מלון גלרט מ-1927.[10] פרנץ גונדל וקטינקה גונדל היו במלון גלרט, בעוד קארוי גונדל ניהל את מסעדת גונדל. המורשת המקצועית של המייסדים והמסעדה השכורה בפארק העירוני שנוהלה על ידי משפחת גונדל זכו להכרה גסטרונומית רצינית מקומית ובינלאומית. ב-1939 הפכה מסעדתו של קארוי גונדל הצעיר למסעדה הרשמית של הביתן ההונגרי של התערוכה העולמית של ניו יורק.[11]

שנות ה-30

המסעדות של הפארק העירוני גונדל, הרויאל ומלון גלרט כבר היו סטנדרטים גסטרונומיים בשנות ה-30. בתקופה זו למד ועבד במסעדה ויקטור סאסי, שלימים פתח מסעדה הונגרית בלונדון בשם Gay Husar.

ביקורו של מלך איטליה

במהלך ביקורו של ויטוריו אמנואלה השלישי, מלך איטליה בשנת 1937, גונדל בישל והגיש את המזון בסעודה הממלכתית לכבוד המלך שנערכה בעיר בסקשפהרוואר.

התערוכה העולמית בניו יורק

בניין גונדל ב-1935

בתערוכה העולמית של ניו יורק (1939) הפעיל קארוי גונדל את המסעדה של הביתן ההונגרי. הוא התעקש על חומרי גלם ביתיים, שלח זרעים באוניה שנה לפני היריד העולמי, וחקלאים ברחבי מדינת ניו יורק גידלו עגבניות הונגריות, פלפלים וירקות אחרים. תמונות מהתקופה מראות שאנשים ישבו על המדרגות בין המסעדה בקומה העליונה לבין הביתן כדי להגיע לגונדל.[12]

לאחר מלחמת העולם השנייה

לאחר מלחמת העולם השנייה, המסעדה הולאמה בשנת 1949 ושמה שונה ל"מסעדת ה-1 במאי",[13] ולאחר מכן עם כמעט כל שאר המסעדות ובתי המלון שהולאמו הצטרפה לקרן הקייטרינג המרכזית. הפופולריות הרבה שלה נותרה ללא הפרעה, גם בשל העובדה שהשף נשאר אלק רהברגר עד 1957, שניהל את המטבח מאז 1932.

לאחר חילופי המשטר

לאחר חילופי המשטר ב-1990, רון לאודר הסופר ועיתונאי גסטרונומי, המולטי-מיליונר ממוצא יהודי-הונגרי דרך אמו, אסתי לאודר, ביחד עם ג'ורג' לאנג איש עסקים ממוצא הונגרי, שמו עין על מסעדת גונדל. משפחת גונדל ויתרה על השם לצמיתות לטובת החברה של רונלד ס. לאודר.[14] חלקת הקרקע של המסעדה נוהלה על ידי גן החיות והמשיכה להיות בבעלות עיריית בודפשט.[15]

נייר תפריט בעיצוב מוזיאוני עם כתר קדוש. "מס העינוגים כלול במחירים"
מסעדת גונדל בשנת 2018

אורחים מפורסמים של מסעדת גונדל

האורחים המפורסמים של מסעדת גונדל היו: אליזבת השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת (1993), הנשיא האמריקני ביל קלינטון (1994), יוחנן פאולוס השני (1996), ארנולד שוורצנגר (2018)



מנות

המתכון לבלינצ'ס הגונדל, המוגש עם רוטב שוקולד מריר, מגיע מאשתו של שאנדור מאראי, מלולה מצנר.[16] את רוטב השוקולד הלוהט מגישים ליד שולחן הקינוח, ולא לפני כן.

בהנהגתו של קארוי גונדל, מנות המסעדה כללו בעיקר מנות מהמטבח ההונגרי והמטבח הצרפתי. בנוסף, היו להם מתכונים משלהם, שהידוע שבהם הוא "פנקייק (בלינצ'ס) הגונדל" הלוהט (Gundel palacsinta), שידוע במסעדה גם כמלך הקינוחים שלה,[17] [18] אשר, עם זאת, היה כנראה במקור לא יצירתו של קארוי גונדל אלא של אשתו של הסופר שאנדור מאראי, אילונה מצנר[19] שיצרה אותו כקינוח משפחתי, בלינצ'ס במילוי אגוזי מלך, צימוקים וקליפת תפוז מסוכרת ולכן הופיעה בתפריט המסעדה במשך זמן מה בשם בלינצ'ס מאראי[20] [21] המתכון לפנקייק הגונדל האותנטי נערך בשנת 1986 על ידי בית ההוצאה קורווינה.[22]

גלריית תמונות

פרסים והוקרה

  • המסעדה זכתה ב-12 נקודות במדריך המסעדות של גו-מיו אוסטריה משנת 2011[23], אך לא נכללה במהדורת 2012 .[24]
  • פרס "הטוב ביותר של בודפשט" (Best of Budapest) - המסעדה הטובה ביותר לסעודה בחוץ 2010, 2011, 2012, 2013
  • מסעדת מגזין, 2002 - "גונדל היא אחת מ-50 המסעדות הטובות בעולם"
  • Condé Nast, Traveler - Ristoranti del mondo 2006 - "גונדל היא אחת מ-10 המסעדות הטובות בעולם"
  • מסעדה מומלצת על ידי מדריך מישלן 2006 - 2012 נוחות ברמה הגבוהה ביותר וקטגוריית מסעדות נעימה
  • פרס איכות התיירות ההונגרית 2006–2012, 2013–2016
  • Time Out Magazine, ארוחת הצהריים הטובה ביותר של יום ראשון בעיר בשנת 2010
  • פרס הטוב ביותר של בודפשט - הקייטרינג הטוב ביותר 2010
  • פרס הטוב ביותר של בודפשט - המקום האייקוני הטוב ביותר של הונגריה 2011, 2012
  • פרס Best of Budapest - המסעדה ההונגרית הטובה ביותר 2012, 2013
  • הרשימה המובילה של המותגים העסקיים והצרכניים של Magyar Brands מדורגת במקום השלישי ב-2012 ובמקום ה-9 ב-2013
  • Budapest Business Journal - פרס המסעדות המשובחות 2012, 2013
  • פרס מורשת הונגריה, 1999 - האמנות הקולינרית של קארוי גונדל ותרבות האירוח יוצרת מסורת
  • מסעדת גונדל נכללה באוסף הונגריקום בשנת 2014 על סמך החלטת ועדת הונגריקום.

מעניין

השחקן ההונגרי המפורסם זולטאן לטינוביץ' נולד על רצפת בית גונדל.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מסעדת גונדל בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "2014-től a Gundel-ház is hungarikum!". 2014-12-30. אורכב מ-המקור ב-2020-02-15.
  2. ^ "A Michelin-csillag „bevilágítja" az éttermet". אורכב מ-המקור ב-2019-02-02.
  3. ^ 3.0 3.1 Az Állatkert területének változásai, zoobudapest.com
  4. ^ A Wampetics, facebook.com
  5. ^ Gundel János palóclevesétől fia palacsintájáig(הקישור אינו פעיל, 2020-06), manda.blog.hu
  6. ^ 100 éve hunyt el Gundel János, turizmusonline.hu
  7. ^ Gundel Ferenc (Bp., 1917. febr. 15. – Bp., 1984. jún. 10.): vendéglátóipari szakember, oktató, szakíró, mek.oszk.hu
  8. ^ „Társalkodási kertek, promenádok, mulató- és népkertek”, doktori.btk.elte.hu
  9. ^ "Gyász". Vendéglősök Lapja. Ihász György. XXVII. (14.): 7. 1911-07-20.
  10. ^ Gundel Károly (Bp., 1883. szept. 23. – Bp. 1956. nov. 28.): vendéglős és gasztronómiai munkák írója
  11. ^ „Spirituális eszközökkel győztünk New-Yorkban!”, huszadikszazad.hu
  12. ^ Clinton paprikás csirkét, II.János Pál pápa fogasfilét kapott a Gundeltől (Tudás.hu)
  13. ^ "A Gundel-sztori". Magyar Konyha Magazin. 37. (11.). 2013. ISSN 0133-8838.
  14. ^ Mihályi Péter: A magyar privatizáció enciklopédiája, mek.oszk.hu
  15. ^ Demszky Gábor: Személyes történelem – Láng és Lauder, Mozgó világ, 2012. október
  16. ^ A Márai-Gundel palacsinta története, foodandwine.hu
  17. ^ Lángoló gundel palacsinta, facebook.com
  18. ^ Gundel's walnut and chocolate pancakes, smh.com.au (באנגלית)
  19. ^ A titokzatos L. / Matzner Lola és Márai Sándor, mediaklikk.hu
  20. ^ Gundel-palacsinta, youtube.com
  21. ^ Cserna-Szabó András: Ehetett-e Jókai Esterházyval Újházit és Gundelt Kolozsváron?, hvg.hu
  22. ^ "Gundel-mesék: Egy ország palacsintája". אורכב מ-המקור ב-2019-02-01.
  23. ^ "Itt vannak a budapesti Gault Millau pontok! Elsőként a Világevőn!". 2010-11-10.
  24. ^ "A Gault Millau 2012 pontszámai – elsőként a Világevőn!". 2011-10-19.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34439024מסעדת גונדל