בית הכנסת ברחוב פאווה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית הכנסת ברחוב פאווה
Páva utcai zsinagóga
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית

בית הכנסת ברחוב פאווההונגרית: Páva utcai zsinagóga) הוא מבנה משמעותי באדריכלות בתי הכנסת ההונגרית של המחצית הראשונה של המאה העשרים. בית הכנסת שתוכנן על ידי האדריכל ליפוט באומהורן, כיום משמש כמרכז לזיכרון ותיעוד השואה בבודפשט, ומתפקד גם כבית כנסת שמשמש מוזיאון עם אתר זיכרון.

היסטוריה

יהודי בודפשט, רובע יוז'פווארוש (רובע 8) קבעו כמטרה לבנות בית כנסת גדול ממדים בשנות העשרים של המאה העשרים. בפינת רחוב פאווה (טווס בהונגרית) וטיזאולטו (כבאי בהונגרית) הציע בעל מפעל בשם גזה בלאטיני בראון, מגרש לבנית בית הכנסת. אדריכל שתכנן את בית הכנסת באסוד הכין תוכניות, אך בין השנים 19141918 השתוללה מלחמת העולם הראשונה והתכנית לא יצאה לפועל. בשנת 1923 עלה הנושא שוב על הפרק, וזקן האדריכלים בתכנון בתי כנסת בהונגריה, ליפוט באומהורן, הכין תוכנית חדשה. על סמך תוכניות אלה הוקם בית הכנסת עד ינואר 1924.

בית הכנסת נבנה בכדי להכיל 1,700 איש ואישה ואת תפעולו ואחזקתו קיבלה עליה הקהילה היהודית של פשט. המגזין Egyenlőség (שוויון) מספר 17, באפריל 1926 הציג בפני הקהל את פנים בית הכנסת החדש: "בנוסף לשימוש בזהב בעושר אך בעדינותובטעם יש שימוש בשלושת הצבעים היהודיים המסורתיים שמעצבים צביעה אדריכלית עשירה: הצבעים כחול, לבן וצהוב. סגנון הצביעה מתהדר ברומנטיקה: ציורי וילונות שמשמשים לעיתים קרובות בציור מימי הביניים משמשים כאן באפסיס של אזור ארון הקודש עם אפקט יפהפהשל מוטיבים על הקירות; בעזרת הנשים למעלה פזורים על המעקות ציורי חבצלות מכבים, והעמוד הכחול שתומך את ארון הקודש מסמל את שני העמודים במקדש שלמה באופן מסורתי עם כתב עברי. המוטו הגדול של האתיקה היהודית מאיר ליד ארון המקדש: "ואהבת לרעך כמוך" בתוספת טקסטים עבריים והונגריים. כל המוטיבים של הציורים עוצבו וצוירו עד לפרט הקטן ביותר בתכנון של האדריכל ליפוט באומהורן".

הבניין לא משמש כבית כנסת מזה עשרות שנים בשל מיעוט האוכלוסייה היהודית באזור, אך שוכים בו מאז 1980 המשרדים ואולם התרבות של הקהילה היהודית המקומית האזורית ואילו אולם התפילה החורפי הקטן משמש למטרות דתיות שונות. המבנה המודרני של המרכז לזיכרון ותיעוד השואה נבנה בסביבתו הקרובה של בית הכנסת.

גלריית תמונות

מאמרים קשורים

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29357566בית הכנסת ברחוב פאווה