מיכאל החמישי קלפאטס, קיסר האימפריה הביזנטית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מיכאל החמישי
Μιχαήλ Ε΄
Michael V in Madrid Skylitzes.jpg
לידה 1015
פפלגוניה, האימפריה הביזנטית
פטירה 24 באוגוסט 1042 (בגיל 27 בערך)
קונסטנטינופול, האימפריה הביזנטית
שם מלא מיכאל החמישי קלפאטס
מדינה האימפריה הביזנטיתהאימפריה הביזנטית האימפריה הביזנטית
דת נצרות אורתודוקסית
קיסר האימפריה הביזנטית השותף
10 בדצמבר 104120 באפריל 1042
(18 שבועות ו־6 ימים)
שותף לשלטון זואי, קיסרית האימפריה הביזנטית
הקיסרית זואי ביחד עם אחותה תאודורה, קיסרית האימפריה הביזנטית

מיכאל החמישי קָלָפַאטֶסיוונית ביזנטית: Μιχαήλ Ε΄ Καλαφάτης;‏ 101524 באוגוסט 1042) היה קיסר האימפריה הביזנטית במשך ארבעה חודשים בין 1041–1042. אחיינו של מיכאל הרביעי, קיסר האימפריה הביזנטית ובנה המאומץ של זואי, קיסרית האימפריה הביזנטית שהייתה נצר לשושלת המקדונית והייתה בעלת הלגיטימציה השלטונית. מאבק השלטון בינו לבין הקיסרית זואי הוביל לנפילתו הסופית מהכתר.

ביוגרפיה

מיכאל היה בנה של מריה, אחותו של מיכאל הרביעי, קיסר האימפריה הביזנטית. אביו היה לאדמירל בשורות הצבא הביזנטי ובתקופת שלטונו של מיכאל הרביעי הנהיג משלחת צבאית לכיבוש כל סיציליה. טענתו של מיכאל הרביעי לכתר נבעה מרעייתו, זואי, קיסרית האימפריה הביזנטית, שהייתה, ביחד עם אחותה תאודורה, קיסרית האימפריה הביזנטית, היחידה שנותרה עם טענה לכתר האימפריה הביזנטית מטעם השושלת המקדונית השלטת. מכיוון שלזואי ומיכאל הרביעי לא היו כל ילדים, מיכאל הרביעי בחר באחיינו, מיכאל בן מריה, להיות ליורש.

עם מותו של מיכאל הרביעי בשנת 1041 הוכתר מיכאל החמישי בתור קיסר האימפריה הביזנטית. תוך זמן קצר מאז ירש את הכתר נכנס לעימות עם הקיסרית זואי. הקיסר מיכאל החמישי גירש את הקיסרית זואי לגלות בתור נזירה בלילה שבין ה-18 ל-19 באפריל 1042. התמיכה האזרחית בזואי לעומת זאת, לא אפשרה מהלך שכזה והחל מרד עממי בבירה קונסטנטינופול שקרא להשיב את זואי למלוכה. ב-20 באפריל המורדים הכריזו על תאודורה, אחותה של זואי, בתור הקיסרית. מיכאל החמישי ניסה להתחמק מהבירה אך כשל. הוא עוור ונכלא אף על פי שביצע שבועות דתיות קודם לכן. לבסוף שבה זואי מגלותה ומשלה באימפריה לצד אחותה. מיכאל החמישי מת בארבעה חודשים לתוך מאסרו.

ראו גם

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0