מבצע ממשי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבצע ממשי
מערכה: החזית המערבית במלחמת העולם השנייה
מלחמה: מלחמת העולם השנייה
תאריכי הסכסוך 8 בפברואר 194511 במרץ 1945 (4 שבועות ו־4 ימים)
מקום יער הרייכסוואלד, גרמניה
תוצאה ניצחון בעלות הברית
הצדדים הלוחמים

הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת הממלכה המאוחדת
קנדה (1921–1957)קנדה (1921–1957) קנדה

גרמניה הנאציתגרמניה הנאצית גרמניה הנאצית

מפקדים

הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת ברנרד מונטגומרי
קנדה (1921–1957)קנדה (1921–1957) הארי קריראר
הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת בריאן הורוקס

גרמניה הנאציתגרמניה הנאצית אלפרד שלם

כוחות

200,000 לוחמים
1,400 תותחים
35,000 רק"ם

90,000 לוחמים
1,054 תותחים
700 מרגמות

אבדות

15,634 נפגעים

~44,239 נפגעים

מבצע ממשי (הידוע גם בשם קרב הרייכסוואלד) היה החלק הצפוני של תנועת מלקחיים של בעלות הברית שהתרחשה בין ה-8 בפברואר ל-11 במרץ 1945 במהלך השלבים האחרונים של מלחמת העולם השנייה. המבצע נוהל על ידי קבוצת הארמיות ה-21 האנגלו-קנדית של פילדמרשל ברנרד מונטגומרי, שהורכבה בעיקר מהארמייה הקנדית הראשונה בפיקודו של לוטננט-גנרל הארי קריראר והקורפוס הבריטי ה-30 בפיקודו של לוטננט-גנרל בריאן הורוקס.

המבצע היווה את תנועת המלקחיים הצפונית והחל עם הקורפוס ה-30 שהתקדם דרך יער הרייכסוואלד בעוד שדיוויזיית הרגלים הקנדית ה-3, בכלי רכב אמפיביים, פינתה עמדות גרמניות במישור הריין המוצף. ההתקדמות של בעלות הברית התנהלה לאט מהצפוי ובמחיר גבוה יותר מאחר שהצבת הדרומית האמריקאית; מבצע רימון התעכב על ידי הצפה מכוונת של נהר הרור על ידי הכוחות הגרמניים בפיקודו של אלפרד שלם, מה שאיפשר את ריכוזם נגד התקדמות כוחות חבר העמים הבריטי.

הלחימה הייתה קשה, אך התקדמות בעלות הברית נמשכה. ב-22 בפברואר, לאחר שהתרחקו מהרייכסוואלד, ועם הערים קלווה וגוך בשליטתן, חודשה המתקפה כמבצע בלוקבאסטר ונקשרה עם הארמייה התשיעית של ארצות הברית ליד גלדרן ב-4 במרץ לאחר ביצוע מבצע רימון. [1] הלחימה נמשכה כשהגרמנים ביקשו לשמור על ראש גשר בגדה המערבית של הריין בווסל ולפנות כמה שיותר אנשים וכמה שיותר ציוד. לבסוף, ב-10 במרץ, הסתיימה הנסיגה הגרמנית והגשרים האחרונים נהרסו.

רקע כללי

גנרל דווייט ד. אייזנהאואר, מפקד בעלות הברית, החליט שהדרך הטובה ביותר לתוך גרמניה תהיה על פני האדמות השטוחות יחסית של צפון אירופה, תוך כדי כיבוש הלב התעשייתי של חבל הרוהר. זה דרש תחילה שכוחות בעלות הברית יגיעו אל הריין לכל אורכו. קבוצת הארמיות ה-21 של מונטגומרי הקימה חזית לאורך המז בסוף 1944 ושקלה גם כמה פעולות התקפיות להגדלה והגנת ראש הגשר של ניימכן והגשרים החשובים שלו (שנכבשו במהלך מבצע מרקט גארדן). הצעה אחת כזו, Valediction (פיתוח של תוכנית קודמת; Wyvern) - הסתערות מדרום-מזרח מניימכן בין נהרות הריין ומאס, נגנזה בתחילה על ידי מונטגומרי. ב-7 בדצמבר 1944 התכנסה ועידה במאסטריכט שכללה גנרלים של בעלות הברית, כדי לשקול דרכים לשמור על לחץ על הגרמנים לאורך כל החורף. כתוצאה מכך, Valediction קודם והוקצה לארמייה הקנדית הראשונה. הקורפוס ה-30 הבריטי צורף לקנדים לצורך המבצע והתאריך נקבע באופן זמני ל-1 בינואר 1945. בשלב זה, השם Veritable הוצמד למבצע במקום Valediction.‏[2]

במקרה, המבצע התעכב על ידי הסחת הכוחות כדי לבלום את המתקפה הגרמנית דרך הארדנים בדצמבר, (הקרב על הבליטה) והיתרונות לבעלות הברית של אדמה קשה וקפואה אבדו.

מטרת המבצע הייתה לפנות את הכוחות הגרמניים מהאזור שבין נהרות הריין למאס, מזרחית לגבול גרמניה/הולנד בחבל הריין. זה היה חלק מאסטרטגיית "החזית הרחבה" של אייזנהאואר לכבוש את כל הגדה המערבית של הריין לפני חצייתו. הציפייה של בעלות הברית הייתה שהקצה הצפוני של קו זיגפריד יהיה מוגן פחות טוב מאשר במקומות אחרים ותנועת איגוף סביב הקו אפשרית ותאפשר הסתערות מוקדמת על אזור הרוהר התעשייתי.

המבצע הייתה הזרוע הצפונית של תנועת מלקחיים. זרוע הצבת הדרומית, מבצע רימון, הייתה אמורה להתבצע על ידי הארמייה התשיעית האמריקאית בפיקודו של לוטננט גנרל ויליאם הוד סימפסון. לניתוח היו סיבוכים. ראשית, השטח המיוער בכבדות, הדחוס בין נהרות הריין והמאס, הפחית את היתרונות האנגלו-קנדיים בכוח אדם ובשריון; המצב החריף על ידי קרקע רכה שהופשרה לאחר החורף וגם על ידי הצפה מכוונת של מישור הריין הסמוך.

סדר הכוחות

בעלות הברית

בשלב זה, קבוצת הארמיות ה-21 הייתה מורכבת מהארמייה השנייה הבריטית (לוטננט גנרל מיילס דמפסי), הארמייה הקנדית הראשונה (לוטננט גנרל הארי קריראר) והארמייה התשיעית של ארצות הברית (לוטננט גנרל ויליאם סימפסון). במהלך המבצע תוכנן כי הקורפוס ה-30 הבריטי המתוגבר, בפיקודו של לוטננט גנרל בריאן הורוקס, יתקדם דרך יער רייכסוואלד ומישורי השיטפונות הסמוכים לו לכביש קלווה - גוך.

לארמייה הקנדית הראשונה היה זמן קשה לפנות את הגישות לאנטוורפן במהלך הסתיו הקודם. היא הייתה, מבחינה מספרית, הקטנה מבין ארמיות בעלות הברית בצפון אירופה, ולמרות שמה, הכילה יחידות בריטיות משמעותיות כחלק מהמבנה שלה. עבור מבצע ממשי, היא חוזקה עוד יותר על ידי הקורפוס ה-30. בתחילת המבצע, פריסת בעלות הברית הייתה, משמאל לימין על פני חזית בעלות הברית:

דיוויזיות נוספות הוכפפו עם התקדמות המבצע:

הגרמנים

הערכות של הפיקוד העליון הגרמני היו שהתקדמות של בעלות הברית דרך הרייכסוואלד תהיה קשה מדי וההסתערות הצפויה תהיה של הארמייה השנייה הבריטית מאזור פנלו.[3] לכן הוצבו שם עתודות להגיב על כך. אלפרד שלם, המפקד הגרמני המקומי, לא הסכים בתוקף, והאמין שהרייכסוואלד הוא הנתיב הסביר יותר. הוא פעל בניגוד להערכות הממונים עליו ולכן דאג שהאזור יהיה מבוצר היטב, חיזק את הגנות קו זיגפריד והעביר בשקט חלק מהעתודות שלו להתקרב לקו ההתקפה הזה, מה שאומר שכוחות עילית טריים היו זמינים עבורו.

זו הייתה דיוויזיה חסרת ניסיון ולא מצוידת שהוקמה מחדש לאחר השמדתה בפאלז בנורמנדי. היא תוגברה על ידי רגימנט הצנחנים השני של הלופטוואפה המצויד היטב, שהוצב בין הקצה המערבי של הרייכסוואלד למאס. שני רגימנטים, רגימנט גרנדירים 1062 ורגימנט גרנדירים 1051, כיסו את קצה היער מול בעלות הברית ורגימנט הגרנדירים 1052 הגן על מישור ההצפה של הריין באגף הימני הגרמני. שתי יחידות נוספות, לא יעילות, הוחזקו באזור העורף: גדוד גיבוי מינסטר (יחידה קטנה של קשישים ששמרה על מתקנים סטטיים) וגדוד בטן 276, שאנשיו סבלו ממחלות עיכול כרוניות שממנו מהם למלא תפקידים פעילים בהגנה.
  • גדוד נגד טנקים כבד 655
בסביבות 36 תותחי סער, השריון הגרמני היחיד הזמין מיד ברייכסוואלד.
שמירה על גדת הנהר מאס, מול הארמייה הבריטית השנייה.
אלמנטים נלחמו בעמדות הגנה בקלווה וגוך.
אלמנטים בעתודה בגלדרן, כתוצאה מהציפייה של שלם למתקפה דרך הרייכסוואלד.
עתודה משוריינת של קבוצת ארמיות H, בדילקן, דרום מזרחית לפנלו. לאחר הלחימה בארדנים, שתי הדיוויזיות שלה, דיוויזיית הפאנצר ה-116 ודיוויזיית הפאנצרגרנדיר ה-15, היו בעוצמה של קצת יותר מ-50 אחוזים עם לא יותר מ-90 טנקים ביניהם.
מערך מילואים אפשרי, על פי הערכות בעלות הברית, שעשוי להיות במקום בתוך שש שעות מהתקיפה.

פני השטח

רקטות RP-3 מוטענות למשגרי קרקע לקראת המתקפה ברייכסוואלד, גרמניה

ההתקדמות של בעלות הברית הייתה מגרוסביק (שנכבשה במהלך מבצע מרקט גארדן) מזרחה לקלווה וגוך, פנתה דרומה מזרחה לאורך הריין עד לקסאנטן ולהתקדמות כוחות ארצות הברית. כל אזור הקרב היה בין נהרות הריין ומאס, בתחילה דרך הרייכסוואלד ולאחר מכן על פני ארץ חקלאית גלית.

הרייכסוואלד הוא אזור מיוער קרוב לגבול הולנד-גרמניה. מישור השיטפונות של הריין, היה ברוחב 2–3 מיל (3.2–4.8 קילומטרים) (ואשר בעת המבצע הותר להציפו לאחר חורף רטוב), היה הגבול הצפוני של השטח ומישור ההצפה היה הגבול הדרומי. רכס רייכסוואלד הוא שריד קרחוני שכשהוא רטוב הופך בקלות לבוץ. בזמן המבצע, הקרקע הופשרה ובעיקר לא הייתה מתאימה לרכבים על גלגלים או גלגלים ותנאים אלו גרמו לתקלות במספרים ניכרים של טנקים.

מסלולים ביער היו בעיה עבור בעלות הברית, הן במהלך ההתקדמות ביער והן בהמשך לאספקה ותגבורת. הכבישים הראשיים היחידים עברו מצפון (ניימכן לקללוה) ומדרום (מוק לגוך) של היער - שום נתיב סלול מזרח-מערב לא עבר בו. היו שלושה מסלולים מצפון לדרום: שניים מהקנס לקרננבורג (בין 2 ל-5 קילומטרים מאחורי קו החזית הגרמני) ולקלווה; ומקלווה לגוך, לאורך הקצה המזרחי של הרייכסוואלד. המחסור בדרכים מתאימות הוחמר בשל תנאי הקרקע הרכים וההצפה המכוונת של מישורי השיטפונות, שהצריכו שימוש בכלי רכב אמפיביים. הכבישים הטובים המעטים נפגעו במהירות והתפרקו בשל התנועה הכבדה המתמדת שהשתמשה בהם במהלך המבצע.

הגרמנים בנו שלושה קווי הגנה. הראשון היה מ-Wyler ל-Maas לאורך הקצה המערבי של הרייכסוואלד, אשר אויש על ידי הדיוויזיה ה-84 ורגימנט הצנחנים ה-1; זה היה קו "מלכודות" שנועד רק לעכב מתקפה ולהזעיק את הכוחות העיקריים. השני, מעבר ליער, כלל את ריס, קלווה, גוך והשלישי נפרש מריס, דרך האודמר הוכוולד לגלדרן.

מבצע ממשי (קרב הרייכסוואלד)

ההכנות למבצעים הסתבכו בשל מצבם הירוד של הנתיבים המעטים לתוך אזור הריכוז, גודלו הקטן, הצורך לשמור על הפתעה ולפיכך הצורך להסתיר את תנועות הלוחמים והציוד. נבנה גשר רכבת חדש שהרחיב את הגישה לניימכן, הגשר נבנה על פני המז ב-Mook והכבישים תוקנו ותוחזקו.[4] הוטלו הגבלות משוכללות ומחמירות על תנועות אוויר ויבשה בשעות היום; ריכוזי חיילים ומזבלות אחסון הוסוו.

מבצע ממשי תוכנן בשלושה שלבים נפרדים:

"שלב 1 פינוי הרייכסוואלד ואבטחת הקו Gennep-Asperden-קלווה."

" שלב 2 פריצת מערכת ההגנה השנייה של האויב ממזרח ודרום-מזרח לרייכסוואלד, כיבוש היישובים וייז-אודם-קלקר-אמריך ואבטחת הקשר ביניהם."

" שלב 3 ה'פריצה' של קווי ההגנה הנשענים על הוכוולד וההתקדמות לאבטחת הקו הכללי גלדרן-קסאנטן‏."[5]

חיילי רגלים בריטים מתקדמים דרך הרייכסוואלד במהלך מבצע ממשי, 8 בפברואר 1945.

המבצע החל כהסתערות חזיתית של חי"ר, בתמיכה משוריינת, נגד עמדות מוכנות, בשטח שנתן יתרון למגינים. ב-7 בפברואר יותר מ-750 מפציצים כבדים של RAF הפציצו את קלווה וגוך עם כמות גדולה של חומר נפץ. [6] [7] על מנת לצמצם את יתרונות המגנים, הופעלה הפגזה ארטילרית בקנה מידה גדול, המטח הבריטי הגדול ביותר מאז קרב אל-עלמיין השני. לוחמים ממש התחרשו במשך שעות על ידי רעש של 1,034 תותחים. [8] קיוו שהדבר לא רק יהרוס את ההגנות הגרמניות ברחבי הרייכסוואלד אלא גם יהרוס את המורל של המגינים ואת רצונם להילחם. כמו כן בוצעו התקפות אוויריות כדי לבודד את אזור הקרב מתגבור נוסף.[9]

מבצע Veritable החל ב-8 בפברואר 1945, בשעה 10:30 חמש דיוויזיות חי"ר, 50,000 איש עם 500 טנקים, תקפו לאורך הקו - בהתאמה מהצפון, הקנדיות השלישית והשנייה, ה-15 (סקוטית) במרכז וה-53 (וולשית) וה-51 (היילנד) מימין. [10] למחרת שחררו הגרמנים מים מסכר רור הגדול ביותר, אשר הציפו את העמק, ותקעו ללא תקנה את המבואות כדי להבטיח זרימה יציבה במשך ימים רבים. למחרת הם הוסיפו להצפה בכך שעשו את אותו הדבר לסכרים במעלה הזרם על הרור והאורפט. הנהר עלה בגובה שני מטרים בשעה והעמק במורד הנהר למז נשאר מוצף במשך כשבועיים.

הקורפוס ה-30 התקדם בקרבות כבדים לאורך צוואר היבשה הצר בין המז והוואל ממזרח לניימכן, אך מבצע רימון נאלץ להידחות בשבועיים כאשר הגרמנים שחררו את המים מסכרי רור ומפלס הנהר עלה. הארמייה האמריקאית התשיעית לא הייתה מסוגלת לנוע ושום פעולות צבאיות לא יכלו להמשיך על פני הרור עד שהמים ירדו. במהלך השבועיים של ההצפה, היטלר אסר על פילדמרשל גרד פון רונדשטט לסגת מזרחה מאחורי הריין, בטענה שזה רק יעכב את הקרב הבלתי נמנע. רונדשטט קיבל פקודה להילחם במקום שבו עמדו כוחותיו. הקיפאון האמריקאי שנוצר איפשר לרכז את הכוחות הגרמניים נגד ההתקפה האנגלו-קנדית.

בתחילה, הקורפוס ה-30 התקדם במהירות על פני רוב חזיתו, אך לאחר היום הראשון, הופיעה תגבורת גרמנית ודווח על עימותים אלימים עם רגימנט של דיוויזיית הצנחנים ה-6 ויחידות שריון. הורוקס הורה על הדיוויזיה ה-43 (ווסקס) להתקדם מעבר לקלווה לחלק האחורי הגרמני. זה הביא לפקק התנועה הגדול ביותר בהיסטוריה של הלוחמה המודרנית . עם רק כביש אחד זמין, יחידות הדיוויזיות ה-43, ה-15 והקנדיות הפכו מעורבות בל יינתק בטור באורך של 10 מיל (16 קילומטרים) .. [11]

הדיוויזיה ה-15 קיבלה פקודות ללכוד את קלווה, אך בליל ה-9 בפברואר הן נעצרו בפאתי העיר. קורפוס הפאנצר ה-47 בפיקודו של הגנרל היינריך פון ליטוויץ הופנה לקלווה ולרייכסוואלד. ב-11 בפברואר הדיוויזיה ה-15 פינתה את העיר. לאחר שהרחיב את קו החזית ל 14 מיל (23 קילומטרים), הקורפוס הקנדי השני, עם הדיוויזיות השנייה והשלישית והדיוויזיה המשוריינת הרביעית, הפכו אחראיים לנסיעה לאורך הריין לקלקר ולקסאנטן. הקורפוס ה-30 היה אמור לפעול מימין ולכבוש את גוך לפני שינוע לעבר הריין וחבר לאמריקאים - לאחר שמבצע רימון יצא לדרך. [12]

הדיוויזיה השלישית השתמשה בכלי רכב אמפיביים באפלו כדי לנוע באזורים המוצפים; המים הפכו את הגנות השדה ואת שדות המוקשים הגרמניים לבלתי יעילים ובודדו את יחידותיהם באיים שבהם ניתן היה לאסוף אותם, בזה אחר זה. הקורפוס ה-30 עשה חזרות על טקטיקות לוחמת יער והצליח להביא כוחות שריון קדימה (למרות שיעור גבוה של נזקים עקב התנאים הטבעיים בשילוב עם גיל הטנקים).[13] ההגנות הגרמניות לא חזו טקטיקות כאלה, ולכן לטנקים הללו, כולל יורקי הלהבות של טנקי צ'רצ'יל קרוקודיל, היה ערך הלם רב.

מבצע בלוקבאסטר

טנק ולנטיין Mk XI Royal Artillery OP (משמאל) וטנק צ'רצ'יל (מימין) בגוך, 21 בפברואר 1945

לאחר שהרייכסוואלד נכבש, כוחות בעלות הברית עצרו להתאגד מחדש לפני שהמשיכו בהתקדמותם לעבר הרכס המיוער הוכוולד, בתוספת קסאנטן ממזרח לו, על מנת לחבור עם הארמייה האמריקאית התשיעית. השלב הזה היה מבצע בלוקבאסטר. כמתוכנן, המבצע התחיל ב-22 בפברואר כאשר הדיוויזיה ה-15 (הסקוטית) תקפה יערות צפונית-מזרחית ל-Weeze, והמשיך יומיים לאחר מכן, ב-24 בפברואר, כאשר הדיוויזיה ה-53 (וולשית) תתקדם דרומה מגוך, ותכבוש את ווייז. להמשיך לכיוון דרום מערב. לבסוף, הקורפוס הקנדי השני פתח, ב-26 בפברואר, את המבצע שנועד להתגבר על ההגנות הגרמניות המבוססות על הוכוולד ולאחר מכן להתקדם לקסאנטן.[14]

עד שהמים מסכרי הרור שככו והארמייה האמריקאית התשיעית הצליחה לחצות את הרור ב-23 בפברואר, גם כוחות אחרים של בעלות הברית התקרבו לגדה המערבית של הריין. הדיוויזיות של רונדשטדט שנותרו בגדה המערבית של הריין נופצו לרסיסים בחבל הריין ו-230,000 איש נפלו בשבי.[15]

לאחר מכן

לאחר הקרב ערכה חטיבת השריון ה-34 סקירה של חלקה שלה בשלב היער של הקרב, על מנת להדגיש את חוויות השריון ולהפיק לקחים.[13]

לאחר המלחמה, אייזנהאואר העיר כי "זו הייתה חלק מהלחימה החריפה ביותר של המלחמה כולה" ו"קרב עיכוב מר שבו היה צריך להכריח את האויב אחורה חצר אחר חצר". מונטגומרי כתב "חיילי הצנחנים של האויב נלחמו בקנאות שאינה מצטיינת בכל עת במלחמה" ו"עוצמת האש מכלי נשק האויב הייתה הכבדה ביותר שנפגשה עד כה על ידי חיילים בריטיים במערכה". [16]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מבצע ממשי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Geilenkirchen to the Rhine". A Short History of the 8th Armoured Brigade. 2000. נבדק ב-26 במאי 2009. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ Stacey, Chapter 17, pp 436 - 439
  3. ^ Stacey, Chap 18, p 463
  4. ^ Stacey, Chap 17, p 458
  5. ^ Stacey, Chap 18, p 464
  6. ^ Note, Kleve was bombed by a force of 295 Lancasters and 10 Mosquitoes of No. 1 and No. 8 Groups, Goch by 292 Halifaxes, 156 Lancasters and 16 Mosquitoes of No. 4, No. 6 and No. 8 Groups. The attack on Goch was stopped after 155 aircraft had bombed as the smoke from the resulting fires on the ground was stopping the Master Bomber from controlling the remaining crews bombing accurately. The attack on Kleve had been offered to Horrocks by the RAF, and he had accepted the offer, and was later to state it was "the most terrible decision I had ever taken in my life".
  7. ^ Everitt, Chris; Middlebrook, Martin (2 באפריל 2014). The Bomber Command War Diaries: An Operational Reference Book. ISBN 9781473834880. {{cite book}}: (עזרה)
  8. ^ War Monthly (1976). Operation Veritable: A dirty slogging-match in the mud of the Rhineland, by William Moore (p. 2).
  9. ^ Stacey, Chap 18, pp 465-466
  10. ^ War Monthly (1976). Operation Veritable: A dirty slogging-match in the mud of the Rhineland, by William Moore (p. 3).
  11. ^ War Monthly (1976). Operation Veritable: A dirty slogging-match in the mud of the Rhineland, by William Moore (pp. 3–5).
  12. ^ War Monthly (1976). Operation Veritable: A dirty slogging-match in the mud of the Rhineland, by William Moore (p. 5).
  13. ^ 13.0 13.1 Veale, MC, Lt-Col P.N. "REPORT ON 34 ARMOURED BRIGADE OPERATIONS: The Reichswald Forest Phase, 8 to 17 February 1945". נבדק ב-3 באוקטובר 2013. {{cite web}}: (עזרה)
  14. ^ Stacey, Chap 19
  15. ^ Stacey, Chap 19, p 524
  16. ^ Thacker, Toby (2006). The End of the Third Reich. Stroud: Tempus Publishing. pp. 92–93. ISBN 0-7524-3939-1.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0