לאדו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לאדו
לאדו
לאדו
מאכלים
מוצא תת-היבשת ההודית
אופן הגשה קינוח
מרכיבים עיקריים קמח, חלב, סוכר, גהי, שמן
ממתקי לאדו ארוזים לחתונה
לאדו

לאדו או לדואנגלית: Laddu או laddoo) הוא ממתק בצורת כדור שמקורו בתת-היבשת ההודית. מקור שמו בשפת הסנסקריט מהמילה "Lattika". הלאדו עשוי מקמח, גהי / חמאה / שמן וסוכר, עם מרכיבים אחרים המשתנים בהתאם למתכון, כמו למשל אגוזים קצוצים או צימוקים מיובשים. לאדו לרוב משמש כקינוח באירועים חגיגיים או דתיים.[1][2]

מרכיבים

לאדו

הקמחים שלרוב משמשים להכנת לאדו כוללים קמח חומוס (קמח העשוי מגרגירי חומוס), סולת חיטה וקוקוס טחון. אלה משולבים עם סוכר ותבלינים אחרים, מבושלים בגהי ומעוצבים בצורה כדורית. ישנם מספר מתכוני לאדו שמכילים מרכיבים אשר נחשבים מרפאים על פי הרפואה האיורוודית, כמו למשל צמח הגרגרנית היוונית, דגנים, גומי ערבי וצימוקים. לרוב הלאדו מכיל מילוי של אגוזים שונים, כגון פיסטוקים ושקדים.

בונדי לאדו

בונדי לאדו

בונדי לאדו או לאדו בונדיאר עשוי מקמח חמצה (קמח חומוס) ועל קינוח הודי בשם בונדי.[3] לאדו זה מוגש לעיתים קרובות בפסטיבלים, חגים וטקסים כמו למשל טקס הRaksha Bandhan והחג ההינדי, הדיוואלי.

Motichoor ישנו עוד סוג של לאדו, המכונה לאדו מוטיקור, ומבוסס גם הוא על בונדי שבו הכדורים הם זעירים ומבושלים עם גהי או שמן. מקור המתכון עבור לאדו זה הוא בצפון הודו, עם זאת, הוא פופולרי כעת ברחבי תת-היבשת ההודית.

בסאן לאדו

בסאן לאדו מקושט עם חתיכות נייר כסף ושבבי שקדים

בסאן לאדו הוא קינוח הודי פופולרי שעשוי גם הוא מקמח חומוס, סוכר וגהי. הבסאן נצלה בגהי עד לקבלת מראה חום זהוב עם ניחוח אגוזי. לאחר הטיגון מוסיפים לו סוכר. שברי פיסטוקים מעורבים בתערובת זו גם אפשרות לממתק זה. לאחר מכן עושים מהתערובת כדורים מתוקים. לקינוח זה יש חיי מדף ארוכים[4] וגם הוא לרוב מוגש בפסטיבלים, אירועים משפחתיים ואירועים דתיים בהודו.

לאדו קוקוס

לאדו קוקוס

ישנם הרבה מתכונים שונים להכנת לאדו קוקוס. הגרסה המוקדמת ביותר של ממתק זה נקראת Narayl Nakru ומקורה בתקופת האימפריה הקולית, כאשר לאדו זה שימש כממתק שנארז עבור מטיילים ולוחמים כסמל של מזל עבור המסעות שלהם.[5]

פדה

פדה (כדורי-קרם) הוא קינוח פופולרי בתת-היבשת ההודית, המבוסס על מוצר חלבי בשם קואה (לרוב מכינים אותו על ידי אידוי של מוצקי חלב). בהודו, בעיקר בקרב ההינדים, הוא מוגש לעיתים קרובות כמנחה לאלים.[6][7]

לאדו סולת

לאדו זה מבוסס על סולת, סוכר וגהי. וריאציה על המתכון כוללת גם קואה כמרכיב נוסף.[8]

לאדו עם גומי אכיל

בהודו, ממתקים אלו ניתנים באופן מסורתי לאמהות מניקות מאחר שהם מסייעים בייצור של חלב.[9][10] המרכיב העיקרי בממתק זה הוא תרכובת גומי ערבי אשר נאספת מעץ גומי. מרכיבים אחרים של ממתק זה כוללים קוקוס, שקדים, קשיו, תמרים ותבלינים כגון אגוז מוסקט, הל, זרעי פרג, גהי, סוכר.[11]

מתכון חלופי יהיה מתכון בו חלק מהגומי יוחלף על ידי גרגרי קמחים שונים העשויים מקטניות כגון חומוס וחיטה.[12]

לאדו שיבולת שועל

לאדו שיבולת שועל הוא וריאציה על ממתק הלאדו המסורתי[13] לאדו זה מוכן עם זרעי שומשום לבן קלוי, שיבולת שועל, אגוזים, גהי, אבקת הל ירוק ועוד. יש במתכון זה שימוש במרכיבים נוספים מהמטבח ההודי.[14]

סוגים אחרים

ניתן להכין לאדו יכול להיות ממגוון של דגנים, קטניות או זרעים. כמה סוגים נפוצים כוללים לאדו המבוסס על חיטה קלויה, זרעי ירבוז[15] זרעי גרגרנית יוונית ובוטנים.[16]

שיא עולמי

הלאדו האישי הגדול ביותר, משקלו 29,465 ק"ג

משקלו של הלאדו האישי הגדול בעולם הוא 29,465 קילוגרם (64,959 ליברות). שיהא זה הושג על ידי PVVS Mallikharjuna Rao בעיר טפסואראם, במדינת אנדרה פרדש, שבהודו, ב-6 בספטמבר 2016.[17] לאדו זה נעשה על פי מתקון מסורתי ומרכיביו כללו גהי, שמן מזוקק, אגוזי קשיו, סוכר, שקדים, הל ומים.

שימושים

לרוב מעדיפים להגיש לאדו בפסטיבלים או אירועים משפחתיים כגון חתונות בהודו ולידות, או לחלק אותו בטקסים דתיים של מנחות מזון במקדשים הינדואים. לאדו מפורסם במיוחד מוגש במקדש וונקאטסוארה במדינת אנדרה פראדש, ויש לו אפילו שם משלו, טירופאטי לאדו. בכמה קהילות מוסלמיות, לאדו גם נחשב קינוח מסורתי המוגש בחג העיד אל-פיטר.

במטבח המהרשטרי, שמקורו במדינה מהאראשטרה השוכנת על חוף הים הערבי שבאוקיינוס ההודי ישנם מתכונים מסורתיים עבור לאדו הכתובים כהוראות נסיעה.

אזכורים תרבותיים

לאדו במשקל של 6,300 ק"ג נעשה עבור פסטיבל גנש במדינת אנדרה פראדש בהודו בספטמבר 2012. לאדו זה טוען לכתר של אחד מהגדולים ביותר שנעשו אי פעם.[18]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לאדו בוויקישיתוף
  • ארווין פלר, עם הידיים ובהרבה תאווה: סודות המטבח ההודי שלא הכרתם, באתר וואלה! NEWS, 12 בפברואר 2018
  • יובל שחורי, שורף אבל יותר: בבנגלור התאהבתי שוב באוכל ההודי, באתר הארץ, 11 ביוני 2018
  • מתכון להכנת לאדו, מאתר האוכל "המרכיב הסודי"

הערות שוליים

  1. ^ "Sweet shops make hay in Diwali shine". The New Indian Express. 2013-10-31. נבדק ב-2019-01-17.
  2. ^ Sangeetha Devi Dundoo (2013-10-31). "As good as home". The Hindu. נבדק ב-2019-01-17.
  3. ^ Krondl, Michael (2011). Sweet invention a history of dessert (1st ed.). Chicago, Ill.: Chicago Review Press. p. 17. ISBN 9781569769522.
  4. ^ Collingham, Lizzie (2007). Curry : a tale of cooks and conquerors. Oxford: Oxford University Press. p. 105. ISBN 978-0195320015.
  5. ^ Madhulika Dash (16 באוקטובר 2004). "Food Story: The journey of ladoo from a medicine to the much-loved Indian sweet". The New Indian Express. {{cite web}}: (עזרה)
  6. ^ Kumar, K.R. "Packaging Aspects of Milk & Milk Based Products". Plastics in Food Packaging (PDF). Mysore, India: Central Food Technological Research Institute. p. 198.
  7. ^ Sanjeev Kapoor. Mithai. Popular. ISBN 9788179917121.
  8. ^ Kachru, Braj B. (Editor); Bhatia, Vijay (2006). The handbook of world Englishes (2. print. ed.). Malden, Mass.: Blackwell. pp. 395–396. ISBN 9781405111850. {{cite book}}: |first= has generic name (עזרה)
  9. ^ Kajale, Neha, et al. "Effect of traditional food supplements on nutritional status of lactating mothers and growth of their infants." Nutrition 30.11 (2014): 1360-1365.
  10. ^ Singh, Mayank (2012). "Traditional Herbal Care of Human Health in Jaunpur (U.P.)" (PDF). Indian J. L. Sci. 1 (2): 61–65. נבדק ב-13 באפריל 2016. {{cite journal}}: (עזרה)
  11. ^ "Dinkache ladoo, Gund ladoo, Gond Ladoo, Gond Ka Laddu.....Easy Recipes on CuisineCuisine.com". www.cuisinecuisine.com. נבדק ב-11 באפריל 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  12. ^ Naidu, Bhargavi G., Kirti J. Shirke, and Anuradha Shekhar. "Research Paper Open Access." (2012).
  13. ^ Lizzie Collingham. Curry: A Tale of Cooks and Conquerors. Vintage. ISBN 978-0-0994-37864.
  14. ^ LF Team. "Oatmeal Laddu". Livingfoodz.com.
  15. ^ Shwetha Y., 2014. Therapeutic Effect of Garden Cress Seeds on Diabetics and Hypertensive Subjects (Doctoral dissertation, University of Agricultural Sciences GKVK, Bangalore).
  16. ^ Pathak, Sarita Srivastava, Sema Grover, P., 2000. Development of food products based on millets, legumes and fenugreek seeds and their suitability in the diabetic diet. International journal of food sciences and nutrition, 51(5), pp. 409-414.
  17. ^ http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-laddu-(individual)
  18. ^ "6,300 kg Tapeswaram laddu creates record". The New Indian Express. Express Network Private Limited. נבדק ב-27 בספטמבר 2012. {{cite web}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0