רבי יצחק נוניש בילמונטי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רבי יצחק בן משה נוניש בילמונטי (?[1] - י"ח בניסן[2] תקל"ד, 1774) היה רב טורקי, מחבר הספר שער המלך.

ביוגרפיה

אין ידועים פרטים רבים על חייו. הוא גדל והתגורר באיזמיר. ככל הנראה רבו היה רבי חיים אבולעפיה אותו הוא מזכיר רבות בספרו ולקח ממנו הסכמה לספרו. כמו כן למד אצל רבי ברזילי יעבץ מחבר הספרים "לשון לימודים" ו"לשון ערומים", וכן ואצל הרב יצחק רפפורט מחבר הספר "בתי כהונה".

היה עני וחולה, ואת הוצאת ספרו תרם קרוב משפחתו ברוך גאגין.

בשנת תקל"ב, פרצה שריפה גדולה באיזמיר, אשר כילתה את כל בתי הכנסת בעיר. הרב נוניש נסע לאיטליה לאסוף כסף לשיקום בית הכנסת. בהיותו בליוורנו הדפיס את הספר שיטה מקובצת על מסכת בבא בתרא, ולפני שיצא הספר מבית הדפוס, נפטר.

בנוסף לספרו שער המלך, חיבר ספר דרשות בשם "דרך השער", שנדפס בספר "דרך הים" של תלמידו רבי רפאל יצחק מאיו. כמו כן, הרב נוניש מזכיר בספרו את חידושיו על מסכת ביצה, אשר אינם קיימים כיום.

מצבת רבי יצחק נוניש ביל מונטי

ונחך ד' תמיד, והשביע בצחצחות נפשך, ועצמתיך יחליץ והיית כגן רוה וכמוצא מים אשר לא יכזבו מימיו, מצבת קבורת היקר נכבד נשא ונעלה, החכם השלם הדיין המצויין, הרב הכולל מרביץ תורה בישראל, הישיש כמוהר"ר יצחק נוניס ביל מונטי נל"ע ביום רבעי ח"י לחודש ניסן, שנת והתענ"ג על ד' לפ"ק. ת'נ'צ'ב'ה'

השגות הראב"דהגהות הרמ"ךמגדל עוזהגהות מיימוניותמגיד משנהר"י קורקוסרדב"זכסף משנהלחם משנהמשנה למלךשער המלךמרכבת המשנהאור שמחחידושי רבנו חיים הלויצפנת פענחאבן האזלחדושי מרן רי"ז הלוידרך אמונה


שער המלך

ספרו שער המלך, חובר על סדר הרמב"ם, אך הוא מרחיב בעיסוק בסוגיות התלמוד, הראשונים ושאר מפרשי התלמוד. הוא בולט הן בעיונו בסגנון חכמי טורקיה, והן בבקיאות הנרחבת אף בספרי האחרונים. בעיקרו אינו ספר הלכה, אך לעיתים הוא פוסק הלכות.

ספרו זכה לתהודה רבה, ורבים מגדולי דורו שבחו את ספרו, כמו רבי עקיבא איגר והחיד"א. רבי יעקב שור הנחה את רבי צבי יחזקאל מיכלסון:..."ולא ימוש מפיך ספר שער המלך על הרמב"ם אשר על ידו תתחנך לבקיאות הרצויה והמועילה..."[3].

בספרו מוזכרים מספר ספרים אשר אינם קיימים כיום כמו שיטה מקובצת על מסכת קידושין ועל מסכת יבמות, ספר לקדמון מהראשונים בזמן הרשב"א ושיטות וחידושים לרבי אהרן לפפה.

מהדורות

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ על פי פרויקט השו"ת נולד ב-ת"ע (1710) ויש סוברים בסביבות תע"ה (1715) [שמעון סנדרוסי, ישורון כ (2008)]
  2. ^ על פי נוסח מצבתו שנתגלה בשנת ה'תשפ"ב
  3. ^ הקדמת הרב מיכלסון לספרו של הרב שור, "משנת יעקב".