רבי וידאל די טולוזא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבנו וידאל די טולוזא
לידה 1283
פטירה 1360 (בגיל 77 בערך)
כינוי הרב המגיד
השתייכות בית מדרשו של הרמב"ן
תחומי עיסוק פרשנות הרמב"ם, פסיקת הלכה
רבותיו הרא"ה? הרשב"א?
בני דורו הר"ן
חיבוריו מגיד משנה על משנה תורה לרמב"ם

רבי וידאל די טולוזא (או: די טולושׂא) (12831360[1]), מחבר ספר מגיד משנה על משנה תורה לרמב"ם, מן הראשונים. ידוע גם בכינויו הרב המגיד, על שם חיבורו.

השגות הראב"דהגהות הרמ"ךמגדל עוזהגהות מיימוניותמגיד משנהר"י קורקוסרדב"זכסף משנהלחם משנהמשנה למלךשער המלךמרכבת המשנהאור שמחחידושי רבנו חיים הלויצפנת פענחאבן האזלחדושי מרן רי"ז הלוידרך אמונה


תולדות חייו

מעט מאוד ידוע על חייו של ר' וידאל. על פי שמו מוצאו מהעיר טולוסה. על פי החיד"א ועוד מדובר על העיר tolosa (אנ') שבחבל הבסקים בספרד[2], ולעומתו סבור ד"ר נתנאל ישראל רובין שמדובר דווקא על העיר טולוז שדרום מערב צרפת, באזור הנקרא היום גארון עילית בחבל אוקסיטניה (Occitanie)[3]. הוא התגורר בעיירה ויילפרנץ' (אנ') שבדרום צרפת[4], מאוחר יותר נדד לברצלונה[5], שם הכיר את הר"ן, והתפרסם ספרו "מגיד משנה".

תקופת חייו חפפה, במידה רבה, את תקופת חייו של הר"ן. זאת אנו יודעים מעדותו של רבי יוסף קארו, בהקדמה לפירושו "כסף משנה" על "משנה תורה", שר' וידאל היה חברו של הר"ן. גם בשו"ת הריב"ש, שהיה תלמידו של הר"ן, נזכר רבי וידאל. בסימן שפ"ח שם, מוכח שהוא נפטר עוד בחייו של הר"ן. באותה תשובה בשו"ת הריב"ש מכונה רבי וידאל "האנוידאל די טולוסא". משמעות שם זה הוא ציון האותיות אלף ונון הרומזות למילה 'אדון'.

ישנן מסורות שונות בדבר זהותו של רבו של רבי וידאל. הרדב"ז כתב שהרשב"א היה רבו ואילו רבי חיים ויטאל כותב שהרא"ה היה רבו של רבי וידאל. החיד"א בספרו "שם הגדולים" מטיל ספק במהימנותן של שתי המסורות הללו.

נסיבות מותו של רבי וידאל היו, כנראה, בלתי רגילות. רבי יוסף קארו, וכן הריב"ש, מציינים אותו כקדוש, דבר המעיד, בדרך כלל, על המוות על קידוש השם. בימיו נרדפו היהודים על ידי הנוצרים, וייתכן שרבי וידאל היה קורבן לאותן רדיפות.

בנו של רבי וידאל, רבי יצחק, היה גם הוא תלמיד חכם והתגורר בעיר אלקלה שבספרד. הוא מוזכר בתשובה בשו"ת הריב"ש, תשובה תע"ג.


תקופת חייו של רבי וידאל די טולוזא על ציר הזמן
ציר הזמןתקופת הזוגותתנאיםאמוראיםסבוראיםגאוניםראשוניםאחרונים
ציר הזמן

חיבורו

ר' וידאל כתב את הפירוש 'מגיד משנה' על חלק מחיבורו של הרמב"ם היד החזקה. בידנו מצויים פירושיו לשישה מספרי היד החזקה: זמנים, נשים, קדושה, נזיקין, קניין ומשפטים.

חיבורו זה של ר' וידאל, מגיד משנה, נחשב ומוערך מאוד בקרב חכמי ישראל. חיבור זה הוא מהחשובים שבין נושאי כליו של הרמב"ם, כך למשל בהקדמת רבי שלמה מחלם לחיבורו 'מרכבת המשנה' מכונה הרב המגיד בדרך מליצה 'ראש השלישים' (ואגב, כרבים אחרים בעל מרכבת המשנה לא יודע את שם בעל ה'מגיד משנה', וכותב אודותיו "אחד קדוש מדבר ... לא נודע מה שמו ואיה מקומו"). כשיש מחלוקת בפירוש דבריו של הרמב"ם, נוטים לפסוק כדבריו של המגיד משנה.

מקובל לשייך את דרכו של ר' וידאל בפירושו בהלכה מסוימת, לדבריו של הרשב"א באותו נושא. לכן, כשיש ספק או מחלוקת בהבנת דברי הרשב"א, נוטים להכריע על פיו[6].

מלבד חיבורו על הרמב"ם, יוחס לר' וידאל בטעות פירוש על ספר איוב, שבאמת נכתב על ידי חכם אחר, העונה אף הוא לשם וידאל. כמו כן יוחס לו גם פירוש בערבית לספר 'תועלת ההגיון' של הפילוסוף המוסלמי אל-ע'זאלי, אך גם חיבור זה אינו שלו, אלא של רבי משה הנרבוני,[7] לתוך פירושו נכנס גם ספר מגיד משנה להלכות שחיטה שאינו לו, לדעת שאול ליברמן הוא לרבי יהודה כלץ (השני) אך שלמה זלמן הבלין הוכיח שהוא לרבי יהודה כלץ (הראשון).[8]

ר' וידאל ור' חיים ויטאל

בספר החזיונות של ר' חיים ויטאל תלמיד האר"י, מספר ר' חיים ויטאל כי האר"י אמר לו כי יש בנשמתו גלגול מנשמת ר' וידאל (כנראה עקב הדמיון בשמות, שכן פירוש השם 'וידאל'/'ויטאל' הוא 'חיים'). על פי המסופר שם, ר' וידאל חטא כאשר שגה בדיני נידה אשר פסק לאישה אחת, ועל כן הוצרך לשוב בגלגול, ור' חיים הוא תיקונו של ר' וידאל. תיאור דומה מופיע גם בשער הגלגולים לרח"ו (הקדמה ל"ח), שם מציין ר' חיים ויטאל כי הסיבה שנתגלגל בו וידאל היא התעמקותו היתירה בחכמת העיון, היינו הפילוסופיה, במקום בחכמת הזוהר.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ על פי תעודה קטלאנית התגורר בברצלונה בשנת 1367
  2. ^ ככל הנראה הסתמך על ספר יוחסין, וכדבריו כתבו גם בשלשלת הקבלה ובקורא הדורות
  3. ^ מטעמים שונים: למשל לא ידוע על ישוב יהודי בעיר טולוסא שבספרד. ראו ישראל נתנאל רובין, "ר' וידאל דה טולוסה בעל 'מגיד משנה' ויחסו לפילוסופיה ומדע", דעת 84 (2017), עמ' 140 הערה 5 (המאמר זמין לצפייה במאגר JSTOR לאחר הרשמה)
  4. ^ על פי תשובה הלכתית שהוא חתום עליה בשנת 1346
  5. ^ על פי תעודה קטלאנית התגורר בברצלונה בשנת 1367
  6. ^ על פי ספר 'תורת חיים' לר' חיים שבתי, אבן העזר סימן ל"א
  7. ^ י"נ רובין, ר' וידאל דה טולוסה בעל 'מגיד משנה' ויחסו לפילוסופיה ולמדע, דעת 84 (תשע"ח), עמ' 139-154
  8. ^ עיין ערך
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

וידאל די טולוזא34692026Q7927679