יעקב הלפרין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונח "יעקב הלפרין" מפנה לכאן. אם הכוונה למשמעות אחרת, ראו יעקב הלפרין (פירושונים).
יעקב הלפרין
יעקב הלפרין במרכז
יעקב הלפרין במרכז
לידה 25 בפברואר 1888
י"ג באדר תרמ"ח
פטירה 28 במרץ 1964 (בגיל 76)
ט"ו בניסן תשכ"ד

חיים[1] יעקב הלפרין[2] (י"ג באדר תרמ"ח, 25 בפברואר 1888 - ט"ו בניסן תשכ"ד, 28 במרץ 1964) היה איש עסקים ונדבן חרדי, מייסד שכונת זיכרון מאיר בבני ברק ומקים מוסדות תורה וחינוך.

קורות חיים

יעקב הלפרין נולד בגליציה למשפחה חסידית מחסידות צ'ורטקוב, מצאצאי רש"י המהרש"ל והרב יחיאל היילפרין, בעל סדר הדורות. בשנת תרנ"ד (1894), בהיותו בן שש, התייתם מאביו, יוסף[3]. נישא לחיה לבית דלמן (נפטרה בשנת 1972).

עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה נמלט עם אשתו ושלושת ילדיו מגליציה לווינה, בה שהו מספר חודשים ומשם עברו לאמסטרדם והתגוררו בה שבע שנים. בתקופה זו צבר הון רב. בשנת תרפ"א (1921) עקר עם משפחתו לווינה והמשיך בעסקיו. היה מקורב לאדמו"ר רבי ישראל פרידמן מצ'ורטקוב שהתגורר בווינה. את הונו עשה בתחום הבנקאות ומסחר בכתבי יד עתיקים. היה מתורמיה הגדולים של ישיבת חכמי לובלין בפולין. השתתף בשתי הכנסיות הגדולות הראשונות של אגודת ישראל שהתקיימו בווינה, עיר מגוריו.

בשנת תרצ"ג (1933) עלה עם משפחתו מווינה לארץ ישראל. עם בואו רכש עשרות דונמים בבני ברק, שהייתה אז מושבה צעירה. לאחר מות ידידו רבי מאיר שפירא מלובלין, בז' בחשוון תרצ"ד, הקים על שמו את שכונת זיכרון מאיר. השם 'זיכרון' ניתן על ידו מתוך רצון להנציח את זכר רבו שנפטר בלי בנים. כרב השכונה החדשה התמנה אחיו, הרב שמואל הלפרין, ששימש קודם לכן כרב באמסטרדם (תרל"ו - ד' בכסלו תשי"ט).

היה מקורב מאוד לחזון איש והתייעץ עמו בעסקיו. החזון איש נהג להצטרף למשפחת הלפרין בנסיעתה לנופש השנתי בצפת. החזון איש אף התבטא עליו שהוא מקיים בכל מאודו מצוה הבאה לידך על תחמיצנה[4], החזון איש גם היה השדכן של בתו של הלפרין, שרה, לתלמידו הרב שלמה כהן.

בעצתו של החזון איש תרם לרב יוסף שלמה כהנמן שטח גדול שהיה בבעלותו על אחת מגבעות העיר, ועליו נבנתה ישיבת פוניבז'. ההסכם בין השניים נערך בביתו של החזון איש, והתנאי המרכזי שהציב הלפרין היה שעל הרב כהנמן להתחיל בבנייה תוך שנה, ושמדרגות הכניסה יפנו לכיוון שכונת זכרון מאיר. כמו כן סייע ותרם להקמת ישיבת תפארת ציון שיזם החזון איש.

בשנת תרצ"ה ביקש לגאול מערבי את חלקת קברו של התנא רבי יהודה בר' עילאי אך לבסוף לא עלה בידו כשהערבי חזר בו[5].

בין תש"ז–תש"ח התגורר בירושלים. בתקופת המצור על ירושלים הזמין משאיות עמוסות ירקות ופירות מהשפלה וחילק אותם לתושבים בירושלים.

בשנת תש"ז הזמין את הרב שמואל הלוי וואזנר, מתלמידי הרב מאיר שפירא מלובלין, להקים ישיבה לזכר הרב שפירא בתחומי שכונת זיכרון מאיר בשם ישיבת חכמי לובלין (בני ברק). הרב וואזנר, שכיהן עד אז כרב בירושלים. בעצת החזון איש, מונה אף לרב השכונה.

לאחר קום המדינה הקים בתחומי שכונת זיכרון מאיר את "מוסדות הלפרין", עבור בנות ממשפחות מצוקה. כמו כן הקים מבנים למוסדות תורה ב"מתחם הלפרין" שבמרכז שכונת זיכרון מאיר, ובסמוך לו ייסד את ישיבת אוהל יעקב, הנקראת על שמו. בסמוך הקים את "בית שרה שנירר" ליתומות פליטות השואה. בפאתי העיר הקים את בית הקברות הראשון של בני ברק, שומרי שבת, שנועד לקבורתם של תושבי העיר הדתיים.

היה פילנתרופ של מוסדות תורה, חינוך וחסד. היה חבר הוועד הפועל של מרכז חינוך התורה בארץ ישראל שפעל בתל אביב ואיגד את מוסדות החינוך הדתיים בארץ ישראל.

ילדיו

  • משה הלפרין - נפטר בשנת תרצ"ג, זמן קצר לאחר עליית המשפחה לארץ ישראל.
  • חנה ובעלה ישראל זילברברג וארבעת ילדיהם נספו בשואה.
  • נחום יואל הלפרין - עסקן חרדי בתל אביב, שהיה מקורב לחזון איש ופעל בשליחותו. חתניו הם מאיר פרוש ואיל ההון הקנדי אייזיק רייכמן.
  • שרה - אשת הרב שלמה כהן, מתלמידיו הקרובים של החזון איש, נכד רבי שלמה הכהן, בעל ה"חשק שלמה", זקן הרבנים בווילנה. חתנם הוא הרב משה מרדכי שולזינגר, בעל "משמר הלוי".
  • יוסף הלפרין - בנו הוא אבי פרימור, לשעבר שגריר ישראל בגרמניה.
  • אטקה גרוכובסקי - אשת אלחנן גרוכובסקי, שהיה מראשי הציבור החרדי בתל אביב. נכדתם נישאה לנכדו של משה טלנסקי.
  • ברטה פוזנרזון - אשת אלכסנדר יהודה פוזנרזון שניהל את ישיבת אוהל יעקב שהקים הלפרין ונקראה על שמו.
  • פרידה שטוב - אמו של עורך הדין רפאל שטוב.
  • רפאל הלפרין - בנו הצעיר.
עץ משפחת הלפרין


 
 
 
 
 
 
יעקב הלפרין
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
נחום יואל הלפרין
 
שרה
 
שלמה כהן
 
יוסף הלפרין
 
רפאל הלפרין
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
אברהם הלפרין
 
רחל
 
מאיר פרוש
 
יהודית
 
רבי משה מרדכי הלוי שולזינגראבי פרימור
 
יעקב הלפרין (הנכד)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ישראל פרוש
 


לקריאה נוספת

  • נחום יואל הלפרין, אבי זכרונו לברכה, תשכ"ה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ השם 'חיים' נוסף לו בזקנותו בעקבות ניתוח קשה שממנו החלים.
  2. ^ נהגה הַלְפֶּרְן (Halpern)
  3. ^ בשנת תש"ח הביאו יעקב הלפרין לקבורה בישראל, בבית הקברות שומרי שבת שהקים בבני ברק. בהלוויה השתתף החזון איש, שביקש להיכנס לחדר הטהרה ולראות את גופת המת, שהייתה שלמה.[דרוש מקור]
  4. ^ אבא זכרונו לברכה עמ' 8
  5. ^ אבא זכרונו לברכה עמ' 8
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

יעקב הלפרין36673793Q7061193