ינייה דה קרטופי
ינייה דה קרטופי (ברומנית: Iahnie de cartofi וגם Mâncare de cartofi או Tocăniță de cartofi, מילולית: נזיד תפוחי אדמה) הוא מאכל במטבח הרומני. המתכון לפעמים שונה בהתאם לאזור. שם המאכל ברומנית, המילה "ינייה", מקורה בשפה הטורקית (yahni) שפירושו נזיד,[1]
במטבחים שונים
המאכל ידוע בארצות רבות אחרות בגרסאות שונות. מנה זו בשם יאחני, כמנת בשרית, ידועה במספר מטבחים (בפרסית: یخنی, בערבית: يخني, באורדו: یخنی, בהינדי: यख़नी, ביוונית: γιαχνί, בטורקית: yahni או yahniya, בבולגרית: яхния (שפירושו נזיד),[2] בסרבית, במקדונית: јанија) והוא סוג של מנה המוכנה באופן מסורתי באזור עצום המקיף את דרום אסיה, המזרח התיכון ודרום-מזרח אירופה או הבלקן.
מקור
תבשיל (נזיד) בשר בשם יאחני מקורו כמטבח הפרסי מימי הביניים. השם נובע מסיר החימר המכוסה (סגור), בו בושל במקור. משמעות המילה הפרסית היא "מחסן מזון". סוגים שונים של מאכל זה התפשטו מאוחר יותר מזרחה לאפגניסטן, אוזבקיסטן ודרום אסיה ומערבה לאימפריה העות'מאנית והגיעו ללבנט ולבלקן וכמובן לרומניה תחת הכיבוש הטורקי.
ברומניה (Iahnie de cartofi)
ברומניה המנה היא נזיד תפוחי אדמה והיא מהווה תוספת לבשר כלשהו:
רכיבים
להכנת נזיד תפוחי אדמה בסגנון הרומני, (ל-4 מנות), דרוש:
- 1 ק"ג תפוחי אדמה, 3-2 בצלים, 3 עגבניות, 2 שיני שום כתושות (אופציונלי), חצי כפית רסק עגבניות, שמן, פטרוזיליה או שמיר קצוץ, 2 עלי דפנה, מלח, פלפל, פפריקה, מעט מים או ציר (מרק) ירקות.[3][4]
צוורת הכנה
קולפים את תפוחי האדמה, שוטפים אותם וחותכים לאורכם לרבעים. בנפרד, מטגנים בצל קצוץ דק (ואופציונלי שום) בשמן, מערבבים עם רסק העגבניות, ואז מוסיפים תפוחי אדמה, עגבניות חתוכות לחתיכות ללא גרעינים, מלח, פפריקה ועלי דפנה. מוסיפים לו כוס מים או מרק ירקות ומניחים להתבשל 15–20 דקות. לבסוף מתבלים בפטרוזיליה ו/או שמיר.[3]
וריאציות
- מוסיפים קוביות פלפל חריף.
- רסק עגבניות ועגבניות מוחלפים בשמנת חמוצה.[5]
- הוא מוגש עם שיפודי בשר או נקניקיות מעושנות.[6]
- ניתן להגיש כתוספת לבשר עם חמוצים.
בבוסניה (Jahnija)
היאנייה הבוסנית עשויה מבשר כבש ובקר ללא עצמות, בצל, שום, פלפל חריף וגזר.
בבולגריה (яхния)
תבשיל הוא מאכל קולינרי נפוץ בדרום אירופה ובבלקן. הטעם של המנה הזו יכול להיות שונה, זה תלוי בדמיונו של הטבח, סט הפירות, התבלינים והפרופורציות שלהם.
בטורקיה (Yahni)
כמה סוגים עיקריים של התבשיל יאהני (טורק') מקומי הם (לפי אזורים):
- תבשיל שרימפס חריף
- קדרת עוף
- תבשיל משמש מיובש
- קדירת בקר
- תבשיל כרישה עם בשר
- תבשיל קישואים
- תבשיל דגים עם ירקות
ביבליוגרפיה
- ראדו אנטון רומאן: "מנות רומניות, יינות ומנהגים", הוצאת Paideia, בוקרשט 1998, מסת"ב 973-9368-36-0
- מריה קאריסטאה שוימו: "ספר הבישול הגדול - מטבח רומני", הוצאת Paralela 45, 2007 מסת"ב 978-9734701049
ראו גם
הערות שוליים
- ^ Din limbă turcă - "yahni" Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, Academia Română, Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan", Editura Univers Enciclopedic, 1998
- ^ Din limba bulgară - "iahnija" Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, Academia Română, Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan", Editura Univers Enciclopedic, 1998
- ^ 3.0 3.1 Silvia Jurcovan: „Carte de bucate”, Editura Humanitas, București 2012, p. 115-116 מסת"ב 978-973-50-3475-7
- ^ Sanda Marin: „Carte de bucate”, Editura Orizonturi, București 1995, p. 156
- ^ Eliza Hansen: „Meine rumänischen Spezialitäten”, Editura Christians Verlag, Hamburg 1973, p. 47, מסת"ב 3-7672-0229-8
- ^ Iahnie cu cârnați afumati, film
39560429ינייה דה קרטופי