שעועית אפויה
שעועית אפוייה או שעועית עם נקניקיות (ברומנית: Iahnia de fasole או Fasole cu cârnați) הוא מאכל רומני מסורתי וניתן למצוא אותו ברוב אזורי המדינה.
מאפיינים
לרגל "היום הלאומי של רומניה" מוגש תבשיל השעועית הזה בקדירה במסיבות בערים שונות. הוא מוגש בדרך כלל עם צ'ולאן או נקניקיות וחמוצים. המילה "יאהניה" (Iahnie) מקורה בשפה הטורקית כ-drept yahni,[1] הוא ידוע גם בבולגריה בשם יאחניה.[2] אין לבלבל בין תבשיל שעועית אפוייה לבין מחית שעועית (fasolea bătută).
רכיבים
להכנת שעועית אפויה פשוטה ל-4 מנות דרוש: 500 גרם שעועית יבשה, 3 בצלים, 2 שיני שום (אופציונלי), ציר (מרק) עגבניות, שמן, 2-1 עלי דפנה, ירוקים (פטרוזיליה, טימין או אפילו שמיר או טרגון) מלח ופלפל שחור.[3][4]
הכנה
משרים את השעועית לילה קודם, למחרת מרתיחים אותם ב-2–3 כוסות מים, מוסיפים 1/2 כפית סודה לשתייה. מטגנים בשמן את הבצל הקצוץ דק, מערבבים עם השעועית, מוסיפים את הציר ועלי הדפנה. נותנים לתבשיל לרתוח יחד, לקראת הסוף מוסיפים את המלח והדברים הירוקים (פטרוזיליה וכדומה). אסור לתת לתבשיל להיות סמיך יותר מדי. אפשר גם לעדן אותו עם תוספת שמנת.[4]
הגשה
הוא מוגש לרוב עם נקניקיות מטוגנות או מוצרים מעושנים אחרים, רצוי עם חמוצים.[5]
לקריאה נוספת
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Din limbă turcă - "yahni" Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, Academia Română, Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan", Editura Univers Enciclopedic, 1998
- ^ Din limba bulgară - "iahnija" Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, Academia Română, Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan", Editura Univers Enciclopedic, 1998
- ^ Sanda Marin: „Carte de bucate”, Editura Orizonturi, București 1995, p. 166
- ^ 4.0 4.1 Silvia Jurcovan: „Carte de bucate”, Editura Humanitas, București 2012, p. 119 מסת"ב 978-973-50-3475-7
- ^ Silvia Jurcovan: „Carte de bucate”, Editura Humanitas, București 2012, p. 137 מסת"ב 978-973-50-3475-7
38519980שעועית אפויה