יום היערות הבין-לאומי
שמות נוספים | IDF |
---|---|
סוג | יום בינלאומי |
חגיגות | כנסים, דיונים ומופעים |
מועד | |
תאריך | 21 במרץ |
יום היערות הבינלאומי נקבע ל-21 במרץ, בהחלטת האספה הכללית של האו"ם ב-28 בנובמבר 2012.[1] בכל שנה, חוגגים באירועים שונים ומעלים את המודעות לחשיבותם של כל סוגי היערות, ועצים מחוץ ליערות, לטובת הדורות הנוכחיים והעתידיים.[2][3] המדינות מוזמנות לבצע מאמצים לארגן פעילויות מקומיות, לאומיות ובינלאומיות הכוללות יערות ועצים, כגון קמפיינים לנטיעת עצים. ביום היערות הבינלאומי. מזכירות פורום האו"ם בנושא יערות, בשיתוף ארגון המזון והחקלאות, מאפשרת ביצוע אירועים מסוג זה בשיתוף פעולה עם ממשלות.[4] יום היערות הבינלאומי הראשון התקיים ב-21 במרץ 2013.
רקע כללי
בכל שנה אבודים יותר מ-13 מיליון דונם (32 מיליון דונם) של יערות. שטח זה הוא בערך בגודל של אנגליה.[5] ליערות תפקיד חשוב ביותר בשמירה על מיני חיות. והכי חשוב, יערות ממלאים תפקיד קריטי בשינויי האקלים כולל ההתחממות הגלובלית: כריתת יערות מביאה ל-12–18 אחוז מפליטת הפחמן בעולם. כמו זאת כמעט שווה לכל הפחמן הדו-חמצני שמופק בתחום התחבורה העולמית.
כיום, יערות מכסים יותר מ-30% מאדמת העולם ומכילים יותר מ-60,000 מיני עצים, רבים מהם עדיין לא מזוהים.
היסטוריה
בנובמבר 1971 הצביעו "חברי המדינות" בישיבה ה-16 של ועידת ארגון המזון והחקלאות על הקמת "יום הייעור העולמי" ב-21 במרץ בכל שנה. בין השנים 2007–2012 כינס המרכז לחקר יערות בינלאומי (CIFOR) סדרה של שישה ימי יער, בשיתוף עם ישיבות שנתיות של ועידת המסגרת של האו"ם בנושא שינויי אקלים. CIFOR ארגנה אירועים אלה בשיתוף פעולה הדוק עם חברים אחרים בשותפות השיתופית בנושא יערות (CPF). לאחר שנת היערות הבינלאומית בשנת 2011, יום היערות הבינלאומי נקבע בהחלטת האספה הכללית של האו"ם ב-28 בנובמבר 2012.
יום היערות
הזרז ליום היערות היה שיחה מזדמנת באוקספורד, אנגליה, בפברואר 2007, בין שני מדענים שחשו שהעולם ממעיט בחשיבותם של יערות להפחתת פליטת הפחמן וראו צורך בולט במחקר הייעודי ובמחשבי היערות האחרונים על מנת ליידע את העולם. הם לא חזו שהכנס יהפוך לאחד האירועים הגלובליים המשפיעים ביותר ביערות ושינויי אקלים בימינו.[6]
יום היערות הראשון: באלי, אינדונזיה (2007)
יום היערות המכונן היה אחד האירועים המרכזיים של האו"ם בנושא שינויי אקלים בבאלי, אינדונזיה ב-8 בדצמבר 2007. יותר מ-800 איש השתתפו ביום היער, כולל מדענים, חברי משלחות לאומיות ונציגים מארגונים בין ממשלתיים ולא ממשלתיים.[7]
מאפיין מרכזי של יום היערות היה ארבעה דיוני פאנל מקבילים שהתמקדו בנושאים רוחביים הקשורים ליערות ולשינויי אקלים. בדיונים נבדקו היטב סוגיות כמו קביעת קווי בסיס ואתגרים מתודולוגיים בהערכת פחמן היער; שווקים ואתגרי ממשל הקשורים להפחתת כריתת יערות והסתגלות לשינויי אקלים.
תחומי הסכמה העולים מהדיונים כללו את הדברים הבאים:
- אמנם יש להתמודד עם אתגרים מתודולוגיים משמעותיים, אך השיטות הקיימות הן "טובות מספיק" כדי להמשיך בתכנון מנגנונים להפחתת פליטות הן מיערת יערות והן מהשפלה.
- אתגרים הקשורים לממשל מהווים את הסיכונים הגדולים ביותר הן למשקיעים בינלאומיים והן לבעלי העניין המקומיים בהקשר למנגנונים חדשים.
- המנגנונים צריכים להיות פשוטים, ולא לחזור על הטעויות של מנגנון הפיתוח הנקי (אנ').
- ההצלחה של כל מנגנון תהיה תלויה ברצון הפוליטי לטפל במניעי כריתת יערות, כולל נהגים שמקורם מעבר לתחום הייעור.
יום היערות השני: פוזנן, פולין (2008)
בהתבסס על התגובה החיובית ליום היערות הראשון, יום היערות השני, שהתקיים בפוזנן, פולין, ב-8 בדצמבר 2008, בו היו קרוב ל-900 משתתפים שדנו בהזדמנויות והאתגרים של הכנסת יערות לאסטרטגיות גלובליות ולאומיות להתאמת שינויי האקלים.
המשתתפים הדגישו את חשיבות ההרחבה של מערכות אקולוגיות ביערות וציינו כי יערות מהווים רשת תלויה זו בזו של בעלי חיים, צמחים ומיקרואורגניזמים, אשר יחד מספקים מגוון רחב של סחורות ושירותים מעבר לסגירת פחמן. אלה כוללים שימור המגוון הביולוגי, ייצור גשמים ומוצרים שהם חיוניים לפרנסתם של עמים מקומיים תלויי יערות וכן לכלכלות של מדינות רבות.
הנוכחים הכירו בחשיבות הבנייה על הידע הרב והניסיון הקיים בנושא ניהול יער בר קיימא וקראו למשא ומתן להתייעץ עם בעלי העניין ביער בעת שהם מפתחים מדיניות אקלים.
יום היערות השלישי: קופנהגן, דנמרק (2009)
קרוב ל-1,500 בעלי עניין השתתפו ביום היערות השלישי שהתקיים בקופנהגן, דנמרק ב-13 בדצמבר 2009,[8] בהם 34 תורמים, נציגי ממשלה, 88 עיתונאים, 500 נציגי ארגונים לא ממשלתיים, מנהיגים ילידים, 188 נציגי המגזר הפרטי ומאות מדענים ומומחי יער. מטרתם הייתה להבטיח כי תכנון ויישום של אמצעי הפחתת והתאמה לאקלים הקשורים ליער הנחשבים בהסכם שינויי האקלים יהיו יעילים, יעילים ושוויוניים.
אף על פי שהאו"ם לא הסכים על יעדים מחייבים להפחתת פליטת גזי חממה,[9] הושגה התקדמות משמעותית במשא ומתן על קווי המתאר של מנגנון REDD+ (המנגנון למניעת כריתת היערות החדש) (אנ'). הסכם קופנהגן שהתגבש היה ההסכם הבינלאומי הראשון שהמליץ לגייס משאבים כספיים לתמיכה ב-REDD+. אוסטרליה, צרפת, יפן, נורווגיה, בריטניה וארצות הברית הציעו חבילת מימון של 3.5 מיליארד דולר להכנת REDD+.
יתר על כן, אחד המדדים לרלוונטיות של יום היערות – יכולתו למשוך מנהיגים בעולם – התברר בקופנהגן. דוברי המפתח באירוע כללו:
- רג'נדרה פצ'אורי, יו"ר הפאנל הבין-ממשלתי בנושא שינויי אקלים
- ונגרי מתאי, מייסד תנועת החגורה הירוקה
- גרו הארלם ברונדטלנד, ראש ממשלת נורווגיה לשעבר
- הילארי בן, מזכירת המדינה בבריטניה לענייני איכות הסביבה
- סר ניקולס שטרן, ראש מכון המחקר גראנת'אם בנושא שינויי אקלים ואיכות הסביבה.
- נשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון הופיע בווידאו וזוכת פרס נובל אלינור אוסטרום הייתה בין הדוברות המרכזיות.
יום היערות הרביעי: קנקון, מקסיקו (2010)
יום היערות 4 התקיים ב-5 בדצמבר 2010 בקנקון שבמקסיקו. השתתפו יותר מ-1,500 איש, ולמעלה מ-280 דיונים בנושא אקלים.
הנושא של יום היערות הרביעי היה "זמן לפעול", והדגיש את הדחיפות בהבטחת הישרדות יערות העולם, המגוון הביולוגי שהם חובקים ומאות מיליוני האנשים התלויים בהם. האירוע שימש כגשר בין השנה הבינלאומית למגוון ביולוגי לשנת היערות הבינלאומית 2011. את יום היערות הרביעי אירחה ממשלת מקסיקו.
הנשיא פליפה קלדרון, בנאום הפתיחה שלו, אמר במליאה "... הגיע הזמן שכולנו לדחוף, וללחוץ חזק לשילוב מלא של REDD+ בהסכם שינויי אקלים בינלאומי ארוך טווח." בתחינה נלהבת הדגיש גם נשיא מקסיקו: "או שנשנה את אורח חיינו כעת, או ששינויי האקלים ישנו זאת עבורנו."
נאומים מרכזיים של דניאל נפסטאד, מנהלת התוכנית הבינלאומית במכון לחקר הסביבה באמזון ומירנה קנינגהם קין, יו"ר המרכז לאוטונומיה ופיתוח של ילידים, הדגישו את הצרכים הקריטיים הן ביערות קולניים והן במדעי שינוי האקלים. שאה זוקאנג סיפק נקודת מבט חשובה לעתיד, והפנה את תשומת ליבם של המשתתפים ליתרונות המרובים של יערות ולשנת היערות הבינלאומית בשנת 2011.
מספר נושאים עיקריים שדנו בהם:
- רתימת REDD+ לניהול בר-קיימא של יערות.
- REDD+ מספק הזדמנות מרכזית וחסכונית למתן שינויי אקלים: משתתפי יום היערות הרביעי אישרו מחדש כי באמצעות REDD+ אנו עשויים להפחית, להסיר ולהימנע מפליטות עולמיות באופן משמעותי, כל עוד אנו לוקחים בחשבון את הזכויות והפרנסה של הילידים. קהילות מקומיות, מגוון ביולוגי ושירותי מערכות אקולוגיות, תוך סיוע במדינות היער המתפתחות בהסתגלות לשינויים באקלים.
- יש להגן על זכויותיהם של ילידים וקהילות תלויות יער: קהילות היו מוכנות יותר לעסוק ביוזמות REDD+ אם היו משתתפות בכל היבטי התכנון והיישום של REDD+, אם יקבלו זכויות לפחמן ביערותיהן, אם הם ממלאים תפקיד מרכזי בתכנון הכללים המקומיים, ואם REDD+ אינו מאפשר למתחרים חזקים יותר לאיים על אינטרסים מקומיים.
- נדרש מימון נוסף לצורך יישום ה-REDD+ בקנה מידה גדול: יש צורך בהסכם על מערכת חזקה וצפויה לגיוס משאבים כספיים ממקורות שונים, בעיקר במדינות מפותחות. זה יהיה צורך לעורר ולשלם עבור פעולות REDD+ מוקדמות בקנה מידה, העברות טכנולוגיות, בניית יכולות ופיתוח מערכות ניטור, דיווח ואימות (MRV) לאומיות ותת-לאומיות.
- שימור המגוון הביולוגי הוא תנאי הכרחי להצלחת ה-REDD+: יותר מ-90% מהמשתתפים שנחקרו ביום היערות הרביעי אמרו כי אמצעי הגנה על המגוון הביולוגי הם "חשובים מאוד" או "חיוניים" להצלחת REDD+, ויותר מ-95% אמרו שחשוב לפקח על יתרונות משותפים.
- REDD+ ומניעי כריתת יערות חקלאיים: משתתפי הכנס הציעו כמה אפשרויות להגברת ההתעצמות החקלאית תוך הפחתת שיעורי כריתת היערות השנתיים, כולל: הגדלת יעילות הייצור; קידום נופים רב תכליתיים; הנחיית מימון REDD+ להגברת היעילות בשיטות האגרונומיות; והעברת מערכות ייצור נרחבות לנופים דלי פחמן.
הערות
- וירג'יליו ויאנה, מנכ"ל קרן אמזונאס קיימא, ברזיל: "יום היערות הפך למקום לדיון מעמיק הנוגע ליערות ושינויי אקלים, ומילא פער בחללי המפגשים. מקור השראה לקביעת מדיניות ברמה הלאומית והבינלאומית."
- פליסיאן קילהמה, משרד משאבי הטבע והתיירות, טנזניה: "יום היערות הוא ייחודי: הוא מפגיש בין בעלי עניין בסביבה, קובעי מדיניות, מגזר פרטי וכו'. עבור מדינות מסוימות, יום היערות מספק סיכוי נדיר לקיים אינטראקציה בינלאומית, להחליף ידע, לקחים על יערות ושינויי אקלים."
- דייוויד דיאז, המערכת האקולוגית, ארצות הברית: "יש הרבה אנרגיה חיובית סביב הייעור כרגע ויום היערות מתעל את האנרגיה הזו. לנוכחותו של הנשיא קלדרון יש השפעה. ההשתתפות של נתוני פרופיל גבוה פירושה שאנשים אחרים ברמת הנשיאות / השרים עשויים לקבל קול חזק יותר או להתעניין ברמה זו."
- טוני לה וינה, בית הספר לממשל אטנו, אוניברסיטת מנילה, הפיליפינים: "יום היערות חשוב בגלל מגוון האנשים שמגיעים: דנים, מתרגלים, קובעי מדיניות, תומכים – הטווח מרשים. כאן תוכלו לעזור בעיצוב סדר היום של ייעור. ברצוני לראות פנייה נחרצת למשא ומתן לפיה הדברים כבר פועלים בשטח. יש תחושה של דחיפות. המשא ומתן צריך להיות רלוונטי לדברים שכבר קורים בשטח."
- נילס אלרס קוך, נשיא האיגוד הבינלאומי של ארגוני מחקר ביערות: "יום היערות הוא הממשק היחיד החשוב ביותר במדע בתחום היערות, בו נפגשים חוקרים וקובעי מדיניות."
יום היערות החמישי: דרבן, דרום אפריקה (2011)
את יום היערות החמישי אירחה דרום אפריקה בדרהן, בין התאריכים 28 בנובמבר – 9 בדצמבר 2011. יום היערות החמישי התקיים ב-4 בדצמבר 2011 בדרבן, דרום אפריקה. יותר מ-1,100 איש מ 82 מדינות השתתפו ביום היערות החמישי. ביום זה התקיימו 214 דיונים רשמיים לשינויי אקלים.
הנושא של יום היערות החמישי היה "ממדיניות לתרגול", במטרה להודיע לארגונים של שינויי האקלים ולבעלי העניין של היערות יער על דרכים ליישם את הסכם REDD+ שהושג בקנקון בשנת 2010 כדי לייצר יתרונות חברתיים וסביבתיים ולשלב יערות באסטרטגיות הסתגלות הקרקע. המארגנים הקדישו תשומת לב מיוחדת לנושאים הרלוונטיים לאפריקה שמדרום לסהרה, לנושאי REDD+ העומדים בפני היערות הטרופיים הלחים של אגן קונגו ולשיפור הניהול והשימוש באזורי היערות היבשים באפריקה.[10]
הקשר בין יערות לביטחון תזונתי היה גם אחד הנושאים המרכזיים של היום. מארגני יום היערות החמישי ויום החקלאות ופיתוח הכפר (שהתקיים ב-3 בדצמבר 2012) תיאמו בחודשים שקדמו לאירועים כדי לזהות הזדמנויות לקשר בין שני האירועים. מספר פורומי דיון משותפים בעלי נושא דומה נערכו בנושא חקלאות אקלימית חכמה.
כמו בשנים הקודמות, יום היערות החמישי משך כמה דוברים ברמה גבוהה. בסך הכל, יותר מ-60 דוברים ופאנליסטים לקחו חלק ביום היער החמישי, כאשר את שש מתוך עשר ההערות המרכזיות הציגו נשים.
יום היערות השישי: דוחה, קטר (2012)
הכנס בנושא שינויי האקלים לשנת 2012 התקיים בקטר בעיר דוחה בין 26 בנובמבר ל-7 בדצמבר 2012. יום היער השישי התקיים ב-2 עד 3 בדצמבר 2012, בו דנו על נושאים שבין מימון REDD+ להתאקלמות, יישוב מדבר, חידוש יערות וייעור.
פורום נופים גלובליים: ורשה, פולין (2013)
בשנת 2013, יום היערות התמזג עם יום החקלאות ופיתוח הכפר והקים את פורום הנופים העולמי (GLF), עם אירוע הפתיחה שנערך בוורשה שבפולין לצד ועידת האקלים של האו"ם לשנת 2013.
יום היערות הבינלאומי
שנה | נושא |
---|---|
2014 | העתיד שלנו |
2015 | יערות ושינויי אקלים |
2016 | יערות ומים |
2017 | יערות ואנרגיה |
2018 | יערות וערים ברות קיימא |
2019 | יערות וחינוך. ללמוד לאהוב את היער |
2020 | יערות ומגוון ביולוגי |
2013
יום היערות הבינלאומי בשנת 2013 "נחגג ברחבי העולם באמצעות נטיעת עצים ואירועים אחרים ברמה הקהילתית, כולל אמנות, צילום וסרטים כמו גם הסברה ברשתות חברתיות."[11][12]
2014
בשנת 2014, יום היערות הבינלאומי התמקד ב"קשר האישי והייחודי של כל פרט ליערות", באמצעות קמפיין שכותרתו "היער שלי | העתיד שלנו". אירוע מיוחד נערך במטה האומות המאוחדות בנושא "נשים כסוכנות שינוי למען יערות ופיתוח בר-קיימא".[13][14]
2015
בשנת 2015, הנושא של יום היערות הבינלאומי היה "יערות | אקלים | שינוי".[15]
2016
הנושא שנבחר לציון יום היערות הבינלאומי בשנת 2016 היה יערות ומים. יערות הם המפתח לאספקת מים מתוקים על פני כדור הארץ. למעלה מ-100 אירועים נערכו ב-55 מדינות לרגל חגיגת היום. ברומא, נערך אירוע מיוחד להדגשת תפקידם המכריע של היערות בתרומה לביטחון המים והמזון.[16]
2017
הנושא של יום היערות הבינלאומי בשנת 2017 היה "יערות ואנרגיה". 19 אירועים נערכו לרגל חגיגת יום היערות הבינלאומי.
2018
הנושא של יום היערות הבינלאומי בשנת 2018 הוא "יערות וערים ברות-קיימא".
2019
הנושא של יום היערות הבינלואמי בשנת 2019 הוא "יערות וחינוך".
2020
הנושא של יום היערות הבינלואמי בשנת 2020 הוא "יערות ומגוון ביולוגי".
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ International Day of Forests," United Nations General Assembly, November 28, 2012. (אנ')
- ^ Sharing positive views about forests and trees on the International Day of Forests, CIFOR Forests News, 2013-03-21
- ^ Happy International Day Of Forests, HuffPost, 2014-03-21 (באנגלית)
- ^ International Day of Forests | Food and Agriculture Organization of the United Nations, www.fao.org
- ^ Reforestation: the easiest way to combat climate change | UN DESA | United Nations Department of Economic and Social Affairs (באנגלית אמריקאית)
- ^ History, web.archive.org, 2010-09-05
- ^ forestsclimatechange.org - forestsclimatechange Resources and Information., ww1.forestsclimatechange.org
- ^ Durban to Host Climate Conference, Greenpeace Africa (ב־)
- ^ Cooper, Helene (2009-11-14). "Leaders Will Delay Deal on Climate Change (Published 2009)". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2020-12-16.
- ^ IISD RS @ Forest Day 5, 4 December 2011, Durban, South Africa, enb.iisd.org
- ^ "International Day of Forests - 2013 Celebrations," UN Forum on Forests. Accessed: March 20, 2015. (אנ')
- ^ Forestry, www.fao.org
- ^ "International Day of Forests - 2014 Celebrations," UN Forum on Forests. Accessed: March 20, 2015.
- ^ Forestry, www.fao.org
- ^ Forestry, www.fao.org
- ^ Environment News Service. 22 March 2016.
30420753יום היערות הבין-לאומי