ופל (מאפה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ופל
ופל בלגי
דפוס אפיפיות בצורת לבבות

וָפֶל או אֲפִיפִית הוא מאפה העשוי מבלילה הדומה לבלילת חביתית, העשויה מקמח, ביצים, סוכר, אבקת אפיה, שמן או חמאה. בהשוואה לחביתית, בלילת הוופל מחוממת במכשיר הטבעה הקרוי דפוס אפיפיות (Waffle iron) הדומה ברעיון לטוסטר. לוופל צורת חריצה ייחודית של שתי וערב, הנוצרת בשל מבנה המכשיר.

בישראל המאכל לא צבר פופולריות כמו בארצות אחרות בעולם, אף שהמאכל מוצע כקינוח בבתי קפה רבים ובגלידריות. צורת ההגשה המקובלת של הוופל היא בצירוף של רטבים שונים (כדוגמת שוקולד, חמאת בוטנים ואף טחינה) ותוספות מתוקות של סוכריות, שוקולדים ופירות.

ישנם ישראלים שאינם מכירים עדיין את המאכל ונוטים להתבלבל ולחשוב כי מדובר בחטיף אשר מכונה בישראל "ופלה", "ופל" או "בפלה". בישראל מכשירים ביתיים להכנת ופלים אינם נפוצים כשלעצמם, אך רבים ממכשירי קליית הכריכים (בהם הכריך נקלה בין שני משטחי מתכת בעלי תבנית פסים) נמכרים עם משטחים נוספים, בתבנית שתי וערב, המיועדים להכנת אפיפיות.

סוגי ופלים

  • ופל לייז' - (או גופרה דה לייז') סוג וופל שמקורו באזור ולוניה שבדרום בלגיה. הוא עשוי מבצק בריוש שהוטמעו לתוכו 'פניני' סוכר השומרות על גבישיותן גם לאחר צליית הוופל. זהו סוג הוופל הנפוץ ביותר בבלגיה.
  • ופל בריסל -(או גופרה דה בריסל) סוג וופל שמקורו בבלגיה במאה ה-18. עשוי בלילה נוזלית, וגורם ההתפחה המסורתי בו הוא שמרי בירה. הוא אוורירי יותר מופל לייז' וצורתו מלבנית.
  • ופל בלגי - מוגש בדרך כלל כקינוח, בתוספת גלידה, פירות או קצפת. גרסה פשוטה ל'ופל בריסל' בה גורם ההתפחה הוא אבקת אפייה והוא אוורירי לעומת הגרסה מלייז'. מונח שהתקבע בצפון אמריקה.
  • באנגליה הוופל הוא אוכל קפוא מסורתי, אלא שבניגוד לארצות אחרות, נהוג להכין אותו מתפוחי אדמה ושמן. את הוופלים ניתן לטגן, לצלות או לבשל, והם משמשים כתוספת לארוחה.
  • ופל אמריקאי - אל ארצות הברית הגיע הוופל דרך החלוצים ב-1620, מהולנד. כיום הוא בדרך כלל מוגש כחלק מארוחת בוקר מתוקה בתוספת חמאה או סירופ. הוופל האמריקאי נחשב דחוס יותר ודק יותר מהמקביל הבלגי.

מקורות

הוופל המודרני התפתח ככל הנראה מימי הביניים. יש אגדה המספרת על כך שהוופל הראשון נוצר כאשר אביר עוטה שריון קשקשים התיישב במקרה על התערובת החמה, וכך הוטבע בה הדגם של שתי-וערב[1]. דפוסי האפיפיות הראשונים הורכבו משתי צלחות מתכת המחוברות בציר, ולהן ידית עץ. חלק מהמכשירים הוטבעו בחותמות או ציורי נוף. על פי השערות השימוש במכשיר היה באמצעות הנחתו מעל האש וסיבובו כל כמה שניות כדי לשמור על שני צידי הוופל חמים. בערים הוופל נמכר באמצעות עגלות, ולפי ציורים מהתקופה נראה שהוא היה בגודל של פיצה מודרנית.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ How to Make Waffles, wikiHow (באנגלית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33752457ופל (מאפה)