ויזה לארצות הברית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ויזת B1/B2 לארצות הברית
ויזה לארצות הברית לכל החיים. סוג ויזה זה בוטל לאחר פיגועי 11 בספטמבר וכיום מוענקת ויזה לעשר שנים לכל היותר.

ויזה לארצות הברית היא אשרת הגעה המונפקת על ידי שגרירות ארצות הברית או הקונסוליה שלה ומעניקה לנושא הוויזה את הזכות להגיע לתחומי ארצות הברית ולהגיש בקשת כניסה. קבלת הוויזה אינה מקנה כניסה אוטומטית לארצות הברית. בנקודת ההגעה (נמל תעופה, נמל ימי, או מעבר גבול יבשתי) קובע מפקח מטעם מחלקת ההגירה אם נושא הוויזה רשאי להיכנס לתחומי ארצות הברית. החלטה זו היא על פי שיקול דעתו בלבד והיא אינה ניתנת לערעור.

תוכנית ויתור ויזה

אדם שאינו אזרח ארצות הברית, שמעוניין להיכנס לתחומה מחויב להגיש בקשה לוויזה לפני הגעתו. יוצאי דופן הם אזרחי אחת מ-41 המדינות החתומות על הסכם ויתור ויזה המקנה לאזרחי מדינות אלה כניסה ללא ויזה לארצות הברית ובתמורה כניסה של אמריקאים לארצות גם ללא ויזה. תוכנית זו נקראת Visa Waiver Program – VWP.

בשנת 2009 נוסף חוק שאזרחי מדינות אלו חייבים להירשם לפני הנסיעה באתר אינטרנט של ממשלת ארצות הברית המכונה ESTA – Electronic System for Travel Authorization במידה ומגיש הבקשה לא מסומן במערכת ניתן אישור בו במקום בצורת טופס ירוק אותו צריך להדפיס ולהצמיד לדרכון בעת כניסה לארצות הברית. לעיתים המערכת לא מאשרת מייד את הבקשה אלא לאחר מספר ימים ולעיתים רחוקות אינה מאשרת כלל. אתר זה נותן מידע מוקדם למשרד ההגירה האמריקאי על אזרחים זרים המעוניינים להיכנס למדינה.

מדינות רבות באיחוד האירופי, ישראל, יפן, ניו זילנד ועוד חתומות על הסכם זה. אזרחים ישראלים בעלי אזרחות כפולה שכלולה בהסכם הוויזות יכולים להיכנס לארצות הברית בדרכון הזר שלהם. כמו כן זכאי להיכנס ללא ויזה מי שהוא אזרח קנדה או ברמודה.

דרכון הולנדי בעל זיהוי ביומטרי המקנה זכות כניסה לארצות הברית

להלן רשימת המדינות החתומות על הסכם ויתור הוויזה: אוסטריה, אוסטרליה, איטליה, איסלנד, אירלנד, אנדורה, אסטוניה, בלגיה, ברוניי, בריטניה, גרמניה, דנמרק, הולנד, הונגריה, טאיוואן, יוון, יפן, ישראל, לוקסמבורג, לטביה, ליטא, ליכטנשטיין, מונקו, מלטה, נורווגיה, ניו זילנד, סן מרינו, סינגפור, סלובניה, סלובקיה, ספרד, פורטוגל, פולין, פינלנד, צ'כיה, צ'ילה, צרפת, קוריאה הדרומית, קרואטיה, שוודיה, שווייץ.

הבקשה לקבלת ויזה

יש שני סוגי ויזה בסיסיים בארצות הברית:

  • ויזה זמנית (Nonimmigrant visa) – ויזה המיועדת לביקורים לצורך תיירות, עסקים, עבודה או לימודים.
  • ויזת הגירה (Immigrant visa) – ויזה המיועדת לכל מי שמתכוון לחיות בארצות הברית בקביעות וללא הגבלת זמן.

כל המחזיקים בדרכון שאינו שייך לאחת מהמדינות המורשות, חייבים לקבל ויזה על מנת להגיע לנקודת הכניסה לארצות הברית ושם לבקש את אישורו של נציג ההגירה להיכנס לארצות הברית. לאחר אסון התאומים בשנת 2001, השגרירויות האמריקאיות ברחבי העולם החמירו את סף דרישותיהן מתיירים וממהגרים כאחד על מנת למנוע את איומי הטרור על ארצות הברית. למרות שהחמרת נוהלי הוויזה נעשתה מטעמי ביטחון, השיקול המכריע היה החשש מהגירה בלתי חוקית לארצות הברית.

מועמדים המבקשים אשרות כניסה לארצות הברית צריכים לשלם 160 דולר עבור הריאיון עצמו בשגרירות. ניתן לשלם באשראי או באמצעות בנק הדואר. לאחר מכן נקבעים ראיונות בשגרירות או קונסוליה של ארצות הברית בה מקבל המבקש תשובה חיובית או שלילית. אם קיבל תשובה שלילית כספו אינו מוחזר לו.

סביב בקשת הוויזה התפתחה תעשייה שלמה של ארגונים וחברות שמנצלות את העובדה שישראלים רבים אינם קוראים היטב אנגלית, ועייפים מכדי להבין את הבירוקרטיה סביב הוויזה. חברות אלו גובות סכום של כ-100 שקלים תמורת השירות פלוס דמי בקשת הוויזה, אולם דבר זה אינו הכרחי ואנשים רבים מגישים את הבקשה בעצמם. כמו כן לעיתים חברות אלו מתהדרות בשירות קיצור תורים המסתמך כביכול על בסיס קשרים עם גורמים בשגרירות. חברות אלו משתמשות בשירות הניתן חינם לכל אזרח לקביעת תור דרך האינטרנט, שינוי זמן התור והקדמת התור במקרה שמישהו ביטל את תורו.

הדרישות

עשרות מיליוני תיירים בעלי אזרחות זרה מבקרים בארצות הברית מדי שנה ורבים אף מהגרים אליה לצמיתות. המבקשים ויזת אורח חייבים להוכיח כי הם עומדים בתנאים שהוגדרו על ידי מחלקת ההגירה (Immigration and Nationality Act). הסברה, על פי החוק האמריקאי, היא שכל מי שמבקש ויזת אורח הוא מהגר פוטנציאלי. מסיבה זו חלה על הפונים לקבלת ויזה חובת ההוכחה כי הם אינם מתכוונים להגר לארצות הברית. על המבקשים:

  • להצהיר על מטרת ביקורם בארצות הברית (תיירות, עסקים, טיפול רפואי וכדומה).
  • להצהיר על כוונתם להישאר לתקופה מוגבלת בלבד.
  • להעיד על מגוריהם מחוץ לארצות הברית, לצד הצגת התחייבויות קודמות המעידות על חזרתם הצפויה לארצם בתום הביקור.

על-פי רוב מפעילה השגרירות האמריקאית בישראל שיקול דעת מוגבר כלפי:

  • חיילים משוחררים שרוצים לטייל בארצות הברית, וזאת משום שטרם הספיקו להתבסס. במיוחד נכון הדבר כלפי אלו שלא עבר זמן רב יחסית מאז השחרור ושלא הספיקו לעבוד או ללמוד תקופה ארוכה אחרי הצבא.
  • ילידי מדינות ערביות ומוסלמיות שמוגדרות על ידי מחלקת המדינה האמריקאית כמדינות טרור – איראן, סודאן, סוריה, לוב, קוריאה הצפונית וקובה – צריכים להמתין לוויזה בממוצע חודש ימים, עד שבקשתם תיבדק על ידי סוכנויות הממשל השונות בוושינגטון.
מצרים, מרוקו, תימן ועיראק הן מדינות ערב שאינן מוגדרות כמדינות טרור. לפיכך, ילידי מדינות אלה נאלצים להמתין רק שבועיים-שלושה עד שמקבלים את הוויזה.

הגשת הבקשה בעבר

בין השנים 20032006 נדרשו המועמדים מחזיקי הדרכון הישראלי להגיש את בקשת אשרת הכניסה דרך סוכני הנסיעות בלבד. החל ממרץ 2006 מחזיקי הדרכון הישראלי המבקשים אשרת-כניסה נדרשים למלא את הטפסים הנדרשים דרך אתר האינטרנט של שגרירות ארצות הברית בלבד, להדפיס את הטפסים כאשר הם מלאים ושלמים, ולהגיש אותם ביום בו נקבע הריאיון. תהליך זה כרוך בעלות אגרה. הפונים נדרשים לספק טפסים ואישורים שונים לפני הריאיון.

הריאיון בשגרירות

מטרת הריאיון בשגרירות היא לוודא שאין בכוונת המועמד להשתקע בארצות-הברית, על פי בדיקת הנתונים שהמועמד הגיש יחד עם הטפסים שנכללים בהחלטה הסופית: עצמאות פיננסית, מקום עבודה יציב, רכוש גשמי, ילדים ומשפחה בארץ, חשבון בנק, בית והיעדר הרשעות פליליות בארץ המוצא של הפונה.

ברוב המקרים הריאיון אורך מספר דקות בלבד ובסופו החלטת הפקיד. רוב דחיות בקשות הוויזה של אזרחי ישראל נגרמות בגין העובדה שהמועמד לא הצליח לשכנע את המראיין כי הוא מתכוון לחזור לארץ בתום ביקורו באמריקה. למרבית הנדחים עבר פלילי, בעיות סמים וכדומה. יחד עם זאת, יש ישראלים המדווחים כי למרות שעמדו בסף הדרישות והציגו בפני הקצין הקונסולרי את הטפסים הנדרשים לא זכו באשרת כניסה וזאת מבלי לקבל סיבה.

פירוט סוגי הוויזות

ויזות B למבקרים

ויזת ה-nonimmigrant השכיחה ביותר היא ויזת B-1 / B-2, שידועה גם כ"ויזה לאורחים זמניים לצורך עסקים או בילוי". העותרים לקבלת ויזה זו יקבלו לבסוף ויזת B-1 (אורח זמני לצורך עסקים) או B-2 (אורח זמני לצורך בילוי) אם הסיבה שלהם לנסיעה מספיק ספציפית כדי שהקצין הקונסולרי יאשר לעותרים לקבל סטטוס זה.

ויזות K לארוסים ובני זוג

על אף שוויזות אלו מונפקות לאנשים בעלי כוונות להגר לצמיתות לארצות הברית, הן עדיין באופן טכני מסווגות כוויזות nonimmigrant (זמניות). אזרחי ארצות הברית יכולים לעתור ל-USCIS לבקשת ויזה זמנית לארוסים/ות שלהם, בני/ות זוגם ו/או ילדים שנמצאים בחסות הארוס/בן הזוג. במקרה של ויזת אירוסין ויזת ה-K-1 תאפשר להם להישאר בארצות הברית לתקופה של 90 יום בלבד במהלכה יצטרכו לשאת את האזרח האמריקאי העותר ולאחר מכן להגיש מועמדות לסטטוס של תושב קבע חוקי. אם הנישואים לא מתבצעים בתוך מסגרת הזמן הזאת, הארוסים יהיו חשופים להליכי גירוש. במקרה של בני/בנות זוג נשואים, ויזת K-3 תקפה לשנתיים ויכולה לקבל הארכות ללא גבול כל עוד הנישואים שעליהם ויזה זו מבוססת לא מתבטלים. המחזיקים בוויזות K-3 וK-4 יהיו זכאים להיתר עבודה ויוכלו לצאת ולהיכנס לארצות הברית כל עוד הוויזות שלהם יהיו בתוקף.

ויזות F לסטודנטים

ויזות אלו מיועדים עבור סטודנטים במוסדות אקדמאים, לצורך הגשת בקשה יש להירשם תחילה למוסד לימודים המוכר במערכת ה-SEVIC, ולאחר קבלת טופס i-20 ממוסד הלימודים יש להמשיך בהגשת הבקשה הוויזה, העותרים לוויזה זו יצטרכו להוכיח בריאיון שיש באפשרותם לממן את הלימודים ואת שהותם בארצות הברית.


סוגי ויזות זמניות

קוד תיאור אפשרויות עבודה ולימודים
A-1 ויזות המונפקות לדיפלומטים זרים ולבני משפחותיהם הקרובה: ויזה המונפקת לדרגות בכירות כגון, שגרירים, דיפלומטים וקונסולים. רשאים לעבוד עבור מדינתם בלבד כולל מתן הרצאות לקהל הרחב
A-2 ויזות המונפקות לדיפלומטים זרים ולבני משפחותיהם הקרובה: ויזה המונפקת לדרגות אחרות של דיפלומטים זרים ועובדיהם.
A-3 ויזות המונפקות לדיפלומטים זרים ולבני משפחותיהם הקרובה: למטפלים, למשרתים, ו/או לעובדיהם האישיים של בעלי סטטוס A-1 ו-A-2. רשאים לעבוד בשרות הדיפלומטים בלבד
B-1 ויזות לאורחים זמניים: ויזה למבקר זמני לשם עסקים. מותר להגיע לצורך פעילות עסקית קצרה, אסור לעבוד בשכר בארצות הברית.
B-2 ויזות לאורחים זמניים: ויזה למבקר זמני לשם ביקור תיירותי. לבעלי ויזה מסוג B2 אסור לעבוד בארצות הברית, בין אם בשכר ובין אם לא בשכר, לא עבור מעסיק בארצות הברית ולא עבור מעסיק מחוץ לארצות הברית. כמו כן אסור לבעלי ויזה מסוג B1/B2 ללמוד לימודים רשמיים.
C-1 ויזות מעבר: ויזה לזרים במעבר דרך ארצות הברית.
C-2 ויזות מעבר: ויזה לזרים במעבר לאו"ם דרך ארצות הברית.
C-3 ויזות מעבר: ויזה לפקידי ממשלות זרות ומשפחותיהם במעבר דרך ארצות הברית.
E-1 ויזות סוחרים ומשקיעים: ויזת סוחר.
E-2 ויזות סוחרים ומשקיעים: ויזת משקיע.
E-3 ויזות עבודה לאוסטרלים על בסיס כישורים או מצב: ויזה במסגרת הסכם הסחר החופשי עם אוסטרליה.
F-1 ויזות סטודנטים: ויזה לסטודנטים אקדמיים. רשאים ללמוד, אסור לעבוד מחוץ לקמפוס, מותר לעבוד עד 20 שעות בתוך הקמפוס עצמו.
F-2 ויזות סטודנטים: ויזה לבני הזוג והילדים של סטודנטים אקדמיים. רשאים ללמוד בעת שהותם בארצות הברית, אך אסור לעבוד.
F-3 ויזות סטודנטים: ויזה לסטודנטים קנדיים או מקסיקנים. רשאים ללמוד, אסור לעבוד מחוץ לקמפוס, מותר לעבוד עד 20 שעות בתוך הקמפוס עצמו.
G-1 ויזות לנציגי ארגונים בינלאומיים ומשפחותיהם: מנהלים של ממשלות זרות מוכרות.
G-2 ויזות לנציגי ארגונים בינלאומיים ומשפחותיהם: נציגים אחרים של ממשלות זרות מוכרות.
G-3 ויזות לנציגי ארגונים בינלאומיים ומשפחותיהם: נציגים של ממשלות זרות אשר אינן מוכרות.
G-4 ויזות לנציגי ארגונים בינלאומיים ומשפחותיהם: קציני או עובדים של ארגונים בינלאומיים.
G-5 ויזות לנציגי ארגונים בינלאומיים ומשפחותיהם: מטפלים, משרתים או עובדים אישיים של נציגי ארגונים בינלאומיים.
GB ויזות לאורחים זמניים: לצורך עסקים, במסגרת המדינות הפטורות מויזה (Visa Waiver Program) או תושבי גואם.
GT ויזות לאורחים זמניים: לצורך בילוי, במסגרת המדינות הפטורות מויזה (Visa Waiver Program) או תושבי גואם.
H-1B ויזות עבודה על בסיס כישורים או מצב: ויזה למומחים מקצועיים. זו ויזת עבודה, לכן רשאי לעבוד.
H-1B1 ויזות עבודה על בסיס כישורים או מצב: ויזה במסגרת הסכם הסחר החופשי עם צ'ילה וסינגפור. זו ויזת עבודה, לכן רשאי לעבוד.
H-1C ויזות עבודה על בסיס כישורים או מצב: ויזה לאחיות הבאות לעבוד עד שלוש שנים במקומות בעלי מחסור בכוח אדם רפואי. זו ויזת עבודה, לכן רשאי לעבוד.
H-2A ויזות עבודה על בסיס כישורים או מצב: ויזה לעובדים זמניים בעבודות חקלאיות עונתיות. זו ויזת עבודה, לכן רשאי לעבוד.
H-2B ויזות עבודה על בסיס כישורים או מצב: ויזה לעובדים זמניים לעבודות עונתיות שאינן חקלאיות. זו ויזת עבודה, לכן רשאי לעבוד.
H-3 ויזות עבודה על בסיס כישורים או מצב: ויזה לחניכים בתחומי התעשייה. זו ויזת עבודה, לכן רשאי לעבוד.
H-4 ויזות עבודה על בסיס כישורים או מצב: ויזות לבני הזוג וילדיהם של בעלי סטטוס H-1, H-2, H-3. רשאים ללמוד, אסור לעבוד בכל צורה של עבודה.
I-1 ויזות לנציגים של אמצעי תקשורת הזרים ומשפחותיהם.
J-1 ויזות להחלפת מבקרים, מדריכים במחנות קיץ וכן ויזות לסטודנטים לתארים מתקדמים. רשאים להגיש בקשה לעבודה בארצות הברית.
J-2 ויזות להחלפת מבקרים: ויזות לבני הזוג וילדיהם של בעלי סטטוס J-1. רשאים ללמוד בארצות הברית, ניתן להגיש בקשה לעבודה בארצות הברית.
K-1 ויזות על בסיס חיים משותפים: ויזה לארוסים של אזרחי ארצות הברית.
K-2 ויזות על בסיס חיים משותפים: ויזה לילדים של ארוסים של אזרחי של ארצות הברית.
K-3 ויזות על בסיס חיים משותפים: ויזה לבני הזוג של אזרחי ארצות הברית.
K-4 ויזות על בסיס חיים משותפים: ויזה לילדיהם של אזרחי ארצות הברית.
L-1 ויזות לבכירים, מיומנים או מוכשרים בחברות עם סניפים אמריקאים: ויזה למעבר של מנהל בכיר או עובד מיומן בחברות עם סניפים אמריקאים. זו ויזת עבודה, לכן רשאי לעבוד.
L-2 ויזות לבכירים, מיומנים או מוכשרים בחברות עם סניפים אמריקאים: ויזה לבני הזוג או ילדיהם של מחזיקי סטטוס L-1.
M-1 ויזות סטודנטים: ויזה לסטודנטים אשר באים ללמוד במוסדות אשר אינם אקדמאיים. רשאים ללמוד, אסור לעבוד אלא אם העבודה היא חלק מההכשרה המקצועית ואם ההעסקה אושרה מראש על ידי USCIS.
M-2 ויזות סטודנטים: ויזה לבני הזוג או ילדיהם של מחזיקי סטטוס M-1. רשאים ללמוד בעת שהותם בארצות הברית, אך אסור לעבוד.
N-1 עד N-7 ויזות לפקידי נאט"ו ומשפחותיהם.
O-1 ויזות לעובדים זמניים וחניכים: ויזה למדענים, אמנים, וגורמי חינוך בעלי יכולות יוצאות מן הכלל. זו ויזת עבודה, לכן רשאי לעבוד.
O-2 ויזות לעובדים זמניים וחניכים: גורמים המתלווים למחזיקי ויזת O-1.
O-3 ויזות לעובדים זמניים וחניכים: ויזה לבני הזוג או ילדיהם של מחזיקי סטטוס O-1. לא רשאים לעבוד.
P-1 ויזות לעובדים זמניים וחניכים: ויזה לספורטאים או בדרנים שמוכרים באופן בינלאומי. זו ויזת עבודה, לכן רשאי לעבוד.
P-2 ויזות לעובדים זמניים וחניכים: ויזה לאמנים או בדרנים בתוכניות החלפה. זו ויזת עבודה, לכן רשאי לעבוד.
P-3 ויזות לעובדים זמניים וחניכים: ויזה לאמנים או בדרנים בתוכניות תרבותיות מיוחדות. זו ויזת עבודה, לכן רשאי לעבוד.
P-4 ויזות לעובדים זמניים וחניכים: ויזה לבני הזוג או ילדיהם של מחזיקי סטטוס P-1, P-2, ו-P-3.
Q-1 ויזות לעובדים זמניים וחניכים: ויזות לתוכניות החלפה תרבותית בינלאומיות. זו ויזת עבודה, לכן רשאי לעבוד.
R-1 ויזות לעובדים זמניים וחניכים: ויזה לעובדים במקצועות דתיים. זו ויזת עבודה, לכן רשאי לעבוד.
R-2 ויזות לעובדים זמניים וחניכים: ויזה לבני הזוג או ילדיהם של מחזיקי סטטוס R-1. אינם רשאים לעבוד.
T-1 ויזות לקורבנות סחר בבני אדם.
T-2 ויזות לקורבנות סחר בבני אדם: ויזה לבני הזוג של מחזיקי סטטוס T-1.
T-3 ויזות לקורבנות סחר בבני אדם: ויזה לילדיהם של מחזיקי סטטוס T-1.
T-4 ויזות לקורבנות סחר בבני אדם: ויזה להוריהם של ילדים מחזיקי סטטוס T-1.
TD ויזות לעובדים זמניים וחניכים: ויזה לבני הזוג או ילדיהם של מחזיקי סטטוס TN.
TN ויזות לעובדים זמניים וחניכים: ויזה הניתנת לסוחרים קנדיים או מקסיקנים במסגרת נפט"א (הסכם הסחר החופשי הצפון אמריקאי). זו ויזת עבודה, לכן רשאי לעבוד.
V-1 ויזות על בסיס חיים משותפים: ויזה לבני זוג של תושבי קבע.
V-2 ויזות על בסיס חיים משותפים: ויזה לילדיהם של תושבי קבע.
V-3 ויזות על בסיס חיים משותפים: ויזה לאנשים הנתמכים בבעלי סטטוס V-1 ו-V-2.
WB ויזות לאורחים זמניים: במסגרת המדינות הפטורות מויזה (Visa Waiver Program), לצורך עסקים.
WT ויזות לאורחים זמניים: במסגרת המדינות הפטורות מויזה (Visa Waiver Program), לצורך בילוי.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ויזה לארצות הברית בוויקישיתוף

הערות שוליים

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ויזה לארצות הברית37316863Q2918599