הרב יהושע ענבל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הרב יהושע עינבל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב יהושע ענבל
הרב יהושע ענבל
הרב יהושע ענבל
לידה 24 באוקטובר 1977 (גיל: 47)
י"ג בחשוון ה'תשל"ח
מדינה ישראל
מקום מגורים מודיעין עילית
השתייכות חרדים ליטאים, חוג חזון איש
רבותיו הרב יעקב פוזן, רבי גדליה נדל ורבי חיים שאול גריינימן
חיבוריו יורה דעה, יורה אורח, יורה משפט, תורה שבעל פה בבות עיני ג"כ, נאורות והשכלה
אב הרב צבי ענבל

הרב יהושע ענבל (נולד בי"ג בחשוון ה'תשל"ח, 24 באוקטובר 1977) הוא מחבר-ספרים פורה בתחום ההלכה וההגות, ראש כולל "חושן המשפט" במודיעין עילית, חבר במערכת כתב העת ישורון, ומחזיר בתשובה במסגרת ארגון ערכים.

ביוגרפיה

הרב יהושע ענבל הוא בנו של הרב צבי ענבל. בצעירותו למד בישיבת סלבודקה. היה נשוי ליוכבד לבית גילרנטר[1]. מתגורר במודיעין עילית.

הרב ענבל מכהן כראש הכולל "דרכי תורה" במודיעין עילית, במסגרתו הוציא לאור את ספרו על חלק "יורה דעה" משלחן ערוך. בשנת ה'תשע"ה הוציא לאור מוסד הרב קוק את ספרו "תורה שבעל פה" על מסורת וסמכות חז"ל ובאי כוחם. כמו כן עוסק הרב ענבל בתרגום וההדרת ספרי רבי דוד צבי הופמן. בשנת תשע"ז יצאה לאור אסופת מאמריו של הרב הופמן "על התפילה", בעריכתו של הרב ענבל. בשנת תשפ"ב הוציא לאור את פירושי רבי דוד צבי הופמן על ספר ויקרא (שני כרכים). הרב ענבל מכהן כחבר מערכת כתב העת "ישורון", שבמסגרתו כתב מאמרים רבים, חלקם תחת שם-העט "יהוסף יעבץ"[2], בעיקר בתחום דרכי הפסיקה של האחרונים. מאמרים רבים במגוון נושאים הוא מפרסם בבמות תורניות שונות, גם הם חלקם תחת אותו שם העט. מפורסמים יותר הם מאמריו הפולמוסיים שבהם ביקר את ספרו של פרופסור בנימין בראון - "החזון איש: הפוסק, המאמין, ומנהיג המהפכה החרדית". במאמרים אלו הוא טען כי בראון טעה בפרטים ביוגרפיים וכן ציין בהם כי בראון לקה באי-הבנות רבות בדברי החזון איש. כמו כן השתתף בעריכת האנציקלופדיה התלמודית וכתב בה את הערכים "מאמר (יבמים)" ו"מודה במקצת" בכרך ל"ח.

הרב ענבל פתח אתר אינטרנט בשם "האקדמיה ליהדות" שישמש כמאגר תשובות עבור שאלות העולות על ידי חילוניים כלפי החרדים והדת, וכן גם מתפלמס עם החותר הרדיקלי ליציאה בשאלה ירון ידען, אותו הכיר מתקופת מגוריהם ברכסים, הוציא לאור חוברת ראיות נגד משנתו[3], ואף פתח נגדו אתר בשם "תיק ידען"[4]. בשנת ה'תשע"ח פתח את אתר "רציו" שישמש כמאגר תשובות עבור שאלות העולות על ידי חילוניים כלפי החרדים והדת.

על אף שבדרכי הלימוד הוא משתייך לחוג תלמידי החזון איש, בדעותיו הוא מקורי יחסית והוא מרבה לעסוק בנושאים שאינם קונבנציונליים במיינסטרים החרדי. בצעירותו היה ממשתתפי שיעוריו של הרב גדליה נדל, לצד קשר רציף שקיים עם הרב חיים גריינימן. כמו כן, הושפע הרב ענבל רבות מהרב יעקב פוזן, מרבני חוג חזון איש, שביחס ליתר רבני החוג בולט במקוריות בתחומי ההלכה וההגות.

הרב ענבל היה מהמשתמשים הבולטים בפורום אוצר החכמה.

ספריו

ספריו מאופיינים בדרך כלל בסגנון הספרים שהודפסו במאה ה-18 וה-19, כשגם העימוד הוא בסגנון כזה. מספריו:

  • יורה דעה, באתר אוצר החכמה, סיכום השיטות ועיונים על סדר שלחן ערוך יורה דעה, שני כרכים, מודיעין עילית ה'תשע"ג
  • יורה אורח, דיונים הלכתיים בענייני אורח חיים ועוד, יצא לאור כנספח לשני הכרכים על יורה דעה, מודיעין עילית ה'תשע"ג
  • יורה משפט, קיצור השיטות וחקרי הלכות, על סדר שו"ע חושן משפט עד סימן צ', בהוצאת מוסד הרב קוק מודיעין עילית ה'תשפ"ג
  • תורה שבעל פה: סמכותה ודרכיה, באתר אוצר החכמה, יצא לאור על ידי מוסד הרב קוק, ירושלים ה'תשע"ה
  • תוקף השטר (זמין לצפייה והורדה בכונן גוגל), על תוקפו ההלכתי של השטר וגדריו, מודיעין עילית ה'תשע"ו
  • גבורת אנשים (זמין לצפייה והורדה בכונן גוגל), בענייני הזרעה מלאכותית, השתלת איברים, פרייה ורבייה ועוד, מודיעין עילית ה'תשע"ז
  • חזקה בתרייתא (זמין לצפייה והורדה בכונן גוגל), בענייני ספק מוחזק, מודיעין עילית ה'תש
  • נאורות והשכלה, מוסד הרב קוק, על תנועת ההשכלה ביהדות אירופה, ירושלים ה'תשפ"ד
  • בבות עיני, מוסד הרב קוק, שלושה כרכים: כרך ראשון מאמרים במשנת החזון-איש, כרך שני מאמרים על דרכי הפוסקים ועל חקרי קדמוניות ודרכי חז"ל, כרך שלישי שיעורים בנושאים תורה ומצוות, נביאים, מועדים וזמנים ועבודת השם, ירושלים ה'תשפ"ד

בחשוון תשפ"ד ערך יחד עם הרב אברהם ישעיהו שפירא ספר זכרון לחזון איש בשם אחד היה אברהם בו פרסם מספר מאמרים על שיטת הלימוד של החזון איש, לספר צורפו מאמרים הלכתיים במשנתו של החזון איש, מאוחר יותר הסתייגו חלק מהרבנים מהספר בשל אופיו המחקרי[5].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ נפטרה בכ"ז אייר תשפ"ג (מאי 2023), לאחר מחלה ממושכת.
  2. ^ "יעבץ" הוא ראשי תיבות של שמו ושם אביו: יהושע ענבל בן צבי.
  3. ^ הקובץ באתר רציו
  4. ^ עמוד הבית של האתר
  5. ^ יצחק פלדמן ומשה ויסברג, המחלוקת בין תלמידי החזון איש לתלמידי-התלמידים, באתר דוסקאסט - פודקאסט זכרון משה