הרב בנימין זאב כהנא
תאריך עלייה | 1971 |
---|---|
ידוע בשל | בנו של הרב וחבר הכנסת מאיר כהנא |
השכלה |
ישיבת מרכז הרב ישיבת הרעיון היהודי |
מפלגה | כהנא חי |
הרב בנימין זאב כהנא (יט בתשרי תשכ"ז - ה' בטבת תשס"א, 3 באוקטובר 1966 - 31 בדצמבר 2000) היה ראש ישיבת הרעיון היהודי, פעיל ימני רדיקלי ישראלי שהקים והנהיג את ארגון כהנא חי, ונרצח עם אשתו טליה בפיגוע ירי.
ביוגרפיה
בנימין זאב כהנא היה בנו של מנהיג כך, הרב מאיר כהנא. נולד בארצות הברית כבן רביעי ואחרון להוריו, ועלה לישראל בשנת 1971 עם משפחתו. למד בישיבת ירושלים לצעירים ולאחר מכן בישיבת שעלבים ובישיבת מרכז הרב, ולאחר זמן קצר עבר לישיבת הרעיון היהודי של אביו.
לאחר רצח אביו נבחר כחבר מזכירות תנועת כך, אך לאחר מחלוקות על דרך התנועה וסכסוכים אישיים, ייסד את תנועת כהנא חי. תנועת כך, שהוקמה על ידי אביו, נותרה בהנהגתו של ברוך מרזל, כשלצידו נועם פדרמן וטירן פולק.
כהנא נעצר ונחקר על ידי המשטרה עשרות פעמים, הורשע בהפרעה לשוטר במילוי תפקידו, וישב במאסר חודשים אחדים. לאחר טבח מערת המכפלה הוכרזה תנועתו כארגון טרור.
כהנא שקד על הפצת רעיונותיו של אביו. הקים את ישיבת הרב מאיר כהנא בכפר תפוח והוציא לאור עלון דו-שבועי בשם "דרכה של תורה". היה שותף בעריכת ספרו של אביו "אור הרעיון", והקים בירושלים את "המרכז להפצת הרעיון היהודי", שבו נלמדה תורתו של אביו. המרכז נסגר כעבור זמן קצר בהוראת שירות הביטחון הכללי. בעקבות ליל הקילשונים שבוצע בידי ערבים ישראליים קרא לממשלת ישראל להפציץ את אום אל-פחם. הוא הועמד על כך לדין באשמת המרדה. כהנא זוכה בבית משפט השלום, הורשע במחוזי וזוכה שוב בבית המשפט העליון ברוב דעות[1]. אולם בדיון נוסף הוא הורשע על ידי חמישה שופטים, כנגד דעתם החולקת של אהרן ברק ויעקב טירקל[2]. פסק הדין בעניין היה לאחר מאבני הדרך בפסיקה בעבירת המרדה.
הוא נישא לטליה לבית הרצליך, ולזוג נולדו שישה ילדים. רוב זמן נישואיהם התגוררו השניים בכפר תפוח שבשומרון.
הירצחו
ב־31 בדצמבר 2000 נסעו הרב בנימין כהנא, אשתו וששת ילדיהם מירושלים לכפר תפוח. בדרך עצרו בבית אל כדי להוריד את אחד הבנים בבית הספר שבו למד. קצת מדרום לעפרה ירו מחבלים על מכוניתם (ככל הנראה מבלי לדעת את זהות הנוסעים). כתוצאה מהירי נהרג בנימין זאב מיד, ואשתו נפצעה אנושות ונפטרה לאחר מכן באמבולנס. חמש הבנות נפצעו. בני הזוג נטמנו בבית העלמין בהר המנוחות בירושלים. בסמוך למקום הרצח הוקם המאחז טל בנימין על שמם. במאחז פעל מכון משפטי ארץ במשך מספר שנים, עד שפונה.
בשנת 2002 נעצר אבו חמייד ונידון ל-7 מאסרי עולם ול-50 שנות מאסר בגין רצח 7 ישראלים, בהם בני הזוג כהנא, ועבירות נוספות. אבו חמייד הורשע כבר ב-1990 ב-5 מאסרי עולם, אך שוחרר במסגרת הסכמי אוסלו ומאז נטל חלק בפעילות טרור ענפה. ב-2003 נשפט מוסטפא מסלמאני שהשתתף ברצח בני הזוג לשני מאסרי עולם ול-25 שנה נוספות בגין שורה של עבירות ביטחוניות. מסלמאני השתחרר מהכלא 8 שנים לאחר מכן במסגרת ההסכם לשחרור גלעד שליט.
לאחר הרצח
לאחר הרצח ששת ילדי המשפחה אומצו על ידי רעיה בלוך, אחותה של טליה כהנא, ובעלה דוד אשר להם שמונה ילדים ביולוגיים. טרם האימוץ ניהלו הזוג בלוך וליבי כהנא, אימו של בנימין כהנא ואלמנתו של מאיר כהנא, מאבק משמורת על הילדים.[3]
כתביו
- בין ישראל לעמים, קובץ מקורות בעניין יחס היהדות לגויים, תשמ"ו
- הסכמות הראי"ה (יחד עם יוחנן ישמח), לקט הסכמות שכתב הרב אברהם יצחק הכהן קוק, תשמ"ח
- טל בנימין, אוסף מאמרים, טבת תשס"ב
- הגדה של פסח: הגדת הרעיון, מבוארת בידי בנימין זאב כהנא, הלכות ועיונים דוד כהן, איורים אבינדב ויתקון. כפר תפוח, ישיבת הרעיון היהודי, תשנ"ז
קישורים חיצוניים
- דוד כהן, הרב בנימין זאב כהנא - האיש ופועלו.
- דף לזכר הרב בנימין זאב כהנא, ב"לעד" – אתר לזכר האזרחים חללי פעולות האיבה
- רחמים יעקב, כהנא מדבר, מעריב, 2 בדצמבר 1990, עמ' 3
- בנימין זאב כהנא אצל הרבי מלובביץ' - וידאו
- כל הכתבות על הרב בנימין כהנא, באתר ערוץ 7
- בנימין זאב כהנא (1967-2000), דף שער בספרייה הלאומית
הערות שוליים
- ^ ע"פ 6696/96 כהנא בנימין נ' מדינת ישראל, ניתן ב־2 במרץ 1998
- ^ דנ"פ 1789/98 מדינת ישראל נ' בנימין כהנא, ניתן ב־27 בנובמבר 2000
- ^ ברוריה אבידן-בריר, 14 סיבות לחייך, באתר את
בנימין זאב כהנא37535516Q864089
- חללי טרור ישראלים
- חללי טרור בישראל
- קורבנות פיגועים ביהודה ושומרון
- מורשעים בעבירות על רקע אידאולוגי בישראל
- בוגרי ישיבת ירושלים לצעירים
- יהודים הקבורים בהר המנוחות
- פעילי ימין רדיקלי ישראלים
- בוגרי ישיבת הרעיון היהודי
- פרשני הגדה של פסח
- משפחת כהנא
- רבני הציונות הדתית
- עולים בשנות ה-1970
- ראשי ישיבות ציוניות
- ישראלים ילידי ארצות הברית
- אישים שעל שמם יישובים בישראל
- מתנחלים
- פעילי כך
- ישראלים שנולדו ב-1966
- ישראלים שנפטרו ב-2000