רבי אורי זוהר
לידה |
ח' בחשוון ה'תרצ"ו תל אביב, פלשתינה (א"י) |
---|---|
פטירה |
ג' בסיוון ה'תשפ"ב (בגיל 86) ירושלים, ישראל |
תקופת הפעילות | 1977–2022 (כ־45 שנים) |
תחומי עיסוק | החזרה בתשובה, קומיקאי, במאי, שחקן |
חיבוריו |
|
תקופת הפעילות | 1954–1977 (כ־23 שנים) |
---|---|
יצירות בולטות | |
בת זוג | |
מספר צאצאים | 7 |
הרב אורי זוהר הלוי (שם לידה: אורי דז'אדק; 4 בנובמבר 1935, ח' בחשוון ה'תרצ"ו – 2 ביוני 2022, ג' בסיוון ה'תשפ"ב) היה, עד חזרתו בתשובה בסוף שנות השבעים, שחקן, קומיקאי, סטנדאפיסט, תסריטאי ובמאי קולנוע ישראלי בולט. מאז חזרתו בתשובה, הקדיש את חייו ללימוד תורה ולמסירת שיעורי תורה והרצאות.
כשנה לפני שהחל בתהליך חזרה בתשובה הוחלט להעניק לו את פרס ישראל, אך הוא סירב לקבלו בהפגנת אי-סולידריות עם הממסד.
ביוגרפיה
זוהר נולד בתל אביב לאשר מנדל וגולדה ג'אדק, שעלו לישראל מפולין בשנת 1933, שנתיים טרם לידתו. בעת שירותו בצה"ל באמצע שנות ה-50, תקף קצין ונשפט למחבוש. בעת ישיבתו בכלא הצבאי, הכיר אותו ארי הרצברג, מפקד להקת הנח"ל, וצירפו ללהקה. זוהר שירת בלהקה יחד עם חיים טופול ואברהם הפנר, שותפיו לעתיד בעשייה בתחום הקולנוע.
נמנה עם יוצאי הלהקה שהקימו את להקת "בצל ירוק" שזכתה להצלחה כבר מתוכניתה הראשונה. בשנת 1960 התפרקה הלהקה. לאחר מכן שיתף פעולה עם שייקה אופיר במספר מערכונים.
בשנים 1961–1962 השתתף בכמה מופעים מוזיקליים. הוא החל לשדר תוכניות הגיגים ברדיו, העלה תוכניות יחיד (הוא נהג לאלתר על הבמה ונחשב מראשוני הסטנדאפיסטים בישראל), ועם הקמת הטלוויזיה הישראלית החל להנחות וליצור תוכניות טלוויזיה. בנוסף הנחה אירועים שונים, בהם אירוע הניצחון של מכבי תל אביב ב-1977. היה פעיל באת"ר – אזרחים תומכי רבין.
באותה תקופה ביצע שירים שהפכו לקלאסיקה של הזמר העברי.
בשנת 1976 שיחק בתיאטרון חיפה בהצגה "הנבחרים" מאת יעקב שבתאי בבימויו של עודד קוטלר.
עד שנת 1977, השנה בה החל בתהליך חזרה בתשובה, היה זוהר שחקן ובדרן מבוקש.
קריירת בימוי ומשחק
זוהר הרבה לביים סרטים עלילתיים, סרטוני פרסומת וכן סרטים באורך מלא שבהם גם השתתף. סרטו העלילתי הראשון היה "חור בלבנה" משנת 1964.
בשנת 1966 ניסה להעלות ערב כוכבים בראשותו, שנכשלה. לאחר התוכנית הכריז זוהר שהוא פורש מהבמה ומתרכז בקולנוע[1].
בסוף שנות ה-60 אספו סביבם זוהר וחברו אריק איינשטיין מספר אמנים ואנשי בוהמה, לחבורה שנקראה "חבורת לול". הוא ביים סרטים שונים בשיתוף פעולה עמם, וכתב עמם מערכוני תוכניות, שהפכו עם הזמן לקלאסיקות של הבידור הישראלי.
מלבד היצירה, נודעה החבורה בראשותו של זוהר באורח חיים הולל, שכלל שימוש בסמים. בראשית שנות השבעים התפרע זוהר עם אחרים בבית המשפט המחוזי אשר החליט להאריך את מעצרו בחשד של שימוש בסמים. בעקבות זאת הורשע בהתנהגות פרועה בבית המשפט, בהעלבת שופט ובתקיפת שוטר ונידון בערעור בבית המשפט המחוזי לשלושה חודשי מאסר[2]. את העונש ריצה בעבודות חוץ החל מ-1 באפריל 1974[3].
בשנת 1976 הוחלט להעניק לזוהר את פרס ישראל בתחום הקולנוע, אך הוא סירב לקבלו בהפגנת אי-סולידריות עם הממסד.
בשנת 1997, 20 שנה אחרי שחזר בתשובה, הגיש זוהר תוכנית אירוח ובידור בהפקת הערוץ הראשון. התוכנית נקראה "אורי זוהר" ובעונתה השנייה "אורי זוהר 2", והיא שודרה לפרקים עד שנת 1999. סך הכל צולמו 15 תוכניות, בכל תוכנית זוהר אירח ארבעה אורחים לשיחה אישית, והיה יוצא לצילומים מחוץ לאולפן בנושאי דת ונושאים נוספים. לאחר תום העונה השנייה לא הופיע יותר לכלל הציבור.
בשנת 2012 נערכה בסינמטק הצרפתי בפריז רטרוספקטיבה מקיפה לסרטי אורי זוהר שאסף חוקר הקולנוע אריאל שוייצר[4]. בשנת 2013 ערך שוייצר רטרוספקטיבה מקיפה לקולנוע של זוהר שכללה עשרים ושלושה סרטים (כולל פרויקטים שבהם היה מעורב וסרטיו כשחקן), בסינמטקים של תל אביב, ירושלים וחיפה ובמסגרת פסטיבל קולנוע דרום.
חזרתו בתשובה
בשנת 1977 החל זוהר בתהליך חזרה בתשובה בעקבות פגישה עם הרב יצחק שלמה זילברמן (באירוע שמחה בירושלים של אריה יצחק שחזר בתשובה כמה שנים קודם לכן). הרב זילברמן אמר לו שיוכל להוכיח לו שהתורה אמת: ”נתקלתי באדם רציני, חכם, שאמר לי שהוא יכול להוכיח לי שיש בורא לעולם שנתן תורה בהר סיני”[5].
את תהליך השינוי שעבר זוהר ניתן היה לחוש בשידוריו בתוכנית הרדיו "ציפורי לילה" בגלי צה"ל, שבה ניהל שיחות עם מאזינים בנושאי דת. כשהתראיין בתוכנית בראשית תהליך התשובה שלו, הסביר: ”פשוט הוכיחו לי טאק, טאק, טאק, טאק, וזה הצטרף לתמונה, וראיתי שזאת אמת. אמרתי: אין לי ברירה"”[6].
בסוף התהליך, ב-9 באוגוסט 1977 הופיע זוהר בתוכנית הטלוויזיה שהגיש, "זה הסוד שלי", כשהוא חובש כיפה ומחולצתו גלויות ציציות[7]. בסוף שנת 1977 פרש זוהר סופית מעולם הבידור. הוא נכנס ללמוד בישיבת אור שמח[8], ולאחר מכן למד גם בישיבת אדרת אליהו של הרב זילברמן ואף העביר בה שיעורים.
חזרתו בתשובה של זוהר זכתה לתהודה בקרב הציבור בישראל, בשל פרסומו הרב קודם לכן. סדרת הטלוויזיה "לוויתן בחוף שרתון", בכיכובו של אסי דיין, עוסקת בבוהמיין חוזר בתשובה, בהשראת זוהר. הסופר הרב בנציון פירר גולל את סיפור חזרתו בתשובה בספר "אורי חוזר בתשובה". גם שירו של אריק איינשטיין משנת 1984, "הוא חזר בתשובה", נתפש בציבור כביטוי לצערו על שחברו, אורי זוהר, התרחק ממנו ומצא את מקומו בעולם אחר. באוקטובר 2018, עלה לאקרנים הסרט הדוקומנטרי "אורי זוהר חוזר" ששודר בערוץ 8 ב-HOT.
גם לאחר חזרתו בתשובה, ניסיונו הקולנועי של זוהר בא לידי ביטוי בבימוי תשדירי הבחירות של מפלגת ש"ס בבחירות 1988[9]. בשלהי שנות ה-90 הגיש תוכנית בידור ואירוח, בערוץ הראשון של רשות השידור.
זוהר היה ממייסדי היישוב מעלה עמוס וניהל במשך מספר שנים את הקהילה ביישוב[10].
הרב זוהר הנחה חוזרים בתשובה ואף הקים את ארגון "מענה" לשם כך. הוא הרצה והקליט תשדירים בנושאי חזרה בתשובה, המושמעים בטלפון. בדרשותיו דיבר בחריפות כנגד התרבות החילונית. את תהליך חזרתו בתשובה תיאר בספרון "ובחרת בחיים" (יצא אחר כך גם בשם "לא נתנו צ'אנס"). הוא הנחה תוכנית רדיו שבועית ברדיו ירושלים ורדיו דרום, והגיש תוכניות טלוויזיה בערוץ "הידברות". כשנשאל על היחס שלו לחייו הקודמים - אמר שזכרונותיו הם כמו אדם מבוגר הזוכר את עצמו משחק משחקי ילדים בילדותו: זה היה טוב ומתוק, אבל חסר משמעות ותכלית, בשונה מחייו הבוגרים[11].
הרב זוהר עמד בראש המערכת של ארגון "לב לאחים", הפועל לרישום ילדים מבתים מסורתיים לבתי ספר חרדיים. עד כניסתו של אריה דרעי לכלא קיימו הוא וזוהר פעולות משותפות למטרה זו.
חיים אישיים
בתחילת שנות ה-60 היה זוהר נשוי לזמרת אילנה רובינא במשך כשנתיים.
מאוחר יותר נשא את אליה שוסטר, שחקנית, ששיחקה בסרט "עיניים גדולות", אותו ביים. אחותה של אליה, סנונית, היא אלמנתו של איקא ישראלי[12].
לזוג, שהתגורר עם נישואיהם ביפו, ולאחר חזרתם בתשובה עברו לירושלים, היו שבעה ילדים. שני בניו הבוגרים, אפרים פישל ושלום, התחתנו עם בנותיהם של אלונה ואריק איינשטיין, שירי ויסמין, ואף הן חזרו בתשובה עם אמן. חתונתם של אפרים פישל ושירי תועדה ב-1985 בסרטו הקצר של רנן שור, "חתונה בירושלים". איתמר, בן נוסף של זוהר, שיצא בשאלה, יזם בשנת 2004 את הסדרה "מציצים פנימה"- סדרה בשלושה חלקים שבה איתמר בוחן את שני העולמות שבהם היה אביו, ומנהלים ויכוחים בענייני אמונה, ערכים ופיוס בין חרדים וחילונים, לאחר מספר שנים חזר איתמר בתשובה. הסדרה צולמה בביתם בירושלים, וכן באתרים שבהם התגורר ויצר זוהר בתל אביב[13]. בן נוסף, בצלאל, ניהל את מוסדות מגדל אור של הרב יצחק דוד גרוסמן. הבן הקטן, דוד, הוא חבר מועצת עיריית ירושלים מטעם מפלגת דגל התורה[14]. על בתו היחידה של זוהר, אחינועם, נכתב השיר "אחינועם לא יודעת", שנכלל באלבומו של אריק איינשטיין "פוזי".
הרב אורי זוהר נפטר ב-2 ביוני 2022, בגיל 86, לאחר שלקה בליבו בביתו[15] בשכונת רוממה בירושלים. מסע ההלוויה יצא מהבית בו התגורר, בליווי מנחמים רבים. הוא נטמן בהר המנוחות בגבעת שאול בירושלים.
הנצחה
- ב-28 באוקטובר 2022 מופע הצדעה לאריק איינשטיין, אורי זוהר וצבי שיסל – חבורת לול, בו גם קבל אות גיבור תרבות הבימה (2022)[16].
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ציטוטים בוויקיציטוט: אורי זוהר |
- שיעורי רבי אורי זוהר באתר "קול הלשון"
- מידע על רבי אורי זוהר בקטלוג הספרייה הלאומית
שגיאות פרמטריות בתבנית:הארץ
פרמטרי חובה [ 4 ] חסרים רנן שור, יחסית לגארי קופר ב"בצהרי היום", שיחקתי ב"עיניים גדולות" לא רע, באתר הארץ- טלילה לוי בן-זכאי, חלומות של זוהר, מעריב, 16 בספטמבר 1977
- רז שכניק, היום אני יודע: אני יפה, באתר ynet, 29 באוקטובר 2004
- ארי גלהר, אורי זוהר: עוסק בתורה וחי במחסן של 30 מטר, באתר nrg, 8 בדצמבר 2013
- גיבור תרבות תוכנית רדיו המוקדשת לזוהר, בהגשת ד"ר דן ערב, ד"ר דוד גורביץ' ויונתן גת
- נירית אנדרמן, אורי זהר ניגש למצלמה, והישיר מבט: "זה נראה כאילו אני שמח, אבל מבפנים – חלל", באתר הארץ, 24 באוקטובר 2018
- סיון רהב-מאיר, הגעגוע לאריק: הרב אורי זוהר מדבר, באתר מאקו, 2 בפברואר 2019
- שרון רוטר, חי פעמיים: לעורר את השדים באורי זוהר, בעיתון מקור ראשון, 20 בפברואר 2019
על פעילות כבדרן וכאיש קולנוע:
- רפאל בשן, מונולוג של אורי זוהר - בהחלט, יש לי אימת ציבור!, מעריב, 20 בנובמבר 1964
- משה בן-שאול, געגועיו של "מוקיון", מעריב, 29 באפריל 1966
- אפרים חרמון, האם אתה יפה - מר זוהר?, דבר, 13 בינואר 1967, המשך
- ענר פרמינגר, אורי זוהר – הממזר והמלך של הקולנוע הישראלי באתר "בית הסרט העברי – קולנוע ישראלי", 12 ביוני 2007
- רנן שור: החוויה הקולנועית – הבבואה הצברית בסרטי אורי זוהר, מתוך כתב עת קולנוע, סתיו-חורף 1978
- שמוליק דובדבני, בין אישי לעממי – סרטי הכלאיים של אורי זוהר, מתוך אופקים חדשים
- אלון גור אריה, תגידו, אני מצחיק?, באתר ynet, 15 באוקטובר 2010, מועדון הסרט המופרע מצדיע לאורי זוהר
- ליאור פרידמן, אם אין גן עדן, באתר הארץ, 8 באוקטובר 2008
- נדב הולנדר, די-וי-די, ממזרים חסרי כבוד: "כל ממזר מלך" נותר מדויק גם היום, באתר הארץ, 11 במרץ 2011
- מרט פרחומובסקי, מהו הסרט הטוב ביותר של אורי זוהר?, באתר וואלה!, 5 ביוני 2013
- נירית אנדרמן: האם אורי זוהר היה דווקא במאי פמיניסט? – ריאיון עם אריאל שוייצר, הארץ, 4 ביוני 2013
- אורי קליין, יום הולדת 80 לאורי זוהר. הזדמנות לבחון באמצעותו את החלום הישראלי, באתר הארץ, 30 באוקטובר 2015
- אבישי מתיה, בוקר טוב אדון גוטה: אורי זוהר חוגג 80, באתר מעריב אונליין, 4 בנובמבר 2015
- מיכל פיק חמו, התפרצויות של טראומה תרבותית ורמזים לשינוי בנרטיב-העל המשותף בסרטיו המוקדמים של אורי זוהר, סליל, כתב עת להיסטוריה, קולנוע וטלוויזיה, קיץ 2016
על חזרתו בתשובה:
- שביב אור מתוך עולם הבידור השפל והקלוקל, מתוך הירחון בית יעקב, אב תשל"ז, 1977
- ריאיון עם אורי זוהר בתוכנית "הבית היהודי" בערוץ 1
- ריאיון עם אורי זוהר (אורכב 07.03.2016 בארכיון Wayback Machine) על חזרתו בתשובה על ידי הרב זילברמן
- ישראל עושה תשובה סקירה על חזרה בתשובה בקרב ידוענים באתר בשבע
- אורי זוהר בראיון נדיר אצל יאיר לפיד בנובמבר שנת 2000
פטירתו:
- הלם בעולם התשובה: מזכה הרבים הרב אורי זוהר הסתלק לבית עולמו, באתר JDN
- גלריה דומעת: מסע הלווייתו של הרב אורי זוהר זצ"ל, באתר JDN
- הרב אורי זוהר הובא למנוחות: הקב"ה חיבק אותך חיבוק גדול באתר הידברות
הערות שוליים
- ^ אהרון להב, אורי זוהר יורד מהבמה הקלה, דבר, 6 בינואר 1967
- ^ אורי זוהר וגיורא קליין ירצו 3 חודשי מאסר, מעריב, 27 במרץ 1974
- ^ אורי זוהר החל לרצות מאסרו - בעבודות חוץ, מעריב, 2 באפריל 1974
- ^ נירית אנדרמן, רטרוספקטיבה לסרטי אורי זוהר בפאריס, באתר הארץ, 24 בספטמבר 2012
- ^ ראיון ליעל דן, דקה 7
- ^ מלך החיות - פרידה מהרב אורי זוהר זצ"ל, באתר ערוץ 7
- ^ ממטולה עד אילת, תשובה, מעריב, 12 באוגוסט 1977
- ^ טלילה לוי בן-זכאי, רבי אלופים, אלופים וחוזרים בתשובה - בחתונת בנו של "גנדי", מעריב, 13 בנובמבר 1980
- ^ אורי זוהר יביים לש"ס את התשדירים, חדשות, 2 בספטמבר 1988
יהונתן גפן, אוכלי הקולות (סקר משפחתי, שירות לבוחר), מעריב, 14 באוקטובר 1988 - ^ יעל פז-מלמד, ילד פלא, מעריב, 13 בדצמבר 1985. הנהגתו של זהר במעלה עמוס מתוארת בספרה האוטוביוגרפי למחצה של שפרה קליינפלד לגבי "היישוב".
- ^ ראה לדוגמה בראיון ליעל דן, דקה 2:30
- ^ הרב אליהו ישראלי, עדכוני כדורסל באמצע השטייגען // הרב אליהו ישראלי, באתר כיכר השבת, 7 ביוני 2022
- ^ הסדרה שודרה בשלושה חלקים, בערוץ 2. ראו: תגיד אבא, איך דינה?, באתר וואלה!, 10 בנובמבר 2004
- ^ רפי פרלשטיין, תכירו את חבר המועצה החדש: בנו של החוזר בתשובה המפורסם ביותר, באתר mynet ירושלים, 6 בפברואר 2019
- ^ וואלה! תרבות, סוף עידן: אורי זוהר, מגדולי היוצרים הישראלים, הלך לעולמו בגיל 86, באתר וואלה! תרבות, 2 ביוני 2022
- ^ אריק איינשטיין, אורי זוהר וצבי שיסל – חבורת לול – הבימה, באתר www.habima.co.il
סרטי אורי זוהר | |
---|---|
|
36438346אורי זוהר
- דפים שמשתמשים בפרמטרים כפולים בקריאות לתבניות
- אורי זוהר
- שחקני קולנוע וטלוויזיה ישראלים
- בדרנים ישראלים
- סטנדאפיסטים ישראלים
- במאי קולנוע ישראלים
- במאי טלוויזיה ישראלים
- תסריטאי טלוויזיה ישראלים
- שדרני רדיו ישראלים
- זמרים השרים בעברית
- זמרים ישראלים
- חברי להקת הנח"ל
- חברי להקת בצל ירוק
- חבורת לול
- זוכי פרס ישראל שסירבו לקבלו
- בוגרי השומר הצעיר
- אמנים ישראלים שחזרו בתשובה
- רבנים חרדים ישראלים
- ירושלים: רבנים
- תנועת התשובה: פעילים
- בוגרי ישיבת אור שמח
- מורשעים בתקיפה בישראל
- מורשעים בפגיעה בעובד ציבור בישראל
- סגל רדיו ירושלים
- סגל רדיו דרום
- סגל ערוץ הידברות
- אנשי היישוב ילידי הארץ
- יהודים הקבורים בהר המנוחות
- ישראלים שנולדו ב-1935
- ישראלים שנפטרו ב-2022
- חוזרים בתשובה
- חרדים זוכי פרסים