האקדמיה לאספרנטו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האקדמיה לאספרנטו
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית

האקדמיה לאספרנטו (אספרנטו: Akademio de Esperanto או AdE) היא גוף עצמאי, הפועל בתוך קהילת דוברי השפה במטרה לפקח על התפתחותה כך שתהלום את העקרונות שהותוו בפונדמנטו דה אספרנטו ובעקבותיו בהצהרת בולון. האקדמיה שואבת השראה מהאקדמיה הצרפתית והאקדמיה המלכותית הספרדית. דומה לה באופי פעולתה גם האקדמיה ללשון העברית.

הקמת המוסד הוצעה כבר על ידי לודוויג זמנהוף יוצר השפה, בקונגרס האספרנטו הראשון, והיא הוקמה מעט לאחריה בשם 'הוועידה הלשונית' (Lingva Komitato) שהמוסד העליון שלה כונה 'האקדמיה'. ב-1948 נעשה ארגון מחדש והגוף בכללו שינה את שמו לאקדמיה לאספרנטו. היא ממומנת על ידי אגודת האספרנטו העולמית ובאמצעות תרומות.

חברי האקדמיה

האקדמיה כוללת 45 חברים שנבחרים לתקופה של 9 שנים, ובהם נשיא, סגן נשיא, ומזכיר. מדי שלוש שנים נבחרים שליש מחברי האקדמיה על ידי עמיתיהם חברי האקדמיה המכהנים. על מנת להיות מוצג כמועמד לחברות באקדמיה, יש לזכות להמלצתם של לפחות חמישה חברים מכהנים המייצגים לפחות דוברי שלוש שפות (מלבד אספרנטו). חברי האקדמיה הם על פי רוב חוקרי השפה והתרבות, אנשי חינוך ומורים וותיקים לאספרנטו, וכותבים ויוצרים בולטים בשפה. הנשיא הנוכחי הוא פרובל דסגופטה מהודו (מאז 2016).

בין חברי האקדמיה נמנים פרופ' עמרי ונדל מישראל, וכן בוריס קולקר, שכתב מספר ספרים ללימוד השפה.

מבנה

האקדמיה כוללת מדורים המטפלים בתחומי שפה שונים בעבודה האקדמית. המדורים אינם קבועים, אלא נוצרים לפי הצורך, וכל חבר אקדמיה יכול לבחור להשתייך למספר מדורים בהתאם לתחומי העניין והמומחיות שלו. בין המדורים ניתן למנות: דקדוק, מילון כללי, הגייה, בקרת ספרי לימוד, ייעוץ לשוני, ספרות ושפה מקצועית. לצד זאת פועלות באקדמיה גם וועדות שעוסקות בסוגיות שאינן לשוניות. מאז אוקטובר 2013 היו שתי ועדות: ועדה שעסקה בהיסטוריה של האקדמיה לאספרנטו וועדה בנושא שמות אנשים. לכל מדור ולכל וועדה ישנו מנהל מקרב חבריה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא האקדמיה לאספרנטו בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30480914האקדמיה לאספרנטו