רבי דוד צבי אליאך

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף דוד צבי אליאך)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי דוד צבי אליאך
תמונה זו מוצגת במכלול בשימוש הוגן. נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
תמונה זו מוצגת במכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
לידה י"ב באדר תרצ"א
פטירה ט"ז בניסן תשע"ד (בגיל 83)

הרב דוד צבי אליאך (י"ב באדר תרצ"א, 1931ט"ז בניסן תשע"ד, אפריל 2014) היה המשגיח של ישיבת איתרי בירושלים וישיבת נחלת דוד בפתח תקווה.

תולדותיו

נולד בירושלים, דור שישי בארץ ישראל, בנם של אברהם אשר אליאך, מחסידי קרלין, והנדיל-פייגה, בת ישראל יצחק לוי, מחסידי סטריקוב. דודו הוא הרב חיים יעקב גולדוויכט. בגיל חמש מתה אמו ובגיל אחת עשרה מת אביו והוא גדל עם אחיו הגדול ושתי אחיותיו אצל אבי סבו שלמה יוסף אליאך ובבית היתומים דיסקין, שם למד אצל הרב צבי קופשיץ. זמן קצר לפני גיל הבר מצווה עבר ללמוד בישיבת תפארת ישראל בחיפה. לאחר מכן נמנה עם "קיבוץ" הבחורים שארגן הרב מרדכי שמואל קרול בכפר חסידים.

בשנת תש"ז (1947) החל את לימודיו בישיבת חברון בירושלים. כעבור זמן עבר ללמוד בישיבת סלבודקה בבני ברק שנוסדה באותה תקופה. בתקופת מלחמת העצמאות שהה ברחובות, שם התוודע לראשונה לרב שך, שכיהן אז כר"מ בישיבת קלצק בעיר.

נמנה עם הקבוצה הראשונה של תלמידי ישיבת כנסת חזקיהו שנוסדה בזכרון יעקב בשנת תש"ט (1949), ובמשך תקופה למד בחברותא עם ראש הישיבה ומייסדה, הרב נח שימנוביץ. כעבור זמן שב ללימודיו בישיבת חברון. בתקופה זו היה מקורב לגדולי המוסר הרב צמח שלומוביץ, הרב שמואל הלל שינקר והרב אליהו לופיאן, והיה נכנס לוועדי המוסר שהיו מוסרים הרב יחזקאל לוינשטיין והרב אליהו אליעזר דסלר ב"בית המוסר" בירושלים.

באמצע שנות ה-50 נישא לרחל, בתו של הרב אליהו מאיר קובנר, ראש ישיבת "פורת יוסף" ברחובות. לאחר נישואיו כיהן כר"מ בישיבתו של חותנו ברחובות. כעבור זמן עבר להתגורר בבני ברק וכיהן כר"מ בישיבת ברסלב בעיר. במשך תקופה כיהן כראש ישיבה ביד בנימין.

בשנת תשל"ב (1972) התמנה למשגיח של ישיבת איתרי בירושלים. בתקופה זו חיבר את ספרו "דרך אמונה" על ענייני אמונה. הספר קיבל את הסכמת הרב שך, שכתב: "הראני כבוד ידידי הרה"ג יקר היקרים, גדול בתורה וירא אלוקים מרבים... העלה על הכתב ממה שחידש במחשבת היראה... וכל המעיין בהם ימצא טעם וחיזוק להוסיף ביראה ותורה, כי הדברים נאמרו בדעת תורה". בשנת תשמ"ד (1984) עבר לכהן כמשגיח של ישיבת נחלת דוד בפתח תקווה ושימש בתפקידו שלושים שנה.

חיבר ספרים בענייני מחשבה ומוסר. לאורך השנים מסר שיעורי תורה ומוסר בקהילות ובבתי מדרש רבים, ובעיקר בשכונת מגוריו עזרת תורה בירושלים.

נפטר למחרת חג הפסח תשע"ד, ונקבר בהר המנוחות בירושלים.

משפחתו

אבי המשפחה בארץ ישראל היה הרב שלמה יוסף מסטולין ואחיינו של רבי אהרן הגדול מקרלין (בן אחיו ר' יצחק). הוא עלה לארץ ישראל בשנת ת"ר. בנו היה הרב אברהם אשר אליאך, שהיה מחשובי חסידות קרלין בטבריה ומחנכו של האדמו"ר הינוקא רבי ישראל פרלוב, עלה לארץ ישראל בשנת תרי"ז. בנו היה העסקן שלמה יוסף אליאך, אבי סבו של הרב דוד צבי.

בנו הוא הסופר דב אליאך, מחבר הספרים "פנינים משלחן גבוה", "אבי הישיבות", "הגאון" ועוד.

גיסיו: הרב יובל-יוסף אורדנטליך, שהיה רב בית הכנסת איצקוביץ' בבני ברק, הרב מרדכי קוקיס (בנו של הרב פסח קוקיס), והרב נח חפץ המכהן כמשגיח בישיבת כנסת מרדכי במבשרת ציון.

ספריו

  • דרך אמונה – ענייני מוסר ומחשבה
  • דרך המועדים – על מועדי ישראל
  • ברכת דוד – חידושים על מסכת ברכות
  • דרך עליה - בירור סוגיות בגמרא ומדרש בקנייני תורה ועבודה
  • חידושי דוד - ביאורים וחידושים בענייני הלל ושירה
  • מסורת התורה - יסודות ודורות ותקופות במסירת התורה וחיבור וכתיבת תורה שבעל פה

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

דוד צבי אליאך36282001Q18121703