בראטוורסט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בראטוורסט
Bratwurst
German Bratwürste.jpg

בראטוורסטגרמנית: Bratwurst) הוא סוג של נקניקייה גרמנית עשוי מבשר חזיר או, פחות נפוץ, מבשר בקר או מבשר עגל. השם נגזר מהגרמנית העילית העתיקה כ-Brätwurst, מהמילה Brät, בשר קצוץ דק, ומהמילה Wurst, נקניק, אם כי בגרמנית מודרנית היא מזוהה לעיתים קרובות עם הפועל braten, "לטגן במחבת" או "לצלות".[1]

היסטוריה

בעוד שניתן למצוא מתכוני נקניקיות כבר משנת 228 לספירה, העדויות המתועדות הראשונות לבראטוורסט בגרמניה מתוארכות לשנת 1313 וניתן למצוא אותה בעיר הפרנקונית נירנברג,[2][3] שעדיין ידועה בעולם בייצור של נקניקיות על הגריל.

סוגים ומסורות

גרמניה

בראטוורסט, לחמנייה ובירה, מוגשת בהוהנמס, פורארלברג, אוסטריה

מתכוני הנקניקייה משתנים לפי אזור ואפילו יישוב. מקורות מסוימים מפרטים למעלה מ-40 סוגים שונים של בראטוורסט גרמני,[4][5] רבים מהידועים ביותר שמקורם בפרנקוניה (היום רובם ממוקמים בצפון בוואריה, אך עדיין די מופרדים ומובחנים תרבותית), שכנתה הצפונית תורינגיה והאזורים הסמוכים לה. אופן ההגשה של הנקניקיות גם הוא שונה מבחינה מקומית, אבל לרוב מתייחסים אליהם כחטיף פשוט המוגש עם או בתוך לחמנייה לבנה עשויה מקמח חיטה ונאכלת עם חרדל. כמנת פאב, היא מלווה לרוב בסלט כרוב כבוש או תפוחי אדמה ולעיתים מוגשת עם לחם כפרי כהה ופריך העשוי בעיקר מקמח שיפון, פחות נפוץ עם ברצל (בייגלה). זוהי צורה פופולרית מאוד של מזון מהיר במדינות דוברות גרמנית, לעיתים קרובות מבושלת ונמכרת על ידי רוכלי רחוב בדוכנים קטנים, והיא פופולרית באופן מסורתי גם בקרב אוהדים במשחקי כדורגל.

בראטוורסט כמזון מהיר גרמני מסורתי במינסטר

זנים פרנקוניים

בראטוורסט פרנקוני

בראטוורסט פרנקוני

הנקניק הפרנקוני ארוך יחסית (10–20 ס"מ), נקניק עבה וגס, נפוץ בכל אזור פרנקוניה עם שינויים קלים. היא מתוארכת לשנת 1313 עם מיורן כמרכיב אופייני, היא קרובה בטעמה ל־Nürnberger Bratwurst אך עסיסית יותר, בשל גודלה וגסותה. ה-Fränkische Bratwurst מוגשת באופן מסורתי עם כרוב כבוש או סלט תפוחי אדמה.

קובורגר בראטוורסט

בראטוורסט שמקורה בעיר קובורג שבפרנקוניה תועדה שם לראשונה בשנת 1498.[6] היא עשויה מבשר חזיר ומינימום 15% בשר בקר, מתובל במלח, פלפל, אגוז מוסקט וגרידת לימון בלבד, וכרוך בביצה גולמית.[7] היא גסה במרקם ואורכה בערך 25 ס"מ. באופן מסורתי נצלית על אצטרובלים ומוגשת בלחמנייה (Brötchen).

נירנברגר רוסטברטוורסט

נירנברג בראטוורסט עם כרוב כבוש וחרדל, כפי שמוגש ב-Nürnberger Bratwurst Glöckl במינכן

הבראטוורסט הקטנה והדקה מהעיר הגדולה בפרנקוניה, נירנברג, תועדה לראשונה ב-1567; היא באורך 7–9 ס"מ, ומשקלה בין 20 לבין 25 גרם. הנוכחות של אגוז מוסקט בולטת בטעם.

Nürnberger Bratwurst ו־Nürnberger Rostbratwurst הן בעלות הסמכה של מעמד גאוגרפי מוגן (PGI) על פי חוק האיחוד האירופי מאז 2003,[8] ולכן ניתן לייצר אותן רק בעיר נירנברג, שבה "איגוד להגנה על נירנברגר ברטוורסטה" הוקמה בשנת 1997.[9]

וירצבורגר בראטוורסט

רוסטבראטוורסט מתורינגיה

ה-Würzburger Bratwurst, הידוע גם בשם Winzerbratwurst, מגיע מהעיר וירצבורג בפרנקוניה. גודלו דומה ל-Thüringer Rostbratwurst, אך מרכיביו כוללים יין לבן מהאזור.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בראטוורסט בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "LEO Deutsch–Englisch Wörterbuch". נבדק ב-2009-04-09.
  2. ^ Tjiang, Thomas (2013-09-13). "Nürnberger Bratwurst-Klassiker wird 700 Jahre alt". Welt Online. נבדק ב-2016-09-04.
  3. ^ "Geschichte der Bratwurst: Neue historische Quelle ruft Streit zwischen Thüringern und Franken hervor". נבדק ב-2016-09-04.
  4. ^ German Food Guide
  5. ^ Whitlock, Craig (2007-12-02). "Germans Take Pride in the Wurst". The Washington Post.
  6. ^ "1. Deutsches Bratwurstmuseum — History of the Bratwurst". אורכב מ-המקור ב-2020-08-11. נבדק ב-2015-04-17.
  7. ^ "Coburger Bratwurst". German Food Guide & Directory. נבדק ב-7 באפריל 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  8. ^ "Commission of the European Commission Regulation (EC) No 1257/2003". נבדק ב-2009-04-18.
  9. ^ Schutzverband Nürnberger Bratwürste e.V.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0