בית-גן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף בית גן)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בית-גן, מושבה חקלאית לשעבר. ממוקמת במזרח הגליל תחתון, בבקעת יבנאל, דרומית מערבית לטבריה, על כביש 767 מכפר תבור למושבה כנרת, סמוכה למושבה יבנאל. צורפה למועצה המקומית יבנאל בשנת 1953.

המושבה הוקמה על ידי נציג יק"א בגליל חיים מרגליות קַלְוָרֵיסְקִי בשנת 1903[1][2].

שמה של המושבה ניתן לה לאור בנייתה בצמוד לח'רבת בית ג'ן, בה נמצאו שרידי בית כנסת מתקופת התלמוד[3].

זאב וילנאי כתב כי נבנה במושבה "שיכון חדש ליהודי תימן". יק"א רכשה אדמות במקום ביחד עם בקתות של הערבים שהתגוררו שם ויישבה במקום קבוצה של פועלים חקלאיים שעבדו זמן מה בחוות סג'רה. אלו כללו גם קבוצה של גרים מרוסיה. בית-גן הוקמה במתכונת אריסות, שנוסתה אז לראשונה על ידי יק"א. לכל איכר הוקצו 250 דונם כדי שיוכל להתפרנס מהפלחה. לכל מתיישב ניתנו גם 2500 פרנק לקניית משק חי, זרעים וכלי עבודה. אולם התנאים במקום היו קשים הבתים היו במצב גרוע ביותר והגשם דלף לתוכם. בגלל חוסר היכרות עם האדמה היבול בשנה הראשונה היה דל והחקלאים נאלצו לקחת הלוואות לממן את זריעת השנה הבאה. רוב האריסים שקעו בחובות והיתר הועברו על ידי יק"א ליבנאל, בה היו להם בתים מסודרים עם גינות, ובית גן ננטשה[4]. המושבה יושבה מחדש בשנת תרס"ט על ידי בני העלייה השנייה. בסוף שנת 1910 היו במושבה 16 בתים למתיישבים ובית פקידות שהיה בתהליך בנייה. מכסת הקרקע לכל מתיישב היה אמור להגיע ל-250 דונם, אולם בגלל בעיות בהשלמת רכישת הקרקעות הוא היה הרבה פחות[5]. מים, לעומת זאת, היה מספיק. בגלל המצב הקשה של המושבה העניקה יק"א לכל אחד מהמתיישבים אלף פרנק לצורך התבססות[6]. בשנת 1912 עזבו את המושבה שלושה מתיישבים. יק"א הוסיפה לכל מתיישב עוד כ-10-15 דונם מאדמת יבנאל, תוספת לקצבה של 160 דונם שהיה להם[7].

בית-גן הוקמה במסגרת הקמת שבע מושבות בגליל התחתון בשנים 1902 - 1903: כנרת, על חוף ים כנרת, "מִלְחָמִיָּה", לימים מנחמיה, על גדות הירדן מערבה, יבנאל, כפר תבור למרגלות הר תבור בפתח עמק יזרעאל, המושבה סג'רה, ליד החווה שבנה קודם לכן ומצפה ליד דרך טבריה - נצרת.

בתום מלחמת העולם הראשונה הגיעו לבית-גן כ-50 חברי תנועת השומר הצעיר מגליציה שעלו באוניה "קארנוליה". מתוך קבוצה זו עלו 27 לביתניה עילית ויתרתם הצטרפו לגדוד שומריה של השומר הצעיר בכביש חיפה-ג'דה.

בשנות ה-20 נעשו בבית-גן וביבנאל הסמוכה ניסיונות בגידול טבק. הענף עתיר העבודה הביא למקום כמה קבוצות שעמדו לפני התיישבות הקבע שלהן, ביניהן "קיבוץ השומר הצעיר ס.ס.ס.ר." (לימים אפיקים), קבוצת השרון וקבוצת "משמר" (לימים משמר השרון). כעבור שנים אחדות נכשל גידול הטבק והופסק.[8]

לקריאה נוספת

  • רגב יואב, בית-גן מושבה בגליל התחתון, הוצאת אחיאסף
  • משה סמילנסקי, פרקים בתולדות היישוב - חלק שני, הוצאת דביר - תל אביב, תרצ"ט.
  • שרפמן אורי, בית גן מאז ולתמיד,שבתאי גל-און הוצאה לאור.

הערות שוליים

  1. ^ או באלול תרס"ד - ספטמבר 1904 לפי זאב וילנאי מקור: מדריך ארץ ישראל - הגליל
  2. ^ לפי ד"ר זאב וילנאי, אנציקלופדיה לידיעת הארץ, הוצאת ידיעות אחרונות, 1956 הערך בית-גן "נוסד באלול תרס"ד (נובמבר 1903)" באלול תרס"ד היה חודש אוגוסט או ספטמבר ולא נובמבר.
  3. ^ אריאל: כתב עת לידיעת ארץ ישראל - בתי כנסת בגליל ובגולן, גיליון 52, מאי 1987, עמ' 63.
  4. ^ הישוב היהודי בגליל התחתון, חלק ב', הצפירה, 15 בנובמבר 1912
  5. ^ בארץ ישראל, הצפירה, 5 ביוני 1912
  6. ^ יהודה הגלילי, מכתב מיבנאל, הצבי, 22 בדצמבר 1910
  7. ^ מכתב מהגליל, הצפירה, 24 בדצמבר 1912
  8. ^ אביבה אופז, מבוא, ספר הקבוצה - קבוצת השרון תרפ"ב – תרצ"ו, ירושלים: יד יצחק בן צבי, 1996, עמ' 21–24



Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0