בדיקת העמסת סוכר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

העמסת סוכר היא בדיקה רפואית, שנערכת על מנת לאתר מקרים של סוכרת. במהלך הבדיקה הנבדק שותה תמצית סוכר, המעלה לו את כמות הסוכר בדם במידה ניכרת, ולאחר זמן עורכים לו בדיקת דם על מנת לבדוק עד כמה גופו הצליח להתמודד עם עומס הסוכר. ישנם מספר סוגים של בדיקות העמסות סוכר, אותן עושים בהתאם למצב הנבדק. העמסת סוכר היא בדיקה נפוצה אצל נשים בהריון, על מנת לשלול סוכרת בהריון[1].

סוגי בדיקות

ישנם מספר סוגים של העמסת סוכר. הסוגים שונים זה מזה בכמות הסוכר אותה הנבדק צורך, כמה זמן עובר מבדיקת דם אחת לשנייה, והאם הבדיקה נערכת בצום[2]. יש הבדלים בין הבדיקה המיועדת לאבחון סוכרת, ולבין הבדיקה שעושים לנשים בהריון.

בדיקת 75 גרם

בדיקה זו היא הבדיקה הסטנדרטית, המיועדת לאתר סוכרת מסוג 2, וכמעט אינה בשימוש לאיתור סוכרת הריון[3]. בבדיקה זו הנערכת בצום, ראשית עושים בדיקת דם, שהתוצאות שלה מושוות לתוצאות אחר כך. הנבדק שותה משקה ממותק המכיל 75 גרם סוכר (גלוקוז), ואז נבדק לאחר שעתיים. במקרה בו התוצאה היא פחות מ-140 מ"ל גלוקוז לדציליטר של דם (מ"ג/ד"ל) התוצאה תקינה. בין 140–199 מ"ג/ד"ל נקראה סבילות נמוכה לגלוקוז (מצב טרום סוכרתי) והיא עלולה להתפתח לסוכרת אם לא תטופל. ותוצאה של מעלה ל-200 מ"ג/ד"ל מעידה על סוכרת ברורה[4].

בדיקת 50 גרם

בדיקה זו מומלצת לנשים בהריון בשבועות 24–28. הבדיקה נערכת ללא צום. הנבדקת שותה משקה ממותק המכיל 50 גרם סוכר, ולאחר שעה בדיוק עושים לה בדיקת דם. זוהי העמסת סוכר חלקית, והיא מצביעה על מקרים בהם התוצאות גבוליות ויש צורך בבדיקה מלאה. תוצאה של פחות מ-130 מ"ג/ד"ל מצביעה על תוצאה תקינה. תוצאה שבין 130–140 מ"ג/ד"ל, היא גבולית, ואילו מעל ל 140 מ"ג/ד"ל היא תוצאה לא תקינה.

בדיקת 100 גרם

בדיקה זו נערכת במצבים בהם בבדיקה החלקית עולה החשד כי יש סוכרת (במקרים בהם התוצאות של הבדיקה החלקית קיצוניות, כמו מעל ל-200, אין צורך בבדיקה נוספת לאשש את קיומה של סוכרת). הבדיקה נערכת לאחר צום. הנבדקת שותה משקה ממותק המכיל 100 גרם סוכר, ונעשות מספר בדיקות דם. אחת לפני לקיחת הסוכר (עדיין בצום), ואז עוד שלוש בדיקות לאחר שעה, שעתיים ושלוש שעות משתיית הסוכר. סוכרת מאובחנת כאשר לפחות שתי תוצאות אינן תקינות. תוצאות תקינות הן עד 95 מ"ג/ד"ל לאחר הצום, 180 מ"ג/ד"ל, כעבור שעה, 155 מ"ג/ד"ל כעבור שעתיים, ו-140 מ"ג/ד"ל לאחר שלוש שעות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בדיקת העמסת סוכר בוויקישיתוף

הערות שוליים


הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

בדיקת העמסת סוכר36010750Q1501412