בדיקת שקיפות עורפית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בדיקת שקיפות עורפית (nuchal translucency screening) היא בדיקת אולטרה סאונד הנערכת לאישה ההרה לשם גילוי פגמים בעובר.

במהלך הבדיקה נמדד גודל העובר ונמדד עובי אזור שקוף לגלי קול הנמצא בעורף העובר, בו נמצא נוזל צווארי לימפטי. גודל העובר, בשילוב עם עובי האזור השקוף, ובתוספת גיל האישה, מוזנים אל תוכנה מיוחדת המחשבת על פי הנתונים את סיכויי העובר להיות נשא של מספר פגמים כרומוזומליים הקשורים במערכת העצבים, ביניהם תסמונת דאון ומומי לב שונים.

אצל עובר תקין הנוזל הצווארי נספג בגוף, ולכן ככל שעובי הנוזל הצווארי דק יותר, כך סיכויי העובר להיות נשא של פגם כרומוזומלי הקשור במערכת העצבים קטן יותר.

הבדיקה היא בדיקת סקר, והיא מצביעה על הסיכוי (הסתברות) להימצאות הפגם. הבדיקה איננה יכולה לשלול או לאשר בוודאות פגם כרומוזומלי. על מנת לאשר או לשלול את קיום הפגם בוודאות יש צורך בבדיקות נוספות, כמו בדיקת מי שפיר, בדיקת סיסי שליה או דיקור חבל הטבור.

בדיקת שקיפות עורפית תבוצע בדרך כלל בשבועות 11-14 להריון. הבדיקה נעשית לרוב בגישה בטנית (ולא וגינלית) ונמשכת מספר דקות. הבדיקה מהווה גם חלק מבדיקות הסקר לשליש הראשון (הכוללות גם בדיקות דם המבוצעות באותו מועד) וגם מן המבחן המשולב, הכולל גם בדיקות דם המבוצעות בשבוע 15-16.

בישראל הבדיקה כלולה בסל הבריאות החל מ-2013, בהשתתפות עצמית נמוכה. תוצאתה אינה מקובלת על משרד הבריאות הישראלי ולא על קופות החולים בישראל כממצא מחייב המאלץ מימון של בדיקה חודרנית (כגון בדיקת מי שפיר).

קישורים חיצוניים

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
בדיקת שקיפות עורפית24859990