אנפית בקר מזרחית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאנפית בקר מזרחית
Cattle Egret (Bubulcus ibis) in Hyderabad W IMG 8256.jpg
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: עופות
סדרה: שקנאים
משפחה: אנפתיים
סוג: אנפית בקר
מין: אנפית בקר מזרחית
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Bubulcus coromandus
אנפית בקר על קרנף הודי

אנפית בקר מזרחית (שם מדעי: Bubulcus coromandus) הוא מין של עוף ממשפחת אנפתיים. צבעה לבן, עם מקור צהוב ורגליים בצבע כהה. היא מצויה ומקננת בישראל, ואחת משתי הציפורים הלאומיות של בוטסואנה.

מאפיינים

משקלה 300 עד 600 גרם ואורכה נע בין 46 ל-56 סנטימטר. באופן טבעי היא אנדמית לאזורים מסוימים באפריקה, אסיה ואירופה, אך פלשה לאזורים רבים נוספים וכיום נפוצה גם בצפון אמריקה, דרום אמריקה ואוסטרליה. בישראל היא מצויה מאד בכל עונות השנה ומקננת באביב ובקיץ.

אנפית הבקר ניזונה מבעלי חיים קטנים בעיקר דו-חיים, חרקים ודגים קטנים. היא מצטרפת לעדרי בקר, לעדרי צאן או לטרקטור חורש כי הם מטרידים חרקים ובעלי חיים קטנים ממקומם וחושפים אותם לעיני האנפית. בדרך זו אנפית הבקר חוסכת אנרגיה ומגדילה את יעילות הציד. האנפית אף עומדת לעיתים על גבם של פרות ופרסתנים גדולים אחרים, ומנקרת מעורם קרציות וחרקים. אנפית הבקר היא ציפור חברותית הדוגרת במושבות קינון על עצים. אנפיות בקר מקננות לפעמים על קבוצות עצים ביישובים וגורמות לרעש וללכלוך. ישנם אנשים הרגישים לנוצות וללשלשת של אנפית הבקר, עד כדי קוצר נשימה.

בעונת הרבייה ישנו חילוף נוצות חלקי, הראש החזה והגב מקבלים צבע חום והרגליים צבע אדום. שלא בעונת הרבייה הרגליים כהות והמקור צהוב. אנפית הבקר היא עוף מוגן בישראל על פי חוק. אין להטריד את אנפית הבקר לאחר בניית הקן ולאחר הטלת הביצים ולא עם הופעת הגוזלים. הקן עשוי מזרדים ומענפים בצורת קערית שטוחה. הזכר אוסף את החומר לבניית הקן והנקבה עוסקת בבנייתו. הקן נשמר ברציפות כדי למנוע גניבת חומר קינון. בקן מוטלות 2 עד 4 ביצים, שצורתן סגלגלה מוארכת וצבען לבן.

תפוצת המין בעולם גדלה מאד במהלך המאה העשרים. תפוצת אנפית הבקר משתרעת על פני אפריקה, הודו, דרום מזרח אסיה, אוסטרליה, ספרד, פורטוגל, דרום צרפת, טורקיה וישראל. בשנת 2002 העריכו באיגוד ה-IUCN ששטח התפוצה העולמי של אנפית הבקר הוא כ-10 מיליון קילומטר מרובעים והאוכלוסייה העולמית נאמדה בסביבות 3,800,000 עד 6,700,000 פריטים.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0