אנדרטת אלכסנדר זייד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אנדרטת אלכסנדר זייד
מידע כללי
על שם אלכסנדר זייד
מיקום בגבעות שייח' אבריק בסמוך לגן הלאומי בית שערים
נגישות פתוח לקהל הרחב
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ?–1940
יוצר דוד פולוס
קואורדינטות 32°42′09″N 35°07′54″E / 32.7024°N 35.1316°E / 32.7024; 35.1316
האנדרטה בשנת 1946

פסל אלכסנדר זייד היא אנדרטה להנצחת מורשתו של אלכסנדר זייד, שנרצח ב-1938. זייד היה ממקימי הארגונים "בר גיורא", "השומר" ו"אגודת השומרים". האנדרטה נמצאת ליד הגן הלאומי בית שערים ובקרבת בית זייד. האנדרטה היא מעשה ידיו של האמן דוד פולוס.

תיאור הפסל

האנדרטה, שנבנתה בגודל טבעי, מציגה את זייד על סוסתו האצילה דומיה, בדמות "השומר". היא מוצבת על במה מוגבהת עשוית אבני המקום. זייד מסתכל מזרחה וידו מצילה את עיניו כדי להימנע מסינוור השמש. הוא לבוש בבגדי עבודה ונשקו שוכב על ברכיו. בפסל מתואר רגע המתח בו זייד וסוסתו נראים עומדים על המשמר וצופים אל עמק יזרעאל, וכן סורקים את המקום מפני אויבים ופולשים.

בצדי האנדרטה שני תבליטי ברונזה:

בתבליט הראשון: נראה אדם חסון חשוף חזה חורש את השדות, בעזרת בהמה כאשר ברקע דקלים ועצים.

בתבליט השני: הדמות ממוקדמת במרכז, היא חשופת חזה ומוקפת צאן. ברקע נראה נוף הררי. יכול להיות שהפסל דוד פולוס ניסה לתאר את גבעות שייח' אבריק (הנוף המקומי).

תפקיד התבליטים הוא הרחבת הנרטיב, כלומר עוד צדדים של המשמעות של להיות "שומר" שהיא לעבוד את האדמה לבנות את הארץ ולהגן עליה כפי שהרועה מגן על העדר שלו.

בחזית הבמה מופיעה הכותרת: "אלכסנדר זייד שומר בישראל".

היסטוריה

בשנת 1940 החליטו חבריו של זייד, בשיתוף פעולה עם אלמנתו ציפורה זייד, להנציח אותו ואת פועלו ליד המקום שהיה ביתו, בגן הלאומי בית שערים שבגליל התחתון. הפסל דוד פולוס עיצב את האנדרטה ובנה אותה ממלט ומרשתות ברזל. מרכיבים אלה גרמו לאנדרטה להתפורר עם השנים, ובשנת 1979 יצר הפסל דן זריצקי העתק מדויק של הפסל, מברונזה.

הפסל שבהקמתו השתתף "הועד הפועל של ההסתדרות" נחנך ב-6 ביולי 1941[1]. טקס גילוי הפסל, נערך בנוכחות בני-נוער רבים ותלמידי בית הספר בנהלל על מוריהם. ליד הקבר נשאו דברים ש. קפלנסקי,זלמן שזר ואחרים . בסיום האירוע בקרו המשתתפים בחדרו של זייד וראו שם פסל נוסף מעשה ידי בתיה לישנסקי[2].

לכבוד טקס הסרת הלוט מהפסל כתב המשורר אלכסנדר פן, לבקשתה של ציפורה זייד, אשתו של אלכסנדר זייד, את השיר "על גבעות שייח' אבריק", שהלחין מרדכי זעירא.

ב-4 באוקטובר 2007 ניסו גנבי מתכת לגנוב את האנדרטה. הגנבים חיברו את בסיס האנדרטה לחבל ואת החבל לרכב, ועקרו את הפסל ממקומו. הגנבים לא לקחו את הפסל, ככל הנראה בגלל משקלו העצום. כחודשיים לאחר המעשה, ב-30 בדצמבר 2007, הושלם תיקון הפסל והוא הושב אל כנו.

ביולי 2010 נגנב זנב הסוסה. בספטמבר 2010, כחודשיים לאחר שנעקר ונגנב, חובר זנב חדש לסוסה[3].

בעקבות סיפור גניבת האנדרטה הופק סרט קומי ישראלי "חצי טון ברונזה" (2010) בבימויו של יפתח חוצב בהשתתפותם של מיכאל הנגבי ומאור כהן. בסרט כיכב שלמה בראבא כנכדו של זייד, היוצא לאתר את הפסל שנגנב.

לקריאה נוספת

אביב בארי, דוד פולוס - פסל נודד בארץ. חמו"ל, 2011

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23829156אנדרטת אלכסנדר זייד