אורן ג'פרי
אורן ג'פרי | |
---|---|
קבוצת עצי אורן ג'פרי הגדלים דרומית לאגם מונו בקליפורניה | |
מיון מדעי | |
מערכה: | מחטנאים |
מין: | אורן ג'פרי |
תחום תפוצה | |
אורן ג'פרי (שם מדעי: pinus jeffreyi), הקרוי באנגלית Jeffrey pine, או Jeffrey's pine, או Yellow pine,[1] או Black pine,[2] הוא עץ אורן הגדל באמריקה הצפונית. תחום תפוצתו העיקרי הוא בקליפורניה שבארצות הברית, אבל הוא גדל גם בחלק המערבי ביותר של נבדה, בדרום-מערב אורגון ובצפון באחה קליפורניה.[3] השם מנציח את הבוטנאי הסקוטי ג'ון ג'פרי (John Jeffrey) ; 1826–1854) שגילה מין עץ זה ב-1852.
תיאור
אורן ג'פרי הוא עץ אורן מחטני ירוק עד גדול המגיע לגובה עד 40 מטרים ובמקרים יוצאי דופן עד 60 מטרים, נמוך יותר סמוך לקו העצים. קוטר בגובה חזה הוא בין 0.6 ל-1.2 מטרים, במקרים יוצאי דופן עד 2.5 מטרים. הנוף של אורן ג'פרי הוא חרוטי, ונשמר כך עד שהעץ מזדקן. הענפים החזקים נוטים מעט כלפי מעלה. בעצים עתיקים מאוד הנוף הוא רחב כשממנו בולטים ענפים הנוטים כלפי מעלה.
מערכת השורשים של האורן עמוקה ומפותחת. העץ מפתח שורש שיפודי עמוק. השורשים הצדיים החזקים גדלים בחלקם לצדדים ובחלקם אלכסונית כלפי מטה. בעצים עתיקים נתגלו שורשים צדיים עבים בקוטר של 5 סנטימטרים במרחק של 30 מטרים מהעץ. למין זה יש מיקוריזה (מוטואליזם (הדדיוּת) בין תפטיר של פטרייה ובין שורשי העץ) עם הפטריות: אורנייה מצויה ו-Cenococcum geophilum.
קליפת הגזע של עצים עתיקים היא בגוון חום אדמדם כהה, נטולת שרף וחרוצה בתלמים עמוקים. קליפת הגזע, בייחוד של עצים עתיקים, מדיפה בתקופה הצמיחה ריח המזכיר ריח וניל, אננס, סיגליות או לימון. הריח מיוחס להרכב השרף, המכיל כמעט 100% הפטאן (אלקאן שנוסחתו C7H16). לענפים צעירים יש קליפה בגוון חום בהיר עד אפור-כחול.
הגוון של עצת הירך[א] כמעט לבן עד צהוב חיוור והוא עוטפת את עצת הגלעין[ב] שגונה חום עד מעט ורוד. בשל הגוון הכהה של העצה המאוחרת יותר ניתן לזהות בקלות את טבעות הצמיחה השנתיות. העצה האחידה של האורן קלה ורכה יחסית. היא נחצית הן לאורך והן מהמרכז החוצה על יד תעלות של שרף. לשרף יש ריח דמוי תפוז והוא כולל כ-90% הפטאן. צפיפות העץ היא 0.42 גרם לסמ"ק. במבנה ובתכונות המכניות העצה של אורן ג'פרי דומה לזו של אורן הזפת.
הניצנים האדומים ונטולי השרף של עונת החורף הם בקצוות של נצרים קיצוניים. צורתם גלילית באורך 25 עד 30 מילימטרים. לניצנים האופקיים צורת פלך והם נשארים קטנים.
העלים הם מחטים בגוון ירוק-כחלחל שחתך הרוחב שלהם משולש. אורכם בין 16 ל-23 סנטימטרים ורוחב כ-2 מילימטרים. הם מקובצים בקבוצות של שלושה. הם מוקפים בנדן באורך 25 מילימטרים, שבתחילה הוא אדמדם ואחר-כך שחרחר. המחטים הנוקשות אינן נשברות כאשר מכופפים אותן לאחור. קצה המחט מחודד, אבל אינו דוקר. בכל שלושת הצדדים של המחט יש שורות של פיוניות. בנצרים צעירים הבסיס מכוסה בחפות בצבע חום במקום במחטים. אין דור ביניים. המחטים חיות על הענפים בין 5 ל-9 שנים, מה שמשרה צפיפות לנוף העץ. בדומה לקליפת העץ גם המחטים פולטות ריח המזכיר אננס, וניל או סיגליות.
אורן ג'פרי הוא צמח חד-ביתי, כלומר בעל פרחים משני המינים על אותו עץ. העץ פורה החל מגיל 8 שנים. תקופת הפריחה חלה בין יוני ליולי. אורכם של האצטרובלים הזכריים עד 4 סנטימטרים. גונם סגול לפני שחרור האבקה והוא משתנה לירוק-צהבהב לקראת שלב ההאבקה. אורכם של האצטרובלים הנקביים בין 13 ל-30 סנטימטרים על פטוטרת באורך 15 מילימטרים וצורתם גלילית-ביצתית. גונם של האצטרובלים הצעירים סגול כהה והם משנים את צבעם לחום-בהיר כשהם מבשילים. ההפריה מתרחשת 13 חודשים אחרי ההאבקה. הקשקשים המעוצים של האצטרובל הם באורך בין 4 ל-5 סנטימטרים, כשבתחתיתם יש קוץ קצר הפונה פנימה, והם כמעט ניצבים לציר של האצטרובל לאחר ההבשלה. לאחר שהאצטרובל ניתק נותרים על הענף קשקשי הבסיס. אורך הזרע בין 10 ל-12 מילימטרים וצמודה אליו כנף גדולה באורך 30 מילימטרים וברוחב 12 מילימטרים. אלף זרעים שוקלים 110 גרם. פיזור הזרעים נעשה באמצעות הרוח או באמצעות בעלי חיים. מין הטמיאס Tamias amoenus (באנגלית Yellow-pine chipmunk) ומין העורב קיק אגוזים אמריקאי משחקים תפקיד חשוב בפיזור הזרעים. לנבטים יש בין 7 ל-13 פסיגים.
אורן ג'פרי הוא קרוב משפחה של אורן הזפת ודומה לו בצורתו. דרך אחת להבדיל ביניהם היא על פי האצטרובלים שלהם. לשניהם יש עוקץ בקצה הקשקשים. העוקצים החדים של האצטרובל של אורן ג'פרי פונים פנימה, כך שהתחושה של מגע באצטרובל היא של משהו חלק. העוקצים באצטרובל של אורן הזפת פונים החוצה, כך שהתחושה של המגע עם אצטרובל זה היא של משהו חד ודוקר. מאפיינים מבדילים נוספים הם: הגוון של המחטים של אורן ג'פרי הוא כחול-ירוק, פחות ירוק בהיר מאורן הזפת והקשקשים של קליפת הגזע של אורן ג'פרי קטנים יותר ואדמדמים פחות מאלו של אורן הזפת.
עצים בולטים
הפרט החי הגדול ביותר של אורן ג'פרי הוא כנראה העץ המכונה "סמוקי ג'ק" (Smoky Jack) בכביש מעבר טיוגה (Tioga Pass Road) בפארק הלאומי יוסמיטי בקליפורניה. גובהו 56.7 מטרים קוטר הגזע 2.27 מטרים ונפח עץ מוערך ב-116 מטרים מעוקבים. פרט גדול עוד יותר היה "ענק עמק יוריקה" (Eureka Valley Giant), אלא שהוא נפל קורבן להתקפות של חיפושית הקליפה מ-2002 עד 2003. גובהו היה 58.5 מטרים קוטר הגזע 2.47 מטרים ונפח עץ של 129 מטרים מעוקבים.
תפוצה ובית גידול
תחום התפוצה העיקרי של העץ הוא בקליפורניה על המורדות המזרחיים של רכס הרי סיירה נבדה. הקצה הצפוני של תחום התפוצה הוא הרי קלאמת בדרום-מערב אורגון. הקצה הדרומי של תחום התפוצה הוא רכס הרי סיירה סן פדרו מרטיר (Sierra de San Pedro Mártir) בחצי האי באחה קליפורניה במקסיקו. אוכלוסיות מבודדות גדלות במערב נבדה דרומית להרי גלאס (Glass Mountains). בקצה הצפוני של תחום התפוצה הטבעי העץ גדל בגובה בין 1,000 ל-2,130 מטרים מעל גובה פני הים. ברכסי חוף בצפון קליפורניה העץ גדל כמעט בגובה פני הים. במרכז ובדרום סיירה נבדה הוא גדל בגבהים בין 1,830 ל-3,100 מטרים.
במרכז אירופה גדל אורן ג'פרי באוספים בוטניים ובפארק כעץ בודד עמיד. ניסיונות לגדלו לצורכי ייעור נכשלו.
אורן ג'פרי הוא עץ עמיד לכפור. האקלים בתחום תפוצתו הטבעי מאופיין על ידי קיצים חמימים יבשים וחורפים קרים וגשומים. כתלות באזור, הטמפרטורה המינימלית היא בין 2°C לבין 13°C-. הבדלי הטמפרטורות בין היום ללילה יכולות להגיע ל-19°C. במקומות מסוימים במזרח הרי סיירה נבדה נעה כמות הגשמים השנתית בין 200 ל-430 מילימטרים, ובהרי קלאמת ובמערב סיירה נבדה יכולה כמות הכמות לנוע בין 1,270 ל-1,520 מילימטרים. הצורך של העץ במים הוא מינימלי והוא אינו גדל במקומות לחים במיוחד או במקומות בהם נוצרות שלוליות עונתיות. מחקר הראה שבמזרח הרי סיירה נבדה הצחיחים יחסית קולטות המחטים לחות מהאוויר ומעבירים אותה דרך הגזע לאדמה.[4] העץ גדל על קרקעות שמקורן אנדזיטי, גרניטי או סרפנטיני כמו גם על קרקעות שמקורן פרידוטיטי. קרקעות אלו הם בעיקר חוליות או חמרה. העץ סובל מצעים בעלי תכולת סידן נמוכה ותכולת מגנזיום, מוליבדן, ניקל וכרום גבוהים יחסית.
כתלות במקום העץ גדל בחברת אשוח לבן (Abies concolor), אשוח אדום (Abies magnifica), קלוצדרוס מפושק (Calocedrus decurrens), ערער מערבי (Juniperus occidentalis), אורן לבן-קליפה (Pinus albicaulis), אורן מפותל (Pinus contorta), אורן גמיש (Pinus flexilis), אורן הסוכר (Pinus lambertiana), אורן לבן מערבי (Pinus monticola) ואורן הזפת (Pinus ponderosa).
שימושים
החשיבות הכלכלית של העץ היא ביחד השימוש בו כחומר גלם בדומה לאורן הזפת. הוא משמש לבניין בייחוד למסגרות לחלונות, משקופים לדלתות, ציפוי קירות, קורות לשלד הגג ומעקות. הוא משמש גם לבניית ארגזים ופסיסים. העץ כמעט שאינו משמש כלל כעץ נוי בפארקים.
מהשרף של אורן ג'פרי מפיקים הפטאן שהוא בדרגת טוהר יוצאת דופן עד שהוא נבחר כנקודת האפס במדידת מספר אוקטן בבנזין.
מחלות ומזיקים
בין הגורמים החשובים שאינם ביולוגים קיים זיהום פוטוכימי המכונה "הערפיח של לוס אנג'לס", בייחוד באזור הרי סן ברנרדינו בדרום קליפורניה. הזיהום מתבטא אצל כ-90% מהעצים באזור בתופעות כמו הצהבת קצות המחטים, נשירה מוקדמת של מחטים וגידול מואט. עצים שנפגעו כך פגיעים יותר להתקפה של הפטרייה Heterobasidion annosum (המחלה קרויה באנגלית Annosus root rot). במזרח סיירה נבדה, עצים מתייבשים בשל חשיפה לאדמה קפואה. אורני ג'פרי רגישים למלח שמפזרים על הכבישים להפשרה משלגים. נזק לשיפה מתחולל אם הטמפרטורה יורדת ל-43°C-.
בין האיומים הביולוגיים: הפתוגן mistletoe Arceuthobium campylopodium (Arceuthobium americanum), מין דבקון ננסי שחי כטפיל על ענפי העץ. הטפיל מתקיף הן עצים צעירים והן עצים זקנים, בעיקר באזורים יבשים יותר, ומזיק להם באמצעות התנפחות של הענפים ויצירת תופעת מטאטא מכשפה. הידבקות בטפיל זה מחלישה את האורן פוגעת באיכות העצה ומקטינה את אורך חייו. הפטרייה Verticicladiella wagenerii תוקפת את השורשים וצובעת את עצת הירך בכחול כהה, ויכולה לגרום לפגיעה משמעותית. הפטריות Armillaria ostoyae, Heterobasidion annosum ו-Phaeolus schweinitzii פולשות לשורשים, אבל אינן מסכנות את העץ. פטריות התוקפות את הקליפה כוללות: Cronartium comandrae, Cronartium comptoniae, Peridermium harknessii ו-Peridermium stalactiforme. Elytroderma deformans היא פטריה התוקפת את המחטים וגורמת למחלה ממושכת מסוכנת. מחלה זו מתחילה בשינוי גוון המחטים והענפים לחום ועלולה להיות קטלנית אם יש הידבקויות חוזרות ונשנות. מרכז הדבקה קיים באגן אגם טאהו בקליפורניה. אורן ג'פרי פגיע פחות להידבקות במין הנמטודות Bursaphelenchus xylophilus. הזחלים של Coloradia pandova אוכלים מחטים ישנות לפני פגיעה בנצרים חדשים. חיפושית הקליפה Dendroctonus brevicomis גרמה נזק גדול, בייחוד בעבר.
טקסונומיה
אורן ג'פרי קרוי על שם האדם שגילה אותו, ג'ון ג'פרי (John Jeffrey; 1826–1854), בוטנאי סקוטי שגילה מין עץ זה שעה שהיה במסע מחקר ב-1852 באורגון וקליפורניה. הוא גילה פרט של עץ זה בעמק שסטה בקליפורניה, סמוך להר שסטה. עד תחילת המאה ה-20 נחשב המין כזן של אורן הזפת (Pinus ponderosa). הוא אכן קרוב משפחה של אורן הזפת ושל אורן אנגלמן (Pinus engelmannii באנגלית Apache pine). מספר הכרומוזומים של המין הוא 2n = 24.
רביית כלאיים
אורן ג'פרי יוצר בטבע רביית כלאיים באזורים חופפים עם אורן קולטר (Pinus coulteri) ועם אורן הזפת. עם זאת, כלאיים אלו נוצרים בצורה אקראית כיוון שאין חפיפה בתקופת הפריחה של מינים אלו. ניסיונות הפריה מלאכותית מצליחים נעשו גם עם אורן מונטזומה (Pinus montezumae).
קישורים חיצוניים
ביאורים
הערות שוליים
- ^ Pinus jeffreyi, at Fire Effects Information System (FEIS)
- ^ Pinus jeffreyi, at Integrated Taxonomic Information System
- ^ Safford, H.D. 2013. Natural Range of Variation (NRV) for yellow pine and mixed conifer forests in the bioregional assessment area, including the Sierra Nevada, southern Cascades, and Modoc and Inyo National Forests. Unpublished report. USDA Forest Service, Pacific Southwest Region, Vallejo, CA,
- ^ Horticultural Highlight: Jeffrey pine, Pinus jeffreyi
24855891אורן ג'פרי