אבא תחנה חסידא
אבא תחנה (או תחנא) חסידא (אבא תחנה החסיד), על פי המדרש[1], היה חכם בתקופת חז"ל שזמנו המדויק אינו ידוע.
הסיפור על נס זריחת השמש
המדרש מספר, שבערב שבת[2] לפני השקיעה נכנס אבא תחנה לעירו עם חבילה על כתפו (שמואל ספראי טוען שהייתה זאת חבילת עצים מלוקטים, המעידה על עוניו הרבה של אבא תחנה[3]).
לפתע, ראה אבא תחנה חולה בשחין שוכב בפרשת דרכים. החולה לא היה יכול לקום בעצמו, ולכן ביקש מאבא תחנה שישא אותו אל העיר. כיוון שהוא לא היה יכול לשאת גם את החבילה וגם את החולה, עמד אבא תחנה בפני דילמה לא פשוטה - אם יקח את החולה לעיר - יכולה להיאבד חבילתו ולא יהיה לו מאין לפרנס את ביתו! אבל אם יקח את חבילתו ויניח את החולה - החולה עלול למות, וזה יחשב כאילו הוא בעצמו הרגו! המדרש מתאר, שאבא תחנה "המליך יצר טוב על יצר רע", והחליט לשאת את החולה אל העיר.
לאחר מכן הוא חזר אל פרשת הדרכים לקחת אל חבילתו, ונכנס אל העיר עם "דמדומי החמה" - סמוך מאוד לשקיעה. אנשי העיר, שכנראה היו רגילים שאבא תחנה מקבל את השבת בשעה מוקדמת, תמהו ואמרו: "זה הוא אבא תחנה חסידא?". אבא תחנה הרהר בלבו, וחשש גם הוא, שמא חלל את השבת. בשלב זה נעשה נס, והשמש חזרה לזרוח בשמים, על מנת שלא יחשבו שאבא תחנה חילל את השבת. המדרש מתאר זאת בעזרת הפסוק בספר מלאכי, ”וְזָרְחָה לָכֶם יִרְאֵי שְׁמִי שֶׁמֶשׁ צְדָקָה וּמַרְפֵּא בִּכְנָפֶיהָ”[4].
כעת, חשש אבא תחנה שזריחת השמש היוותה את השכר על מעשהו, ולא יקבל על כך שכר בעולם הבא, אך כדי שלא ידאג, ”יצתה בת קול ואמרה לו: "לך אכול בשמחה לחמך ושתה בלב טוב יינך, כי כבר רצה האלקים את מעשיך"[5] - נתקבל שכרך!”.
שמו
בדפוסים החדשים של המדרש נכתב ששמו היה "אבא תחנא" (עם אל"ף), אך בדפוסים הישנים נכתב "תחנה", עם ה"א. הרב אהרון היימן מציין שבתנ"ך מוזכר אדם בשם "תְּחִנָּה"[6]. ייתכן שהשם "תחנה" לקוח משם, אך ברוב המהדורות המנוקדות של המדרש מנוקד שמו "אַבָּא תַּחֲנָה".
בספר "שמות הצדיקים" מנוקד שמו "אַבָּא תַּחְנָא"[7].
תקופתו
כאמור, תקופתו של אבא תחנה אינה ידועה, אולם יש המשערים שהוא היה חי בתקופת האמוראים[8], כנראה מכיוון שבמדרש בו הוא מוזכר, מוזכרים רק אמוראים מהדור הרביעי.
לפי הרב ישראל לוי (המאה ה-19), השימוש בתואר "אבא" הופסק בסוף תקופת האמוראים, ולכן נראה שלדעתו אבא תחנה היה חי דווקא בתקופת התנאים.
ראו גם
לקריאה נוספת
- יעל מאלי, "מוטל בפרשת דרכים" – עיון בסיפור אגדה על אבא תחנה חסידא, בתוך: דרך אגדה, ז-ח (תשס"ד-תשס"ה), מכללת אפרתה, ירושלים, עמ' 85–103
קישורים חיצוניים
- רוני רדמן, "אני בצדק אחזה פניך" - מצות צדקה כקבלת פני השכינה (עמ' 169-171), באתר אסופות ב - בבא בתרא, ישיבת נתיבות, תשע"ב
- רבי אהרן הימן, "אבא תחנא חסידא", תולדות תנאים ואמוראים, לונדון, תר"ע, באתר ויקיטקסט
הערות שוליים
- ^ קהלת רבה, פרשה ט', פסקה ז', באתר דעת
- ^ באחת הנוסחאות של המדרש נכתב שהיה זה ערב ראש השנה
- ^ שמואל ספראי, "חסידים ואנשי מעשה", ציון נ, תשמ"ה-1985, עמ' 139 (7) (המאמר זמין לצפייה במאגר JSTOR לאחר הרשמה)
- ^ ספר מלאכי, פרק ג', פסוק כ'
- ^ מגילת קהלת, פרק ט', פסוק ז'
- ^ ספר דברי הימים א', פרק ד', פסוק י"ב
- ^ שמות הצדיקים ב
- ^ מירון ביאליק לרנר, לחקר התארים והכינויים: א. אבא, בתוך כתב העת "תעודה" כרך ד'- מחקרים במדעי היהדות, עמוד 109
אבא תחנה חסידא29359606